PDA

Zobacz pełną wersję : Piszę poprawnie po Polsku [4P]

Izba
12-02-08, 21:31
Dysklekcja się szerzy więc postanowiłem umieścić na forum zasady pisowni i interpunkcji :) Zaczynamy!

#1. Zasady pisowni "rz" oraz "ż":

Rz piszemy, gdy w wyrazach wymienia się na r, np.:

rowerzysta - rower,
na komputerze - komputer,
dworzec - dworca.

Rz piszemy w zakończeniach wyrazów:
arz
erz
mierz
mistrznp.:

bramkarz, pisarz,
harcerz, rycerz,
ciśnieniomierz, Sandomierz,
burmistrz, zegarmistrz.

Rz piszemy po spółgłoskach: b, p, d, t, g, k, ch, j, w, np.:

brzeg, brzoza,
przebój, sprzedawca,
drzewo, modrzew,
trzeba, patrzeć,
grzyb, pielgrzym,
chrzan, chrząszcz,
spojrzeć, ujrzeć,
wrzesień, wrzeciono.

Wyjątki:
wyrazy: bukszpan, gżegżółka, kształt, kszyk (nazwa ptaka), piegża (nazwa ptaka), pszczoła, Pszczyna, pszenica, pszenżyto,
w przymiotnikach zakończonych na: - szy, - ejszy, np.: lepszy, nowszy, najlepszy, najnowszy, ładniejszy, mocniejszy, najładniejszy, najmocniejszy.Ż piszemy, gdy wymienia się w innych formach tego samego wyrazu lub w innych wyrazach na: g, dz, h, z, ź, s
np.:

książka - księga,
wstążka - wstęga,

mosiężny - mosiądz,
pieniążek - pieniądz,

drużyna - druh,
watażka - wataha,

każę (coś zrobić) - kazać,
mażę (po czymś) - mazać,

przerażenie - przerazić,
zamrażać - mroźny, mróz,

bliżej - blisko,
niżej - nisko.

Ż piszemy w wyrazach zakończonych na: - aż, - eż
np.:

pejzaż, witraż, młodzież, odzież.

Ż piszemy po literach: l, ł, r, n,
np.:

lżej, ulżyć,
małże, małżeństwo,
rżysko, rżenie,
rewanż, oranżada.

#2. Zasady pisowni "u" oraz "ó":

U piszemy w zakończeniach rzeczowników:
un
unek
uchna
uszka
uszek
uch
us
usiazwiastun, podaruek, córuchna, staruszka, łańcuszek, maluch, raptus, mamusia.
U piszemy w czasownikach zakończonych na:
uj
ujesz
ujenp.: maluję, malujesz, maluje, wędruję, wędrujesz, wędruje.
U piszemy w czasownikach typu: czuć, kuć, kłuć, pruć, snuć, np.: czuje, kuję, kłuję pruję, snuję.
Ó piszemy, gdy wymienia się w innych formach tego samego wyrazu lub w innych wyrazach na: o, e, a
np.:

stół - stoły
wiózł - wiozę
trójka - troje

przyjaciółka - przyjaciel
niósł - niesie
siódmy - siedem

skrót - skracać
mówić - mawiać
powtórzyć - powtarzać

Ó piszemy w wyrazach zakończonych na: - ów, np.:

Julianów
Tarłów
Opatów
z lasów
chłopców
Ó piszemy w wyrazach zakończonych na: - ówka, np.:

łamigłówka
pocztówka
złotówka

Wyjątki: skuwka, wsuwka, zasuwka.
Ó piszemy w wyrazach zakończonych na: - ówna, np.:

Nowakówna
Kucówna
Ó piszemy na początku wyrazów: ósemka, ósmy, ów, ówczesny, ówcześnie,ówdzie.

#3. Zasady pisowni "ch" oraz "h":

Ch piszemy, gdy wymienia się w innych formach tego samego wyrazu lub w innych wyrazach na: sz
np.:

mucha - muszka,
wydmuchać - wydmuszka,
trochę - troszkę,
Ch piszemy po literze s np.: schab, schody, wschód.
Ch piszemy na końcu wyrazów, np.: na drogach, orzech, zuch.
Wyjątki: druh, Boh (nazwa rzeki).
H piszemy, gdy wymienia się w innych formach tego samego wyrazu lub w innych wyrazach na: g, ż, z, dz,
np.:

wahać się - waga,
druh - drużyna,
błahy - błazen,
wataha - watadze.

#4. Zasady interpunkcji

Błędy interpunkcyjne mają swoje źródło w nieznajomości i nieprzestrzeganiu zasad składniowych, które są podstawą interpunkcji. Jeśli znasz struktury składniowe, na pewno dobrze zastosujesz znaki interpunkcyjne.

Zawsze oddzielamy przecinkiem wypowiedzenia współrzędne jeśli nie są połączone spójnikami, np.
Czytam, marzę.

Stawiamy przecinki przed takimi spójnikami a, ale, jednak, lecz, więc, toteż, dlatego, czyli i wszystkimi spójnikami wprowadzającymi zdania podrzędne, np.
Uczę się pilnie, ponieważ chcę otrzymać dobre stopnie.

Nie stawiamy przecinka przed spójnikami: albo, i, oraz, ani, ni.

Przed spójnikami powtórzonymi, które pełnią identyczną funkcję w wypowiedzeniu stawiamy przecinek, np.
Zjem obiad i ciastko, i lody.

Nigdy nie stawiaj przecinka na początku linijki!

W wypowiedzeniu podrzędnie złożonym oddzielamy przecinkami wypowiedzenia składowe i zdania wtrącone, np.
Wyjadę do Gdańska, gdyż lubię morze.

Dwukropek stawiamy przed przytoczeniem słów lub myśli cudzych albo własnych.

Myślnik można postawić przed członem zdania zawierającym uściślenie poprzedniej myśli, sprecyzowanie tej myśli przez znalezienie właściwszego słowa, np.
Należę do ludzi, którzy raz dawszy nura w Azję, starają się żyć w zgodzie z otoczeniem, mało w zgodzie-w harmonii.

Wielokropek w tekście literackim oznacza przerwanie lub niedokończenie wypowiedzi, np.
To jest wszystko, co miałem panu. . .

Wielokropek w nawiasie kwadratowym lub okrągłym oznacza opuszczenie części cytatu, np.
„Wśród takich pól [. . . ] stał dwór szlachecki”

Nawiasem oddzielamy wyrazy, zwroty, równoważniki zdań, zdania, a nawet całe partie tekstu, jeżeli zawierają treść uboczną, wyjaśniającą, dodatkową, np.
Niedźwiedzie (bure) mają-poza psami-najwięcej chyba czegoś ludzkiego.

W nawiasie możemy umieszczać wtrącone przykłady.

Źródło:
Zasady pisowni: http://www.zasady-pisowni.dyktanda.net/ (http://www.zasady-pisowni.dyktanda.net/)
Zasady Interpunkcji: http://www.sciaga.pl/tekst/5578-6-zasady_interpunkcji

marcinczwa
12-02-08, 21:36
również co po niektórym polecam przeczytanie tego posta...

oraz zainstalowanie przeglądarki ze sprawdzaniem błędów np: Firefox 2

47
12-02-08, 21:47
Ch piszemy, gdy wymienia się w innych formach tego samego wyrazu lub w innych wyrazach na: sz
np.:

mucha - muszka,
wydmuchać - wydmuszka,
trochę - troszkę,
Ch piszemy po literze s np.: schab, schody, wschód.
Ch piszemy na końcu wyrazów, np.: na drogach, orzech, zuch.
Wyjątki: druh, Boh (nazwa rzeki).
H piszemy, gdy wymienia się w innych formach tego samego wyrazu lub w innych wyrazach na: g, ż, z, dz,
np.:

a co z wyrazem C H U J ? to nie jest po s ani nie jest na koncu ch ;] :>

rafalkomando
12-02-08, 22:30
a ty osta chcesz za hu... ? troche kultury, swietny post i mi tez sie przyda:D

HuGsoN
13-02-08, 15:42
Dokładnie, ja sobie przypomnienie zrobiłem :)

Nuru89
13-02-08, 15:52
A Ty Izba polonista jestes czy co ?

26wisienka
20-03-08, 18:01
a mnie nie zabijecie za pisownie?bo ja mieszkam w angli i nie mam polskich liter

MhL
08-04-08, 21:49
z przyzwyczajenia i wygody nie uzywam polskich znakow diakrytycznych

moze to zboczenie zawodowe :p

Karolsw
13-04-08, 11:49
Niektórzy nie używają znaków interpunkcyjnych , a niektórzy nawet nie wiedzą o nich , że trzeba w pisać tu , taki i taki. Sog :) , pozdrawiam

ciaastek91
03-05-08, 15:34
Rz piszemy w zakończeniach wyrazów:
arz
erz
mierz
mistrznp.:

bramkarz, pisarz,
harcerz, rycerz,
ciśnieniomierz, Sandomierz,
burmistrz, zegarmistrz.

burmistrz i zegarmistrz to nie chodzi chyba o zakonczenie wyrazu, tylko o wystepowanie po 't'.
i nie zawsze na koncu wyrazu jest 'rz' jesli chodzi o cisnieniomierz , to jest wyraz pochodny od miary, wiec sie wymienia. sandomierz to nazwa wlasna, a te zadza sie wlasnymi prawami ;p
koncowki 'arz' i 'erz' to z tego co pamietam dotycza tylko nazw zawodow, albo nazw osob, ktore wykonuja jakas tam czynnosc (bramkarz, pisarz, harcerz, rycerz czy inny masztalerz wlasnie ;p), ale juz np stelaż napiszemy nie? albo drenaż...
dobra juz sie nie madrze :D

p.s.
dzisiaj ulubione znaki interpunkcyjne to kur** ja pierd*** ;p

terrorsiejem
04-05-08, 12:28
ja uważam że ortografia jest głupia. Jestem dyslektykiem i dla mnie ważne jest to jak sie czyta a nie pisze. Staram sie nie robić błędow jednak czasami mi sie to nie udaje :)

Rynju
04-05-08, 20:58
ja bym dodal wiecej o wielokropku! Bo jak widze ludzi, ktorzy nie dosc, ze uzywaja go co 3 slowa! Tworzac nie wiadomo co!? Ronowazniki zdania oddzielone wielokropkami!? To dodatkowo przeciagaja go do rozmiarow "................"

Wielokropek:
Wielokropek jest znakiem interpunkcyjnym składającym się z trzech kropek.
Służy on głównie do zaznaczania, że tok mówienia, na ogół z powodu emocji, został przerwany, np.
Milej sobie wspominam, nie dzieła waleczne i głośne, ale czyny ciche, użyteczne, i cierpienia, których nikt… Udało mi się nieraz do kraju przedzierać, rozkazy wodzów nosić, wiadomości zbierać.
(A. Mickiewicz)
Do nóg panu dziedzicowi!… Pan kapitan… książę… darował ci… Zaledwie żołnierz zdążył schylić się i objąć kolana książęce, nowe uczucie zaświeciło w oczach Piotra.
(S. Żeromski)
W podobnych wypadkach wielokropek może być zastępowany przez inne znaki interpunkcyjne — zwłaszcza myślnik, rzadziej przecinek.
Stawiamy go przed wyrazami, których czytelnik nie może w określonym kontekście oczekiwać; wprowadza więc takie treści, jak: rozczarowanie, ironia, komizm, stylistyczny zgrzyt, np.
Myśliwy złożył się, wycelował starannie, strzelił i podniósł… szyszkę zestrzeloną z drzewa.
Niezłomny obrońca wolności i godności człowieka cieszył się wielkim autorytetem moralnym… jedynie wśród najbliższych.
(J. Z. Jakubowski)
Jeśli puenta nie ma charakteru żartobliwego, lecz charakter neutralny lub podniosły, zamiast wielokropka stawiamy myślnik.
Hume zaś […] zerwał z tym: nie ma podstaw do przyjmowania, że wrażenia mają przyczyny w zewnętrznych substancjach. Są wrażenia i — koniec.
(W. Tatarkiewicz)
Za pomocą wielokropka umieszczonego w nawiasie kwadratowym (czasem okrągłym, a sporadycznie również w ostrokątnym) oznaczamy opuszczenie fragmentu cytowanego tekstu, np.
Wiele elementów gwarowych znajduje się w utworach A. Dygasińskiego, M. Konopnickiej, H. Sienkiewicza […], jednakże właściwe wprowadzenie gwary do literatury jest dopiero zasługą pisarzy okresu Młodej Polski […].
(Encyklopedia języka polskiego)
W przypadku zbiegu znaków postępujemy następująco:
a) Jeżeli wielokropek zbiega się z przecinkiem, średnikiem lub kropką — znaki te opuszczamy, np.
On sam wydawał się bardzo przyjemny, ot, wrażliwy, inteligentny, kulturalny… ale jego wielkość?
(W. Gombrowicz)
Ale to inteligentny człowiek. Przyzwoity… I sympatycznie wygląda na trybunie.
(S. Kisielewski)
b) Jeżeli zaś zbiega się z pytajnikiem, wykrzyknikiem lub pauzą, znaki te w tekście umieszczamy, np.
Czy jest ona tu z wami…? Dlaczego jej nie widzę…? Śmie jeszcze tu być…? — irytowała się Halina.
Jak strasznie gorąco…! Oddychać nie ma czym…! Wody, wody…! — krzyczał zmęczony pan Filipski.
(H. Sienkiewicz)
Wyjątkiem jest sytuacja, gdy stosujemy wielokropek w nawiasie do oznaczenia opuszczeń w cytacie (zob. przykład w p. 3.). W takim wypadku znaki interpunkcyjne podajemy za tekstem cytowanym.
Wielokropek należy odróżniać od wykropkowania, którym zastępuje się litery pominięte w wyrazach nieprzyzwoitych, wulgarnych, np.
Niestety, ten pomysł jest do d... — powiedział rozzłoszczony.

Marcinek
26-11-08, 19:44
mnie np zrażają osoby które robią błędy ort. :D Mam jakies zboczenie, bo nawet w smsach używam znaków interpunkcyjnych :P

adonis18
26-11-08, 19:54
siema
ja tam nie umiem gramatyki bo jestem śmierdzącym leniem i nie chciałem się uczyć. przynajmniej nie wale jakichś ściem że jestem dyslektykiem czy coś.
a chuj się piszę C H U J ! choć wole pisać ch*j ;)
http://sjp.pwn.pl/haslo.php?id=7510
elo

Marcinek
27-11-08, 08:59
orłem z gramatyki też nie jeste, ale jakies proste czy nawet mniej skomplikowane złożone potrafię skleić. Polecam pisać smsy ze słownikiem T9 :D Czytając artykuły różne z prasy, internetu zwracajcie uwagę na pisownie, samo wchodzi :D, a i kobiety lubią piszących poprawnie np siostrze mojej laski kolega napisal `to o kturej dziś sie widzimy` zostawie komentarz dla was :D

Fehu
20-01-09, 13:32
Dokładnie ja na T9 można się nauczyć pisać bo tylko poprawnie ortograficznie slowo wyskoczy...
A no i polecam Mozilla Firefox poprawia błędy:)

Trochę pokasowałem postów powód spam!!! nię bede pisał kto go zaczął ale kolejny głupi spam i warn!!

Ziomek90
26-04-09, 21:11
Po stylu wypowiedzi, po tym jakiego słownictwa używa, jak pisze, czy popełnia błędy ort., gramatyczne, interpunkcyjne można o człowieku dużo powiedzieć. Osobiście razi mnie, jeżeli ktoś mówi "poszłem" itp, tak samo gdy ktoś popełnia błędy ort., szczególnie w dosyć prostych słowach.

alder
23-10-10, 22:22
to może ja napiszę co mnie prócz ortów wkurza. otóż jak ludzie mylą 'bynajmniej' z 'przynajmniej'. nie tyle co mylą, uważają, że to to samo.

Sosna91
23-10-10, 22:30
no ja bynajmniej sie z Tobą zgadzam ;)

alder
23-10-10, 22:42
czyli się nie zgadzasz ;(((((((((((((((((((((((((((((

Sosna91
23-10-10, 22:45
oj tam oj tam ;]