PDA

Zobacz pełną wersję : Na czym smażycie?

MILAN
19-03-08, 16:05
Na czym smażycie? (pytanie do "dietetyków")
Do tej pory smażyłem pierś na oliwie z oliwek (extra virgin) a dziś sie dowiaduje, że nie jest przeznaczona do smażenia, bo w trakcie wydzielają sie rakotwórcze związki itp.
A więc co stosować?

rash1
19-03-08, 16:19
z tego co ja wiem to najlepsza do smazenia jest oliwa z oliwek, potem jakis olej roslinny (tylko nie firma ''krzak'' ), co do tych substancji rakotworczych pierwsze slysze

PuaPAj
19-03-08, 16:36
A ja slyszalem ze substancje rakotworcze wytwarzaja sie ogolnie przy smazeniu nie zaleznie od tego na czym chyba ze bez tluszczu na pustej patelnii

Moody
19-03-08, 17:03
Tak są podejrzenia ale nie potwierdzone ze oglnie smażone potrawy mają takie skutki ale to nie prawda oliwa z oliwek jest najlepsza albo jakis olej dobrej jakości...

jasiek69
19-03-08, 22:35
Z tego co wiem to najwieksze substance rakotworcze wydzielaja sie podczas wielkorotnego smazenia na jednorazowo wlanym oleju np. podczas smazenia frytek a takto to chyba nie masz sie co bac ... Oliwa z oliwek jest najlpesza do smazenia piersi z kurczaka :)

pablo91prg
19-03-08, 23:00
jasiek69 pewnie masz racje, dlatego miedzy innymi fastfoody są niezdrowe. Moze ktoś obeznany się wypowie?

jasiek69
19-03-08, 23:01
jasiek69 pewnie masz racje, dlatego miedzy innymi fastfoody są niezdrowe. Moze ktoś obeznany się wypowie?

Nom fastfoody hamburgery itd... trzeba ich jak najwiecej unikac .. tam kebaba czy pizze mozna czasami zjesc .. :)

Deathbreaker
19-03-08, 23:51
z tego co ja wiem to najlepsza do smazenia jest oliwa z oliwek, potem jakis olej roslinny (tylko nie firma ''krzak'' ), co do tych substancji rakotworczych pierwsze slysze
Jestem na profilu technologia żywności i powiem Ci,że na oliwie się nie smaży bo traci swoje dobre właściwości po prostu nie będzie taka wartościowa jak przedtem (oliwe możesz dodawać na zimno do sałatek itp.)

Pozdro.

jasiek69
20-03-08, 00:33
Jestem na profilu technologia żywności i powiem Ci,że na oliwie się nie smaży bo traci swoje dobre właściwości po prostu nie będzie taka wartościowa jak przedtem (oliwe możesz dodawać na zimno do sałatek itp.)

Pozdro.

No wiadomo ze smazone zawsze cos tam traci wartosci odzywczych .. no ale oliwa z oliwek jest poprostu najzdrowsza do smazenia jezeli porownac do niej inne oleje.

rash1
20-03-08, 08:59

co do fastfoodow to slyszalem kiedys o takim tescie ze porownywali potrawy ktore byly smazone na olejach wielokrotnie juz uzywanych z tymi ktore byly smozone na ''swiezym'' oleju i wyszlo ze wiele sie nie roznily tylko byly mniejsze kosta, z cala pewnoscia uzywanie starych olejow tez sie przyczynia do zlego wplywu fastfoodow na organizm ale moim zdaniem to glownie przez to ze do tego jedzenia trafiaja glownie odpadki np. do kotletow itp.

gedziu-gniezno
20-03-08, 09:03
może fastfoody są nie zdrowe ale napewno dobre:) i napewno większość się ze mną zgodzi:) ale wszystko co nie zdrowe jest dobre:P pozdro

jasiek69
20-03-08, 09:30
może fastfoody są nie zdrowe ale napewno dobre:) i napewno większość się ze mną zgodzi:) ale wszystko co nie zdrowe jest dobre:P pozdro

No najczesciej tak jest chociaz ... bialy ryz + piers z kurczaka + orzechy + surowka --- takie danie jest bardzo zdrowe i bardzo smaczne wiec nie jest do konca powiedziane ze wszystko co nie zdrowe to smaczne :)

Moody
20-03-08, 09:42
Ale FastFood każdy rozumie z hamburgerem itd a można sie tam zdrowo jeść np piersi z kurczaka sałatki surówki są bardzo dobre i zdrowe... Wszystko zależy co zamówimy

gedziu-gniezno
20-03-08, 09:44
to lepiej iść gdzieś do restauracji jak chcemy dobrze i zdrowo zjeść:) tylko musimy troszke kasy ze sobą wziąć:P

Moody
20-03-08, 09:51
No właśnie ale w MC'd też trzeba załpacic jak sie chce zjesc... nie ma jak samemu sobie zrobic jakies jedzonko

gedziu-gniezno
20-03-08, 09:51
No właśnie ale w MC'd też trzeba załpacic jak sie chce zjesc... nie ma jak samemu sobie zrobic jakies jedzonko
dokładnie:) jakieś leczo lub gyros:) mniam:)

pw
20-03-08, 11:32
Nie czytałem powyższych postów.
Ale:
Smaży się głównie na tłuszczach stały - nasyconych. Smalec, olej kokosowy, palmowy. Ewentualnie do krótkiego smażenia tłuszcze jednonienasycone. Wielonienasycone całkiem odpadają, gdyż szybko zachodzą różne reakcje.
Unika się smażenia na margarynie i maśle gdyż najszybciej reagują (a przed samym smażeniem mają juz trans)

pw
20-03-08, 11:33
Ktos tam pisze o fast foodach:
w MC, restauracjach tłuszcz wymieniany jest co kilka dni. Kto jest troszkę obeznany, może się domyślić jakim ścierwem nasączone są frytki, mięsa itd.

gedziu-gniezno
20-03-08, 11:35
no przecież rzadna restauracja nie będzie wymieniała oleju po każdym smażeniu bo troche by musiała go zużywać:)

Damian st-ce
20-03-08, 15:22
Najlepsze do smażenia zaraz po Oliwie z oliwek jest olej roślinny z pierwszego tłoczenia, oczywiscie dobrej jakosci.