PDA

Zobacz pełną wersję : Posilek przedtreningowy

qazzaqwe
11-03-08, 13:35
Witam. Szukam sobie jakiegoś porządnego posiłku przedtreningowego (innego niż kurczak+ryż) Szukam z prostej przyczyny: codziennie mama mi nie będzie robiła kurczaka, a ja czasu za bardo nie mam. Co więc myśicie o tym: 70 g Mass XXL, 100 g ryżu białego+banan? Co ewentualnie można by było do tego dołożyć? Pozdrawiam.

PuaPAj
11-03-08, 15:10
Posilek przedtreningowy nie powinien byc zbyt obfity zeby nie zapelniac zbytnio zoladka i nie miec potem wymiotow na silowni i innego "telepania w zoladku":P zjedz ostatni posilek na ok godzinke przed treningiem najlepiej ryz brazowy, owsianke, lub kanapki z chleba razowego

PuaPAj
11-03-08, 15:11
ryz bialy zmien na brazowy a banana wez ze soba na silownie i zjedz jak bedziesz wracal do domu po silowni;]

qazzaqwe
11-03-08, 16:44
Czyli co w końcu najlepiej zjeść przed treningiem? Owsianka na pewno odpada bo ją jem na śniadanie. Kurczak i jakakolwiek ryba też odpadają:). A ten mój posiłek co napisałem jest zły? Jadłem przed chwilą ten ryż+banan pokrojony, to wszystko polane jogurtem i całkiem smaczne było:)

jasiek69
11-03-08, 17:01
Czyli co w końcu najlepiej zjeść przed treningiem? Owsianka na pewno odpada bo ją jem na śniadanie. Kurczak i jakakolwiek ryba też odpadają:). A ten mój posiłek co napisałem jest zły? Jadłem przed chwilą ten ryż+banan pokrojony, to wszystko polane jogurtem i całkiem smaczne było:)

ale banana powinnienes jesc zaraz po treningu aby odzyskac sily i zapas weglowodanow bo banan posiada bardzo szybko przyswajalne weglowodany proste wiec jesli zjesz go przed treningiem to zaraz go spalisz

lenin8912
11-03-08, 17:05
Zjedz poprostu obiad tylko 1h do 1,5h przed treningiem pozdro

Puchacz!
11-03-08, 17:23
Ja to robie tak ze obiad (dosc obfity,przewaznie same wegle lub odrobina bialka) jem okolo 2,5 godziny przed treningiem a okolo 1,5 godziny przed mass xxl 70 g. Ryz z kurczakiem lepiej zjesc okolo godzine po treningu.

lityn
11-03-08, 18:18
ja tam przed treningiem wypije wiekszą szklanke mleka i jest ok :)

123
11-03-08, 19:30
normalny obiad odrazu po pracy czyli ok 15:30 i ok 40min przed samym trebingiem GB6000

V.Binary
11-03-08, 19:40
Ja zjadam na 1,5h przed treningiem przewaznie chleb razowy z pasztetem :) Czasami mnie najdzie na jakies warzywo/owoc np marchewka... A mam pytanie po treningu lepiej zjesc bialo zwierzece (np piers z kurczaka) czy roslinne? (twarozek) wydaje mi sie ze zwierzece, no ale wole spytac

fernando2000
12-03-08, 01:47
A ja robię to tak: o 15 jem ryż, kurczak + dodatek(sos albo surówka). A o 17 jem makaron z jogurtem/dżem/sos do tego gainer i o 18 zaczynam działać na siłowni.

Paluch
12-03-08, 09:27
obiad wysokobialkowy czyli np piers z kurczaka z ryzem

a przed treningiem (1h-1,5h) same wegle, czyli torebka kaszy gryczanej, jeczmiennej, ryzu brazowego, makaronu...
wazne zebys czekolady nie jadl ani nic o wysokim IG

V.Binary
12-03-08, 15:12
czekolade zjadam kilka gramek po powrocie z biegania, tak do 10 min, ale tylko wtedy gdy bieglem minimum 10 km ;)

kAMool
12-03-08, 16:55
lol 10 km to ja na rowerze nie przejade!! :P

Damian st-ce
12-03-08, 22:45
Na posiłek przed treningiem proponuje:

OMLET

5 jajek
150g mąki
20 ml oleju słonecznikowego
szczypiorek lub cebulka
przyprawy

Omlet jest łatwy i szybki w przygotowaniu. Pokrywa zapotrzebowanie na kcal , (takie jakie jest Ci potrzebne przed treningiem). Zjedz go około 1h przed sesja. Powodzenia

Paluch
13-03-08, 01:08
i spalisz niepotrzebnie 40g bialka.... z bialka masz miesnie budowac, a nie czeprac energie....

przed treningiem same wegle.

a tak z ciekawosci pytanie do twojego profilu - dietetyka nie znaczy to samo co zywienie czlowieka?

Damian st-ce
13-03-08, 23:57
Przepraszam !! Jakie 40 g Białka?? Mam pojecie z czego sie pobiera energie :) Przed treningiem same wegle?? Wszystkie posiłki muszą miec Białko, takze te jak przed treningeim jak i po treningu. Dietetyka i Żywienie Człowieka to dwie różne opcje. Dietetyka zajmuje sie ustalaniem diet - wszelakiego rodzaju - Żywienie Człowieka to kierunek ktory skonczyłem :) (Technikum). Ten kierunek zajmuje sie badaniem zależnosci człowieka od pokarmu, ktory spożywa itp. To nauka w ktorej sie mozna nauczyc o wszystkich pokarmach...(zawartość: kcal, białka, wegli, tłuszczy, itp), a takze jak przygotowywać posiłki:) (nie jestem kucharzem). Pozdro

Paluch
15-03-08, 01:00
jak zjesz 120 g ryzu, to masz tam 10g bialka... wystarczy na trening.

123
15-03-08, 13:47
ale wy pie********, jak masz dobrze dobrana diete to starczy Ci twoj zwyczajny obiad, jak nie to ewentualnie jakis gainer do tego, wszystko zalezy od diety, najwazniejszy i tak jest posilek potreningowy

Paluch
15-03-08, 16:01
lol noob

Rynju
15-03-08, 16:48
w posilku przedtreningowym najwazniejsze jest by byl bogaty w weglowodany zlozone i sycacy (bez uczucia glodu na treningu), sprawa kluczowa jest tez odpowiedni odstep czasowy. Jesli czujemy sie glodni tuz przed samym treningiem nic sie nie stanie jesli zaaplikujemy sobie porcje weglowodanow prostych, ktore nastepnie szybko spalimy. Na wlasnym przykladzie robie tak:
1,5 godz przed treningiem obiad
0,5 godz przed (bo juz czuje sie pusty) okolo 80g carbo z 15g bialka

Paluch
15-03-08, 18:39
z tymi weglami prostymi to bym polemizowal...

Duza dawka insuliny obnizy poziom glukozy we krwi, co spowoduje juz na poczatku treningu bedziemy rozkladac glikogen miesniowy...

Jak dla mnie obiad wysokobialkowy i wysokoweglowodanowy min 2,5 h przed treningiem, a posilek przedtreningowy ok 1h-1,5 przed trenigiem. Ale jak ktos nie wyrobi sie, zagapi czy cos, to nie widze przeszkod aby zjesc torebke ryzu brazowego (najlepiej niedogotwanego - mniejsza objetosc, a kalorycznosc ta sama) nawet 0,5 h przed treningiem.
Sam do tego ryzu, kaszy, dodaje 100-200g smetany (za duzo, ale lubie - chyba cos mi sie od zycia nalezy, nie? :)). Smietana podnosi kalorycznosc, zawiera sporo tluszczu, ktory na pewno na treningu zostanie spalony.

Rynju
15-03-08, 19:59
ja tez tak jem, tyle ze bym radzil smietane zamienic na kefir :) bedzie duzo lepiej dla dietki

Paluch
15-03-08, 20:26
kefiru nie lubie :P

pozostane przy smietanie, fatu nie mam, moge sobie na to pozwolic ;)

gedziu
16-03-08, 01:56
ja nie stosuje rzadnych diet i przyrosty są a to najważniejsze:) pozdro

dzako18
17-03-08, 15:19
to sprubuj z dieta troche pocwiczyc zobaczysz ze bedzie jeszcze lepiej

gedziu
17-03-08, 15:34
to sprubuj z dieta troche pocwiczyc zobaczysz ze bedzie jeszcze lepiej
najpierw trzeba sobie ją ułożyć:P może ktoś jest chętny do ułożenia mi diety??(dane w profilu)

dzako18
17-03-08, 16:02
masz pelno diet przykladowych podanych ale skoro nie chce Ci sie poszukac to Twoja strata

gedziu
17-03-08, 16:06
masz pelno diet przykladowych podanych ale skoro nie chce Ci sie poszukac to Twoja strata
ale ja chce taką tylko dla mnie hehe:) tak serio to nie bawi mnie to że mam w kółko jeść to samo:/ wole jeść normalnie a na większe efekty jak trzeba to poczekam:) pozdro