Zobacz pełną wersję : Poczatek
witam!!
jestem tu nowy i juz biore sie do lektury :) ale juz mam mnostwo pytan. bo widze ze treningi sa jest ich duzo dla zielonych itd ... mam 20 lat 183 wzrostu i waze 70kg. w zasadzie mogl bym troszke przytyc ale nie jest to priorytetem. jest tu duzo treningow ale nie wiem jaki wybrac.. cwicze juz w domu na laweczce jakies 2 miesiace - sa jakies rezultaty ale wiem ze nie robie tego ja byc powinno (tzn robie tak na "oko").. w zasadzie w ogole nie zalezy mi na trenowaniu nog (są ok :P) tylko skupiam sie na klacie.. po tych 2 miesiacach w sumie widze niezla poprawe w rękach. biore tylko bialko przed i po treningu bo chce tez troszke masy.. aha i taki maly problem jest bo studiuje i w domu jestem w czwartek wieczor (na cwiczenia mam czw , pt , sob , niedz) a wiem ze te treningi sa raczej tak: pon śr pt .. prosze o jakis trening dla nowego kolegi co bedzie najlepsze dla mnie .. POZDRO
troche juz wiem. z odzywkami i wspomagaczami daje sobie spokoj narazie. za pol roku pomysle cos. teraz ustawie sobie jakas diete :) (i zastanawiam sie czy jedzenia w "opór" nie da efektu - zaspokoje zapotrzebowanie i jak bedzie za duzo kcal to troszke przytyje).. ale nadal plis o jakis dobry trening o jakim wspominam wyzej ...
aha trening jaki terez robie to:
- wyciskanie na lawce na prosto x3
- wyciskanie na lawce na skosie x3
- rozpietki x3
- biceps ? tzn. zginanie reki na modlitewniku z sztangielka :P
- podnoszenie lamanej sztangi na stojaco (z wysokosci pasa pod brode rece od barkow do lokci wzdloz ciala)
i tak 3 razy w tygodniu, niestety zawsze w czwartek dzien przerwy sobota i niedziela
http://www.e-kulturystyka.info/showthread.php?t=176
to bedzie dobry trening na poczatek. Staraj sie trenowac wszystkie partie miesni gdyz latwiej ci bedzie urosnac a potrzebujesz troche masy (tak na oko:P ). Jak bedziesz duzo i dobrze jadl (Odp ilosci bialka wegli i tluszczu ) to bedzie ok ale lepiej jakbys ulozyl diete bedzie latwiej.
chodzi Ci o trening ACT czy ten ktory jest w poscie nizej ?
dziex z gory za odp!
czekam na dalsze wskazowki i objasnienia od expertow ;)
to ze cwiczyles 2 miesiące tym planikiem ktory napisales i tak nie przygotowalo Cie do treningu na mase. Bez ogólnorozwojówki sie nie obędzie. Ponizej masz plan.
cwiczysz 3 razy w tygodniu i w kazdy dzien treningowy wykonujesz po kolei wszystkie cwiczenia. Wszystkie cwiczenia robisz po 4 serie i 10 powt. kazde. Przerwa miedzy seriami - 1 min, przerwa miedzy ćwiczeniami 2-3 min. Podnosc optymalne ciężary, zeby spokojnie wykonac wszystkie serie i powt. Taki trening robisz od 6-8 tyg. po nim mozesz spokojnie ulozyc sobie plan na mase.
1. czworoglowe ud - przysiady ze sztangą
2. łydki - spięcia na palcach.
3. klatka - wyciskanie na prostej laweczce.
4. plecy - podciąganie na drążku albo wiosłowanie sztangi w opadzie tułowia.
5. barki - wyciskanie sztangi z przed karku
6. biceps - uginanie ramion z hantelkami (stosuj suplimacje nadgarstka)
7. Triceps - uginanie francuskie ramienia hantelką.
8. brzuch - spięcia brzucha na ławeczce skośnej
Pozdro :)
aha czyli zmieniam na jakies 6tyg na ten trening <ok>. rozumiem ze celem jest cwiczenie WSZYSTKICH miesni a tak jak myslalem ze nogi moge sobie odpuscic ?? moge jeszcze dodac wyciskanie na skosnej lawce do tego ??
i teraz na pewno banalne i smieszne dla was pytanie ale sory nie wiem: jak wyglada:
- 5. barki - wyciskanie sztangi z przed karku
- 7. Triceps - uginanie francuskie ramienia hantelką.
- i co to suplimacje nadgarstka ?
pozdro
tak, cwiczysz tym planem przez 6 tygodni i rozwijasz wszystkie partie miesni. Po 6 tygodniach, przechodzisz do planu na mase. Co do nog moglbys sobie odpuscic ale uwierz ze warto miec silne nogi, no i co to za sztuka gorna czesc ciala miec wyrobioną a nogi jak patyki:)
co do wykonywania cwiczen:
http://www.kulturystyka.pl/atlas/ramiona.asp#2 (sorki chodzilo mi o supinacje)
http://www.kulturystyka.pl/atlas/ramiona.asp#t3
http://www.kulturystyka.pl/atlas/naramienne.asp#1 rob to cwiczenie na siedząco)
pozdro:)
dokladnie o takie cos mi chodzilo! dzieki wielkie! :) jak cos to bede pisal w tym temacie. jeszcze raz dzieki za rzeczowe odpowiedzi. pozdro :)