Zobacz pełną wersję : Plan do POPRAWY i oceny.. POMOCY
Wiem, ze moj plan bedzie raczej kiepski wiec prosze o jego poprawe i napisanie jaki wedlug Was bedzie dobry.
Jak w planie jest cwiczenie ze sztangielka to jej waga wynosi okolo 6kg.
Przerwy miedzy seriami okolo 2min, miedzy cwiczeniami okolo 20.
Chce przez okolo pol roku nabrac troche masy oraz ja wyrzezbic, jestem dosc szczuply, mam 16lat, 188cm wzrostu i waze 73kg. Moimi priorytetami sa barki, klatka i rece.
Chce zrzucic troche zbednego tluszczu z sutkow(?) wiec zdecydowalem sie na zakup skakanki i cwiczenia na niej :)
Poniedziałek:
-RANO! 10 min skakanka
-pompki klasyczne na ksiazkach 6x15
-rozpietki 6x12
-przysiady 2x15
Wtorek:
-RANO! 10min skakanka
-wyciskanie sztangielek 6x15
-brzuszki 50
-superseria na biceps oraz triceps 7x7 + 7x7
Środa:
-rano 10min skakanka
-sztrugsy 6x10(4sec)
-motylki 6x10
-przysiady 2x15
Czwartek:
-rano 10min skakanka
WOLNE!
Piątek:
-rano 10min skakanka
-pompki na ksiazkach 6x15
-rozpietki 6x12
-brzuszki 50
Sobota:
-rano 10min skakanka
-wyciskanie sztangielek 6x15
-brzuszki 50
-superseria biceps i triceps 7x7 + 7x7
Niedziela:
WOLNE!
Więc to jest mój plan, wiem że pewnie jest do redukcji ale prosze o pomoc, przy ukladaniu planu kierowalem sie okresem do regeneracji danej grupy miesniowej oraz tym ze chce robic trening na mase i troche rzebe wiec duzo serii jak i poworzen na pompki i barki-sa to moje priorytety.
Bardzo serdecznie prosze o pomoc.
Pozdrawiam.
Apropo diety to jem duzo bialka, co rano okolo 100g serka takiego ca ma chyba kolo 12g bialka na 100, jem bardzo duzo sera zółtego oraz co tydzien w sobote i niedziele twarozek mamy czyli ok. 300g sera = okolo 70g bialka..
Aha, co najmniej raz w tygodniu jem pol ryby makreli wedzonej.. rowniez ze wzgledu na zawarte w niej bialko :D
Wiem ze nie jest to jaka wybitna dieta kulturystyczna lecz nie mam mozliwosci na takowa bo jestem uczniem, jeb obiady razem z rodzicami itd. :)
Musisz się zdecydować czy robisz masę, czy rzeźbę. Proponuje najpierw ćwiczyć na masę ( 6-10 powtórzeń) a po jakimś czasie rzeźbę (12-15 powt.)
Masz zdecydowanie za mało sprzętu. Sztangielką 6kg nie zbudujesz masy. Zainwestuj w karnet na siłownie, albo kup sobie ławeczkę, sztangę, sztangielki jak planujesz regularnie ćwiczyć.
20 minutowe przerwy między ćwiczeniami są niepotrzebne. rób normalną - 2 minuty
pozdro
Między cwiczeniami czyli mi chodzi o to ze np miedzy kapturami a motylami.. wiem ze mam malo sprzetu ale staram sie jakos dzialac.. czyli jezeli jednak teraz na mase to mam cos zmienic w tym planie?prosze o pomoc
-trening domatora
-dieta chociaz prowizoryczna (ja tez jem z rodzicami tylko swoej zarcie xD)
-przeryw po 2 minuty niezaleznie czy miedzy seriami czy cwiczeniami
-i zdecyduj sie co chcesz robic mase czy rzezbe
No to chce robic plan na mase, czy ten plan co rozpisalem jest dobry? co trzeba w nim zmienic..?
Żeby ćwiczyć na masę musisz mieć tak dobrany ciężar, żeby z trudem robić (6-10) powtórzeń. Wiec postaraj sie o sprzet
Nie mam takiej mozliwosci.. ale plan móglby byc ulozony np tak ze pompki 9 serii (trzy pierwsze po 12, trzy kolejne 11 oraz trzy nastepne 10)?A np barki...yyy.. rowniez w takiej konfiguracji?
A co do samego planu i doboru cwiczen to jest ok, czas na regeneracje itp.. ?
no wedlug mnie to rob pompki ale najlepiej z jakims obciazeniem i nie na ksiazkach bo mozesz zrobic sobie krzywde...ja tez tak robilem...a skakanka to arczej tylko do cwiczenia nog i do zzucenia ogolnej masy ciala...przez takie pompki z obciazeniem ja mialem 20kg na klatke w wyciskaniu 5 kg mi przyszlo przez tydzien...a bez obciazenia robiac pompki mozesz wyrobic sobie szybkosc rak i rzezbe ,masy takim czyms nie zrobisz
Myślisz żeby zastosowac jakie obciazenie? plecak z ksiazkami czy co ?
A co sadzicie o planie w sensie dobrania cwiczen do danego dnia, czasu na regeneracje miesci itp..?skakanka to glownie po to aby zrzucic troche tluszczu z klatki piersiowej. pomozcie
no moze to smieszne ale ja mialem plecak w srodku cegly chyba ze zmiesci ci sie troche ksiazek tam to bedzie dobrze...a mi sie wydaje ze skakanka to takla dla zabawy tylko do nog nogi bd mial mocniejsze...a co do klatki to powinnes cwiczyc na rzezbe jak masz tyle tluszczu
Heh.. nie ma duzo tluiszczu, poprostu mam troche otłuszczone suty.. waze 73 kg wiec przy miom wzroscie powinienem cwiczyc zdecydowanie na mase.
A mozesz Ty albo ktos inny odpowiedziec na moje poprzednie pytania? bo w sumie to nie wiem, bo chcialem od jutra zaczac cwiczyc juz..
Czy moj plan w sensie rozplanowania cwiczen jak i okresu na ich regeneracje jest dobry?
Czy moze robic pompki jak i barki w takim ukladzie jak juz napisalem (9 serii) :) ?
no myslae ze regeneracja organizmu bd dobra przy takim zestawieniu cwiczemn jakie chcesz robic ogranizm sie nie zmeczy a tylko sie rozgrzeje nawet niewiem czy dobrze
W takim razie prosze o pomoc użytkowników ktorzy mogliby mi pomoc :D
wsp18 dzieki - sog
No wiec jak z tymi seriami, bo chce zaczac cwiczyc, przypominam ze chce cwiczyc na mase. Na klatke(pompki) i na barki w jakich seriach bo juz nie wiem..? moze byc np. 12-12-12-11-11-10-10-10?
Ja sadze ze skoro ty jestes chujdy to nie masz tluszczu na sutkach tylko masz takie wystajace brodawki tez kiedys tak mialem i mi juz praktycznie zupelnie zaniklo jest to efekt dojrzewania sprawdz czy w srodku sutkow jest taki guzek bo moze mylisz pojecia;)
To jest tłuszcz.. wiem to napewno :)
Ale prosze mi odpowiedzieć na postawione w poprzednim poście pytanie bo chce zaczac cwiczyc ale nie mam jak bez pomocy gdyz nie bede wiedzial czy bedzie to dobry i skuteczny trening..