Zobacz pełną wersję : glukoza
respective
23-02-08, 14:27
wszyscy mówią że glukoza jest dobra do diety zwłaszcza z kreatyną.
ale skąd mam ją wsiąść? w jakiej postaci ją kupić? występuje jako po prostu glukoza czy w jakiś produktach jest?
Deathbreaker
23-02-08, 14:42
Glukozę w aptece można kupić.
respective
23-02-08, 15:34
to mam poprosić glukoze czy co ???
ja ogólnie glukozy nie polecam, bo od tego to mozesz tłuszczu zlapać. glukoza jest to węglowodan prosty, bardzo szybko rozkładany i utleniany w organiźmie. glukoza wystepuje głównie w cukrze stołowym białym (takim jak do chergaty), nie wiem czy mozna ją kupic w sklepie spozywczym pod nazwą glukoza... Mozna ja natomiast kupić równiez w sklepie z sumplami pod nazwą dextroza
Mozna kupic Glukoze w normalnym sklepie spozywczym. Od cukru rozni sie tym ze ma wieksze ig czyli szybciej sie wchlania ale to ze poteguje dzialanie kreatyny to bajka (lub w bardzo malym stopniu) Jezeli masz zamiar zazywac glukoze to narazasz Swoja trzustke na zniszczenie i w pozniejszym efekcie na cukrzyce. (Jeśli juz tak bardzo chcesz to pij powoli i max z 50-60 g na dobe).
Nie ma sensu pic glukozy. Szkoda zdrowia a i tak nic nie da. Lepiej wcinaj torebke ryzu wiecej.
respective
23-02-08, 20:06
kasza gryczana też jest bardzo dobra podobno?
a do kreatyny pije bardzo dużo wody i łykam witaminy z grupy B i jest zajebongo xD (3,5kg w 2 tyg)
''Zbyt duże spożycie glukozy powoduje duży wzrost jej stężenia we krwi, wtedy trzustka dbająca aby to stężenie było stałe, zaczyna wydzielać insulinę. W tym momencie krążąca glukoza zaczyna przechodzić do komórek. W pierwszej kolejności są komórki mięśniowe i wątrobowe, gdzie odkładana jest w postaci zapasowego glikogenu, ale dzieje się tak tylko wtedy, gdy glikogen został wcześniej zużyty, np. podczas ćwiczeń fizycznych. Jeżeli jednak zapas jest pełny, to odbiorcami glukozy stają się komórki tkanki tłuszczowej, w których przekształcona zostaje do lipidów i zwiększa ilość podskórnego tłuszczu.
Gdy jest za mało...
Zmniejszenie stężenia glukozy we krwi poniżej pewnej granicy (nazywamy to hipoglikemią) może wystąpić w przypadku przegłodzenia lub bardzo intensywnej pracy fizycznej. Objawami takiego stanu mogą być:
* nieprawidłowe spalanie tłuszczów, nadmiar ciał ketonowych (kwasica metaboliczna, ketonowa);
* przyspieszony rozpad białek (zarówno organizmu jaki i dostarczanych w diecie);
* utrata jonów (głównie sodu);
* odwodnienie.''
Hm wedlug mnie tylko po treningu mozna sobie pozwolic na glukoze i to w nieduzej ilosci-max 30g