PDA

Zobacz pełną wersję : Operacja i treningi

Zioberos
05-02-08, 14:43
Cześć

Czy ktoś z Was tutaj na forum poddawał się laserowej korekcji wzroku? Kurcze musze wykonać operację ani nic nie wiem na ten temat, no i co ważniejsze, niby oczy ale kiedy będę mógł wrócić do trenowania, po jakim czasie. Czy ktoś z Was robił sobie laserową korektę wzroku? Proszę o odpowiedź. Jeżeli ktoś już miała robioną niech napisze gdzie i jeśli mozę niech opisze co i jak miał robione. Dzieki,

VegetaSSJ3
05-02-08, 16:33
Witaj takie zabiegi jak Laserowa korekta wzroku wiem ze byly w Katowicach niewiem jak teraz ale i wiem ze to nie jest jednorazowy zabieg chyba ze jest teraz ulepszony i nie wymaga powturzenia prz wadzie wzroku nie mozna sie zbytnio wysilac bo moze peknac zylka(tetnica oka) i mozesz stracic wzrok wiec pamietaj zadnych ostrych treningow bo moze sie to skonczyc zle
tu masz kilka slow co to jest laserowa korekta wzroku
Laserowa korekcja wad wzroku polega na zastosowaniu lasera excimerowego (excited dimer = wzbudzona cząstka) do zmiany krzywizny przedniej powierzchni oka, czyli rogówki. Komputerowo kontrolowany laser wytwarza zimną, pulsacyjną wiązkę promieniowania ultrafioletowego o długości fali 193 nanometry. Przerywa ona połączenia pomiędzy molekułami w tkance, doprowadzając do usunięcia mikroskopijnej, cieńszej niż włos ludzki, warstwy rogówki. Krzywizna rogówki ulega zmianie. Wpadające do oka promienie świetlne skupiane są na siatkówce. Widzenie poprawia się. Centrum Medyczne MAVIT dysponuje skanującym laserem excimerowym najnowszej generacji - EC-5000, japońskiej firmy NIDEK.

Laser ten umożliwia korekcję wad refrakcji:
• krótkowzroczności - od -0,75D do -10,0D
• nadwzroczności - od +0,75D do +4,0D
astygmatyzmu - do 6,0D. Możliwość przeprowadzenia pełnej korekcji laserowej uzależniona jest od budowy anatomicznej oka – grubości rogówki i promienia jej krzywizny.

Laserowa korekcja wad wzroku nie likwiduje starczowzroczności (presbiopii). Na skutek związanej z wiekiem utraty elastyczności soczewki, oko traci zdolność akomodacji, czyli możliwość dobrego widzenia zarówno z daleka jak i z bliska. Tak więc u osób powyżej 40 roku życia występuje konieczność noszenia okularów do czytania.
aserowa korekcja wad wzroku pozwala na korekcję wad w następującym zakresie:
- krótkowzroczność do -10 D
- nadwzroczność do +5 D
- astygmatyzm do 5 D

Laserowa korekcja wad wzroku jest najbardziej precyzyjną i najbezpieczniejszą metodą chirurgiczną, która koryguje krótkowzroczność, nadwzroczność i astygmatyzm.
A tu masz namiar gdzie mozesz sie dowiedzic cos wiecej
ul malinow55
93-113 Lodz
tel(42)6589708
kom 0605135005

Zioberos
09-02-08, 13:07
Dzięki
Już zczaiłem o co kaman, to ma być Epi-lasik, teraz czytam w sieci co i jak. Nic niestety nie moge złapać jak z tymi treningami. Znaczy sie po jakim czasie mogę zacząć trenować

VegetaSSJ3
09-02-08, 14:11
Z treningiem to raczej musisz uwazac po takim zabiegu najlpiej zapytaj sie specilisty co bedzie robil ten zabieg

MILAN
09-02-08, 21:10
napewno jest w Katowicach, ponoć od niedawna jest też możliwość operacji w Krośnie, ale nie wiem gdzie mieszkasz, dla mnie to najbliższe miejsca, wybiore sie na wakacjach znów na badania, bo 2 lata temu miałem jedno przeciwwskazanie.

Jak będziesz sie wybierał to musisz sie z wyprzedzeniem chyba z miesiac zarejestrowac, przejść szereg badań i Ci powiedzą co i jak.

Zioberos
11-02-08, 14:18
Dzieki Panowie

Dzisiaj lecę do specjalisty oblukać sprawę, co i jak. Zobaczymy jaki dadzą mi czas. Jakby co od razu napisze

MILAN
11-02-08, 23:10
Licz sie z ryzykiem, że nie każda operacja sie udaje, czasem sami coś spieprzą, ale to nieliczne przypadki.

Apropo jeszcze, zapytani sami lekarze, czy by polecali operacje laserową oczu ich dziecią czy rodzinie, nie odpowiedzieli, co wskazuje na konkretną odpowiedź (nie)

Nie, żebym straszył, ale trzeba być świadom ;)
Ale sam bym sie zdecydował ;)

Zioberos
13-02-08, 13:32
No wieć po tym co usłyszałem to lepiej poczekać, dla świętego spokoju. Ale damy radę. Dostałem zestaw ćwiczeń od kulesia po zabiegu i jak widać, też coś można tam podziałać.

Millan ryzyko zawsze jest, nawet jak idziesz do lekarza, to moze cie grypa zarazić, bo sam będzie wtedy chory. Zczaiłem już kilka klinik, obskoczyłem kilak formu, nawet dla babeczek :) pogadałem z masą ludzi na ten temat i wybrałem odpowiednia klinike, wiec bedzie dobrze...nawet biorąc pod uwagę ryzyko:)

polo
13-02-08, 20:06
jaki jest opis w tym dziale ??? ZDROWIE TO PODSTAWA!! a z tym nie ma zartow :)

MILAN
15-02-08, 17:07
Zioberes jak już będziesz po, czy w trakcie badań itp i będziesz wiedział coś więcej daj w tym temacie znać :)

Zioberos
18-02-08, 15:59
Milan
jedź z tekstem co potrzebujesz to zaraz ci odpowiem, jakby co dam namiary na lekarza z którym rozmawiałem na ten temat. Pisz człowieku yo.

MILAN
18-02-08, 21:55
Jakie są przeciwskazania związane z operacją i po niej?
Bezpośrednio po operacji widzisz git i możesz iść, czy musisz troche poleżeć, a co z tym związane jak długo dochodzi sie "sprawności" - ile czasu potrzebujesz, żeby np. wrócić na siłke?
A i jeszcze jedno mówił Ci coś o soczewkach, bo kiedyś jak byłem pytał sie czy nosze, wtedy nie nosiłem, to była kwestia, że dobrze że nie nosze bo coś tam.. ;p

MILAN
18-02-08, 21:58
To takie na gorąco pytanka.

A nurtujące pytanie mnie, właśnie sobie przypomniałem, to czy po takim zabiegu masz podatność większą, mniejszą czy taką samą jak każdy inny dobrze widzący, na ponowne pogorszenie sie wzroku?

Pzdr :)

Zioberos
20-02-08, 14:40
Jakie są przeciwskazania związane z operacją i po niej?
Bezpośrednio po operacji widzisz git i możesz iść, czy musisz troche poleżeć, a co z tym związane jak długo dochodzi sie "sprawności" - ile czasu potrzebujesz, żeby np. wrócić na siłke?
A i jeszcze jedno mówił Ci coś o soczewkach, bo kiedyś jak byłem pytał sie czy nosze, wtedy nie nosiłem, to była kwestia, że dobrze że nie nosze bo coś tam.. ;p

wiesz co co do termiunu powrotu na siłkę i całą resztę to musiałbyś mi powiedzieć jaką masz wadę wzroku, zczy się jeżeli byłeś wcześniej na badanich to pod jaką grupę ciebie sklasyfiokowali. Mnie pod epi-lasik no i jeżeli to taki sam typ to mogę ci odpowiedziec, natomiast jeżeli masz coś innego, to lepiej zebym sie co do terminów nie wypowiadał. Albo jeszcze inaczej, bede w przyszłym tygodniu w klinice to ewentualnie powiedz mi jaka masz wadę wzroku to ja sie zapytam, tam w Okolaser jest spoks więc powiem, że dla kumpla to lekarz na bank mi coś doradzi...

MILAN
29-02-08, 14:49
PW :) gdybyś nie sprawdzał

mistrz01
07-03-08, 18:49
cześć, z tego co mi koleżanka mówiła to ona do pracy przed kompem wróciła szybko, więc z siłką nie powinno być problemów :)

czy koniecznie trzeba być pełnoletnim do zabiegu?

MILAN
08-03-08, 23:25
No wiesz, nie jest powiedziane, że jak z prawkiem musisz mieć 18 lat, jak sie uprzesz to Ci zrobią, aczkolwiek lepiej poczekać aż oko przestanie rosnąć, tak mi sie wydaje.

mistrz01
09-03-08, 17:12
tu chyba bardziej chodzi o to by wada była ustabilizowana, czyli już nie zmieniająca się ;)

Ty miałeś zabieg?

MILAN
10-03-08, 00:17
masz racje, ja jeszcze nie miałem.

mistrz01
10-03-08, 12:09
tak bo czytałem o tym na stronie OKOLASER'a też nie miałem zabiegu ;)) noszę się ciągle z zamiarem zapisania na konsultacje ;))

MILAN
10-03-08, 14:46
ja planuje sobie w wakacje tym sie zająć

mistrz01
13-03-08, 17:56
no w sumie racja i dobra myśl, więcej czasu ma się i można bez pośpiechu pozałatwiać rzeczy...