Barbossa90
22-02-08, 21:22
Siemka all Jestem Michal mam lat 18 waga 85kg i wzrost 182 i niestety mam problem z tkanka tluszczowa (głównie brzuch tzw oponki )!!! Jestem zielony w te klocki trenuje siatkówke raz w tygodniu a tak pozatym nie trenuje nic i mam wiekla prosbe czy móglby ktos podac mi jakas diete na redukje tkanki tluszczowej i jakies cwiczonka w domq zgadam sie na wszystko z góry dziekuje :)
warmach1ne
22-02-08, 23:14
Hmmm... uwazam ze powinienes udac sie do działu gdzie jest opisana A6W.... uwazam ze najlepsze cwiczenia ... co do diety .. ja sie nie znam ... ale tak ogolnie to uwazam .. ze poprostu nie jest tlustych rzeczy i tyle ... ? odpowiedz :D a najlepiej jeszcze jakbys do cwiczen na brzuch dodal bieganie ... to gwarantuje ci ze 2-3 tygodnie biegal bys 2-3 w tyg... i spalasz tluszczyk.... w mgnieniu oka... najgorszy problem ... to sie zmusic do tego.. ale nie poddawaj sie .. efekty beda piorunujace :)
powtorze sie kolejny raz:
Kilka zasad, do ktorych nalezy sie stosowac:
Stosunek ilosci bialek na kg masy ciala powinien wynosic maksymalnie 4g (w maksymalnej fazie diety)
bialka pozyskujemy z:
-twarogu chudego (polecany na noc)
-ryb (makrela, filet z mintaja, morszczuka, tuńczyk)
-jaja (razem z miesem tworza podstawe diety)
-mieso (wolowina, piers z kurczaka - bez skory)
->zasada: najlepszym zrodlem sa bialka zwierzece, nie zapominamy tez o suplementacji<-
Stosunek weglowodanych powinien oscylowac minimalnie w okolicy
2,5g/kg masy ciala (w maksymalnej fazie diety)
weglowodany pozyskujemy z:
-ryzu (zawsze brazowy, jedynie w posilku po treningowym powinien byc bialy)
-otrebow rolnych (owies, gryka itp.)
-makaronow
-pieczywa pelnoziarnistego
->zasada: spozywamy weglowodany zlozone, im blizej wieczora tym mniej. Unikajac cukrow prostych (slodycze itp.), co najwyzej banan poo treningu<-
Co do tluszczy to warto uzupelniac swoja diete w kwasy omega 3, oliwe z oliwek, olej z pestek winogron
Pijemy rowniez minimum 2-2,5l wody dziennie (nie gazowanej, ani nie smakowej)
Warto pamietac, by nie przetrenowac i organizmu i wykonywac cwiczenia aerobowe (trwajace minimalnie 40min), po ktorych nalezy spozyc cos wartosciowego.
Podam plan by kazdy ulozyl sobie wlasna diete polegajac na wczesniejszych wskazowkach:
1. Zacznij od przecietnej dawki weglowodanow i bialek. Powiedzmy 4,5-5g weglowodanow i 1,5-2g bialka na kg masy ciala. Po obliczeniu podziel to na 6-7 posilkow pamietajac o tym by im blizej wieczora, tym bylo mniej wegli w diecie (co do produktow to podane byly wczesniej)
2. Stosujac swoj plan treningowy i cwiczenia aerobowe, oraz trzymajac sie diety przebrniemy pierwszy tydzien
3. Zmniejszamy ilosc weglowodanow o 1g/kg, zwiekszajac o 1g/kg ilosc bialka
4. 2-3 dni przerwy od diety i kontrolowanie wagi (gdyby spadala zbyt drastycznie nalezy podniesc poziom weglowodanow)
5. Jak juz przystosujemy naz organizm do wczesniejszego punktu przeskakujemy na tryb "low carb" spozywajac 2,5-3g weglowodanow na kg masy ciala i 3,5-4g bialka
Pamietajmy o przerwach od diety co jakies 2 tygodnie
Co do suplementacji przy takiej diecie to moga to byc:
-przy niedoborach pokazrmow wszelkie odzywki typu gainer(bialko+weglowodany), carbo (weglowodany), bialka
-rozgalezione aminokwasy BCAA
-kazeina
-HMB
-spalacze tluszczu
Najlepszymi pokarmami pomagajacymi spalic tluszcz i9 wspomagajacymi nasz metabolizm sa:
-zielona herbata
-grejfruty
-ryby
-owoce morza
-owoce zawierajace duzo witaminy C
-papryczki chili (dzieki zawartej kapsaikinie)
-woda
-wino czerwone
To jest wycienk mojego tematu. Przeczytaj i kieruj sie chociaz tak na oko tymi zasadami.
W wypadku kobiety beda do tego cwiczenia na silowni badz w domu - cwiczenia aerobowe. okolo 4 razy w tygodniu CO NAJMNIEJ 40minut
ryniu jak dobrze ze istnieje kopiuj, wklej:P:P:P:P bo byś sie troche napisał chyba z 7 raz widze ten artykuł w kolejnym post - cie
moznaby poczytac troche tematow innych aby zobaczyc bo daje linki czy cus zawsze do tego samego;) ale widac sie nie chce