Zobacz pełną wersję : Aminokwasy - nerki
Witam. Mam takie pytanie, poniewaz gdzies, kiedys (prawdopodobnie tutaj na forum) przy jakims temacie zwiazanym z aminokwasami, ktos napisal "ze po duzej ilosci nie wyrabialy by nerki".. no wowczas splynelo to po mnie. Ostatnio wcinam aminokwasy ponad 2 tyg, i zauwazam ze co noc zdarza mi sie wstac w nocy, bo mnie pecherz cisnie, no i po prostu musze wstac i sie za przeproszeniem odlac :)) nigdy wczesniej tak nie mialem, zawsze wytrzymywalem do rana, nawet jak sie sporo na noc wypilo (pije glownie wode).. Wiecie cos o tym?! :)
tak. zbyt duza ilość aminokwasów zostaje przerabiana w mocznik i wydalana przez męchez, ale mocznik jest to substancja ktora źle wpływa na naszą wątrobe. Radze zmniejszyć dzienna porcje aminokwasów...
dzienna procja to 7 tabletek 1 na kazde 10 kg, wiec to chyba nie duzo, pisze ze zalecane 10/dzien.. moze ze mna cos nie tak?
z aminokwasów syntezowane sa białka, i to jest ich główne zadanie w organiźmie. Jezeli jesz duzo pokarmów białkowych to nie potrzeba ci az tyle aminów
No cos w tym jest, dzieki!
Nie, zadnych innych odzywek nie bralem, to moja pierwsza, Anabolic BCAA system.. nie wiem czy to istotne, prawdopodobnie jestem troche wew. "uszkodzony".. efekt dlugotrwalego stosowania amfetaminy, jestem po odwykach, od niedawna udaje mi sie byc trzezwy, stad moje pojawienie sie na forum i zainteresowanie tematem..
Nie zmniejszaj ilości amin.Szczerze wątpię ,żeby one były przyczyną.Musiałbyś używać ekstremalnych dawek i więcej) ,żeby mieć problem z nerkami. Ja codziennie pakuje w siebie 22g amin serwatkowych,10g gluty,11g bcca.Przyznaję ,że sam miałem ten problem,tyle że ja zawsze po przebudzeniu czy to byla krótka drzemka,czy sen od nocy do rana.W każdym bądź razie jak już otrząsnąłem się z letargu od razu mnie cisnęło.Po tygodniu stosowania mi minęło. Podejrzewam ,że organizm po prostu nie był przyzwyczajony do takiej ilości aminokwasów na raz i stąd ta dolegliwość(weź pod uwagę,że syntetyki są momentalnie wchłaniane, nie muszą być rozłożone z białek pokarmowych, tak więc są w większym stężeniu niż od posiłku).
To tylko moja prosta i nienaukowa teoria.Na twoim miejscu spróbowałbym przetrzymać jeszcze z tydzień czasu, później jeśli problem nie zniknie udać się do lekarza, najlepiej sportowego bo zwykły konował powie Ci ,że to na pewno wina tych "odżywek" ,bez dłuższej analizy.
Pozdro
problem z "sikaniem" pojawil sie po 2ch tyg stosowania, zostal mi jeszcze tydzien, po czym planowalem zrobic 2/3 dni przerwy i zaczac aplikowac animal nitro.. w sumie to nie taki problem, no ale jednak ma to zwiazek ze "sprzetem" a tu przyznacie panowie - nawet najmniejsze problemy nie sa mile widziane :))
VegetaSSJ3
23-02-08, 20:34
Tak moze to byc spowodowane przedawkowanie aminokwasow nerki nie potrzebuja tego i zamieniaja to w mocznik i wydzielaja nie jest to duzy problem ale komu sie chce wstawac w nocy zeby sie odlac he he jak tak dobrze nam sie spi
Prezydent_1c
24-02-08, 09:13
Zgadzam się z postem powyżej. Zmniejsz nieco dawke na noc lub ustaw je tak abyś na noc nie musiał brac ;)