PDA

Zobacz pełną wersję : Pytanie , ważne

maaciej4
01-03-08, 23:21
Witam!!!!
Wczoraj po badaniach echa serca , dowiedziałem sie , że mam WYPADANIE PŁATKA PRZEDNIEGO ZASTAWKI MITRALNEJ i chciałbym się dowiedzieć czy moge kontynuować ćwiczenia na siłowni , czy będe musiał z tego zrezygnować :( ? Mam 17 lat , Narqa.

HuGsoN
02-03-08, 00:18
Nie chcę Cię smucić, zapytaj lekaża, ale moje zdanie jest :(.

Nuru89
02-03-08, 10:29
A na czym to polega ? I jakie ma objawy ?

VegetaSSJ3
02-03-08, 10:32
Wypadanie płatka zastawki mitralnej(dwudzielnej) jest jedną z najczęściej spotykanych zmian w budowie serca, to nie jest wada, tylko taka cecha jej budowy, która powoduje zwykle niewielkie cofanie się krwi do lewego przedsionka (płatki zastawki są wydłużone przez co minimalnie się niedomyka) ma ją około 40% Polaków i w 90% wada przebiega bezobjawowo, zwykle problem dotyczy szczupłych i wysokich kobiet ale jak widac nie tylko. Mozna z tym normalnie żyć nie ograniczając szczególnie ani wysiłku fizycznego ani planu dnia.
jeśli wypadaniu płatka towarzyszą objawy fizyczne lub gdy niedomykalność jest większa i występują np.zaburzenia rytmu serca, omdlenia mówimy wtedy o zespole wypadania płatka zastawki mitralnej i wówczas wskazanym jest unikanie nadmiernego wysiłku fizycznego a czasem małe dawki beta blokeru, zazwyczaj stosowane przez krótki czas, w przypadku małego dziecka mozna spróbowac zastawkę wzmocnic diętą bogatą w wit.:A,E,B1,B6,B2 i wapń, wskazane jest zażywanie magnezu (zwykle 500 mg dwa razy dziennie) w przypadku mniejszych dzieci wystarczy raz
Wypadanie płatka zastawki dwudzielnej leczy się lub nie ,w zaleznosci od odczuwanych w zwiazku z tym dolegliwości.Nalezy liczyc sie z tym ,ze mozemy zaslabnąc,ponadto wada ta /zresztą wrodzona /wplywa na uksztaltowanie takiej a nie innej osobowości,a mianowicie powoduje lęki.Związane jest to z momentami niedotlenienia.Szkoda ,ze lekarze pierwszego kontaktu nie informują o tym wyczerpująco ,wiedzę czesto zdobywa się przypadkiem przy okazji leczenia na rozne inne choroby u lekarzy innych specjalizacji.W kazdym razie nie nalezy się tą wadą zbytnio przejmowac i cieszyc sie dalej radoscią życia.Pozdrawiam!

maaciej4
03-03-08, 17:17
VegetaSSJ3 , thx za wyczerpującą wypowiedź , już teraz jestem o to spokojniejszy ... :)
Dzięki wam wszytskim za udział w temacie
Pozdro ....

VegetaSSJ3
03-03-08, 19:19
Nie ma sprawy polecam sie na przyszlosc jesli masz klopot lub problem wal smialo
postaram sie pomuc