PDA

Zobacz pełną wersję : Dieta i ćwiczenia na przyrost masy (Poszerzenie w barkach)

sk91
18-02-08, 23:07
Witam, jestem mowym użytkownikiem na tym forum a więc się przedstawie.
Mam na imie Sławek, mam 16lat.
Wzrost 176cm, Waga 73Kg.
Problem polega na tym że jestem strasznie wąski w barkach. Nie wiem czy to zalezy od umiesnienia czy od budowy kości ale naprawde mi to przeszkadza. Jestem dość niski proporcionalnie do wagi jak na mój wiek i wygladam jak patyk. Staram się dość dużo jeść ale niestety nie jest to dieta kulturystyczna. Poprostu domowe jedzenie, niezbyt zdrowe.
I barki mam chudsze od Bicepsu i brzydko to wyglada ze rece zwęzaja sie w druga strone. od lokcia do ciała. Czytałem dużo pradników ale nie bardzo rozumiem, gdy pisze że no 100g białka rano. Wolalbym coś co by pisało ile mam jeść np. 100g twarożku itp. Prowadze dość osiadly tryb życia (Hobby Gry komputerowe). Niestety nie mam czasu na siłownie, cwicze kilka razy w tygodniu hantelka ale tez niezbyt profesionalnie, 12kg i 3x po 50 potworzen, nie mam zielonego pojecia jak sie cwiczy itp. Prosze o pomoc jak mam cwiczyc barki i czy to jest mozliwe hantelka? Zalezy mi na tym zeby przednia czesc barku byla bardziej "wystajaca" i poprostu chce byc szerszy w barkach bo bardzo mi to przeszkadza wiadomo jak to w tym wieku. Z gory Dziekuje i pozadawiam.

lenin8912
19-02-08, 15:45
Wejdz do dzialu dieta i zoabcz co sie powinno jesc ,nie doknca musisz sie trzymac tej diety<i zalezy jaka chcesz na redukcje czy mase> na noc bialko od rana wegle i czym poznije tym wiecej bialka:) a co doternigu to tu znajdziesz cos na braki i nie tylko http://www.kulturystyka.pl/atlas/ tak wiedz zycze przyrostów:) Jak pomogłem to soga plis hehe:)

emilch
19-02-08, 20:37
Wejdz do dzialu dieta i zoabcz co sie powinno jesc ,nie doknca musisz sie trzymac tej diety<i zalezy jaka chcesz na redukcje czy mase> na noc bialko od rana wegle i czym poznije tym wiecej bialka:) a co doternigu to tu znajdziesz cos na braki i nie tylko http://www.kulturystyka.pl/atlas/ tak wiedz zycze przyrostów:) Jak pomogłem to soga plis hehe:)
Co do diety to naprawdę jest mnostwo na forum. A ćwiczenia jakie możesz robić hantlą na barki to: unoszenie wyprostowanej ręki do przodu, unoszenie na boki (jeśli masz tylkl jedną hantlę to drugą ręką oprzyj się o coś i przechyl lekko ciało w stronę na ktorej się opierasz). Na te ćwiczenia te 12 kg to może być nawet za dużo na początek...Poza tym unoszenie hantli do góry też na pewno coś pomoże

sk91
20-02-08, 22:29
Mam pytanko. Nie zabardzo odpowiada mi deita typowo kulturystyczna... niestety uwielbiam jeść.
Wyczytalem gdzieś że najlepiej na noc jest spożyć białko i czym pózniej tym więcej.
Dlatego pije co wieczór (23:00-24:00) 2 szklanki mleka. Do tych szklanek (do każdej) dodaje 1 łyżke miodu i 2 duże czubate łyżki Mleka w proszku. W 100g tego mleka jest 26g Bialka, 38g węglowodanow i 26g tluszczu.
Moje pytanie brzmi... Czy to coś da? Jeśli tak to w jakich proporcjach,
nie chce żadnych odrzywek bialkowych itp. Slyszałem że picie mleka też pomaga w przybraniu na masie więc czy 2 szklanki (z tym mlekiem w proszku i miodem) to nie zamało? Też slyszalem ze nie mozna za duzo pic mleka, max 1l dzienie co by sie stalo gdybym pil np 2-3?
Z gory thx.

lenin8912
20-02-08, 23:10
NO na noc bialeczko:) najlepiej 125g sera bilaego moze byc tlusty nawet i jak cchesz troche przytyc tluszczykiem to mozesz dodac ta lyzke miodu, a do do mleka w proszku to lepiej wypij wczesnije bo laktoza nie jest dobra...a mleko najlpeije rano z platkami,ryzem,musli itd... i na kolacje mozesz wypic , za duzo tez nie ma sensu :) pozdro

sk91
20-02-08, 23:12
mogłbys mi bardziej wyjasnic co do tego mleka w proszku? Laktoza? tzn?
Z gory thx :)

lenin8912
20-02-08, 23:28
wpisz w google .pl laktoza i poczytaj hehe i wogole w mleku jest laktoza wiec wiesz...chociaz ja pije 1l dzienie na sniadanie ,jak jest bialko alnbo gainer to z nimi albo na kolacje:)Pozdro:)

sk91
20-02-08, 23:50
Ułożyłem sobie diete która bede stosował od jutro.

1.sniadanie- przed szkola 7;30
-5 jajek na mięko
-bułka z pomidorem

2. sniadanie w szkole
-2 bulki z szynka
-1l mleka

3. ok. 15 po szkole.
-piersi z kurczaka
- bułka z pomidorem
do tego jakis jogurt (szt. kesem truskawka 5,2g bialka)

4. obiad ok.16:30
Domowy obiadek zalezy co mama ugotuje.

5. ok. 19:00
2x Serek homogenizowany (szt. 8g bialka)
resztki obiadku domowego.

6. ok. 21
2xszklanki Mleka+miod+lyzka mleka w proszku.

7. godz 23
Serek bialy tlusty (moge jesc z cukrem?)

Dodam ze prowadze osiadly tryb zycia i nie chodze na silowanie...
Moze byc? (platkow owsianych nie lubie :( )

Sliski
21-02-08, 12:46
NO na noc bialeczko:) najlepiej 125g sera bilaego

za mało, najlepiej 200-250

pablo91prg
21-02-08, 14:07
Prowadze dość osiadly tryb życia (Hobby Gry komputerowe). Niestety nie mam czasu na siłownie

To rzuc te gry i wez sie za treningi, z takim podejsciem to zadnych efektow nie bedzie. Tyle odemnie. Pozdro

Ikar
21-02-08, 15:13
1.sniadanie- przed szkola 7;30
-5 jajek na mięko
-bułka z pomidorem

2. sniadanie w szkole
-2 bulki z szynka
-1l mleka litr to sporo jezeli nie goni cie na kibel bo duzej ilosci mleka i dasz rade to pij mleko bedziesz wielki :P

3. ok. 15 po szkole.
-piersi z kurczaka
- bułka z pomidorem co ty z ta bulka :P ugotuj sobie ryz to tylko 15min a bedzie smaczniejsze

do tego jakis jogurt (szt. kesem truskawka 5,2g bialka) ale juz jogurt tu nie bedzie pasowal

4. obiad ok.16:30
Domowy obiadek zalezy co mama ugotuje.

5. ok. 19:00
2x Serek homogenizowany (szt. 8g bialka)
resztki obiadku domowego.
dodaj jakies owoce
6. ok. 21
2xszklanki Mleka+miod+lyzka mleka w proszku.

7. godz 23
Serek bialy tlusty (moge jesc z cukrem?) ostatnie wegle 2 godziny przed snem wiec cukier odpada no chyba ze chcesz miec brzuszek odstajacy

Dodam ze prowadze osiadly tryb zycia i nie chodze na silowanie...
Moze byc? (platkow owsianych nie lubie :(

sk91
24-02-08, 23:40
No to prosze ułóż mi diete ;D
Wydaje mi się ze mam bardzo szybki metabilizm, Jem jak "swinia" i siedze przed kompem i nic!, pzred ostatnie 3 tygodnie przytylem 6kg

A moge jeść 400G, póltlustego serka białego? wieczorem?
No powiem wam ze nawet bez dodatku mi smakuje no ale jeżeli znacie jakis sposob do poprawienia smaku to slucham :)

Ikar
25-02-08, 06:53
No to prosze ułóż mi diete ;D
Wydaje mi się ze mam bardzo szybki metabilizm, Jem jak "swinia" i siedze przed kompem i nic!, pzred ostatnie 3 tygodnie przytylem 6kg

A moge jeść 400G, póltlustego serka białego? wieczorem?
No powiem wam ze nawet bez dodatku mi smakuje no ale jeżeli znacie jakis sposob do poprawienia smaku to slucham :)

6 kg w 3 tyg to nic ?????

sk91
25-02-08, 15:57
Wczesniej nic, tylko te ostatnie 3 tygodnie tak jakos przytylem... tak jak by te 3 tygodnie temu jakas barjera zniknela... moze i przytylem ale tego po mnie nie widac... jestem strsznie waski nadal ;(

Damian st-ce
29-02-08, 22:59
Dobrze by było gdybys nie dodawał cukru do sera. Jest w nim cukier w najprostszej postaci. Nadmiar jego odkłada sie po przetworzeniu w ciężki do spalenia tłuszcz. Mleka tez nie radze pic na wieczor, poniewaz zawiera laktoze (dwucukier) a tym bardziej z miodem....