Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Pytania odnośnie ZMA

Geryon
23-12-07, 09:53
no tak owszem mam pytanie. jakiej firmy ZMA jest godne polecenia?
W moim przypadku waga okolo 80kg jak dawkowac? raz dziennie 3 tabsy 30-60minut przed snem? moze byc? tak wyczytałem w katalogu Olimpu;)

Symu
23-12-07, 16:05
ZMA w wiekszosci sa podobne np. olimp, trec dlatego ze patent ma jedna firma. Więc firma jest praktycznie obojętna, ciekawe sa też ZMA z dodatkami jak ZMA PM z kaizena. Jednak brałbym ZMA z treca, olimpa lub MZB z Olimpa bo wychodzi najtaniej.

Dawkowanie ZMA 3 capsy 60 minut przed snem
dawkwoanie MZB 2 capsy przed snem

Geryon
04-01-08, 20:54
mała wątpliwośc... ZMA z tego co wyczytałem powinno siębrać po 21 roku życia a tutaj na forum ktoś radził mi ze już mogę ją brac.

10.01.2008 skończe 20 lat jestem z rocznika 1988. wiec troszke głupieje :(

Opi
06-01-08, 13:49
a ja mam 17 lat dokladnie w lutym wiec chyba sobie odpuscic co wy na to?

rafalkomando
06-01-08, 13:55
a ja tam nie wierze w te brednie ze od 21 roku to mozna brac.,,. to sprzyja lepszemy samopoczuciu i wspomaga sen, spi sie o wiele lepiej i regeneracja po treningu jest o wiele lepsza.

Symu
10-01-08, 17:24
Sorka ze nie odpowiadam ale mam straszny zapiepsz. Jak rafał, nie wierze w to że ZMA może podnieść poziom teścia a co najwyzej go normalizowac (w wyniku uzupelnienia brakow tych mineralow). To sa mineraly w lepiej przyswajalnej postaci. Polepszenie snu jest naprawde zauwazalne co za tym idzie także regeneracja.

aruss1991
23-01-08, 11:46
zastanawiam sie po co placic tyle kasy za jakies zma, jezeli w aptece o polowe taniej kupie sobie b6, magnez (razem w tabsach) i cynk. Jezlei sie nie myle to tyle zwiazkow wchodzi w sklad zma;P

tom
23-01-08, 12:00
bo zma to petent, płaci sie za nazwe
np. olimp ominął to i nazwał swój produkt mzb i dlatego najlepiej obecnie wychodzi
a co do apteki to nie skomponujesz takich proporcji jakie powinny byc np bioreac 6 tab filomagu nie masz jeszcze tyle mg co potrzeba a wit b6 juz ponad norme
ja obecnie kupuje chela mag z olimpu i zincas forte - jak dla mnie od biedy moze byc:)

Mooshrom
23-01-08, 12:00
Ja zamiast tego zma biorę magnez prosto z apteki tabletki po 500mg do tego tabletki B6 jak sie pije dużo płynów to związki szybko sie wypłukują z organizmu i niestety niedobory trzeba uzupełniać tym bardziej przy sporym wysiłku :)

tom
23-01-08, 12:05
a konkretnie co za tabsy?

Mooshrom
23-01-08, 12:11
konkretnie to http://www.img-share.de/f-927ed092157da685acb43f93816e9d5a.jpg (http://www.img-share.de/)

Karbi
23-01-08, 13:09
ja tam kupilem w aptece magnez od razu z witamina B6. i lykam 2 tableteczki dziennie :)

tom
23-01-08, 13:51
no tak ale to jest 130mg jonów węglanu magnezu który raczej nie jest ceniony ze wzgledu na słabą przyswajalność

wybieraj te formy które się najlepiej wchlaniają np. asparginiany, mleczany czy cytryniany

Punisher
23-01-08, 15:34
chelaty

tom
23-01-08, 16:09
tak to są chelaty:)

Symu
23-01-08, 16:38
Można i apteczne zincas forte (niestety zazwyczaj na recepte) i filomag b6. Obydwa sa chelaty. Jednak przy MZB olimpowym cenowo wychodza podbnie, a nawet jakby brac pelna dawke tzn. chyba 10 filomagow to MZB lepiej wychodzi. Jednak 1 tabs zincas forte i 6 filomagow tez jest jak najbardziej ok, choć przy tych dawkach po aptecznym zma nie odczuwam najwazniejszego dla mnie efektu - lepszego snu- co przy moim trybie zycia jest dla mnei wazne.

Kupilem kiedys to co ty mooshrum ale nie sprawdzil sie ten magnez, lepiej filomag b6.

Proponuje wlasnie zwracac uwage na to co napisal Tom czy sa to chelaty najczesciej w formie asparginianu. Przemawia dla mnie za tym:

Proces ten umożliwia lepsze wchłanianie pierwiastków, ich transport i magazynowanie w organizmie oraz usuwanie szkodliwego nadmiaru tych pierwiastków z organizmu.

Z aptecznych ejdyne mi znane to wlasnie filomag b6 i zincas forte

Mooshrom
23-01-08, 18:53
Dzięki symu jak skończę to opakowanie to na pewno kupie to co mówiłeś a recepta to nie problem :D pozdro i wielkie dzięki :)

tom
23-01-08, 19:25
jeszcze nie miałem problemu zeby zincas kupic

Symu
23-01-08, 20:15
forte czy zwykly?? Te tabsy po 2 mm czy 5mm?? Bo u mnie w wiekszosci aptek chca recepte.

Mooshrom
25-01-08, 18:01
Dorzucam jeszcze foto Filomag-u dla uzupełnienia :) pozdrawiam (forma asparaginian)

http://www.img-share.de/f-7cc03b0d11e0ad102b19d7b0467a4181.jpg (http://www.img-share.de/)
http://www.img-share.de/f-0f7f2c25b6ba9c54d7ca111dc47d023c.jpg (http://www.img-share.de/)

Symu
25-01-08, 18:30
O bardzo fajnie, jakby ktos znalazl to mozna jeszcze zincas forte dac żeby wiadomo bylo jak wyglada.

Mooshrom
25-01-08, 18:37
Jak będę miał to na pewno wrzucę tu fotki pozdrawiam :)

tom
25-01-08, 22:19
forte:)

jak bede w domu (poniedziałek) to moge zrobić fotke jak by jeszcze nie było:)

Symu
25-01-08, 23:40
Jakbys mogl to wrzuc bo na necie nie znalalzlem wszedzie jest zwykly, a nie mam w tej chwili dostepu do aparatu a fajnie by bylo zeby wszyscy wiedzieli jak wyglada.

Gutek912
26-01-08, 21:12
Symu teraz przeczytałem że ZMA wolno jeść dopiero od 21 lat bo może ono spowodować nadmiar testosteronu w organiźmie (ja mam dopiero 17)
Co o tym myślicie??

Gutek912
26-01-08, 21:30
Ja tam nie wiem ale przeczytałem coś takiego słuchajcie:

"ZMA jest kombinacją chelatowanych pierwiastków: cynku, magnezu oraz witaminy B6 w precyzyjnie dobranych proporcjach."

"Co to znaczy chelatowane pierwiastki ? Cynk i Magnez używane do produkcji ZMA znacznie różnią się od tych pierwiastków dostępnych w formie suplementów w aptekach. W opatentowanym procesie wytwarzania, molekuły cynku i magnezu są ze sobą łączone przy obecności kwasu aspartamowego i zastosowaniu specjalnej formuły organicznej. Zjonizowana forma cynku i magnezu (z przyczepionymi aminokwasami) w połączeniu z witaminą B6, tylko w precyzyjnie dobranych proporcjach, posiada maksymalną wchłanialność."

Wnioskuję z tego ze pierwiastki z ZMA a te z apteki to jedna nie jest to samo....
Co o tym sądzicie??

Mieczu93
26-01-08, 21:49
już było o tym coś pisane, i wyszło, że ZMA co najwyżej znormalizuje poziom testo. Więc nie masz co się bać, tylko bierz. ;)

tom
26-01-08, 22:08
wybieraj te formy które się najlepiej wchlaniają np. asparginiany, mleczany czy cytryniany
tak to co napisałem są chelaty tylko że w aptece rzeczywiście ciężko znależć odpowiednie ilości
np chac miec takie proporcje jak w zma musisz brac ok. 12 tab. filomagu i 1 zincas forte ale wtedy masz wiecej wit. b6 ale to nic, chodzi o to ze przy takich porcjach cenowo zma wychodzi podobnie jak i apteczne
ale nie musimy tak robic i mozemy brac mniej magnezu i wcale to nie znaczy ze to nie bedzie działać
wybór należy do Was co chcecie:)

polecam mzb z olimpu b.dobre i naprawde tanio wychodzi:)

Punisher
26-01-08, 22:45
Możesz też kupic osobno:
Chela (http://testosterone.pl/advanced_search_result.php?osCsid=1a53156543b9c948 178f3bbbf3af4b34&keywords=chela)

Symu
26-01-08, 22:47
Tzn. gutek to co zacytowales to jest info z etykietki ktore jest juz od ilus tam lat, lekko stare. ZMA jest wlasnoscia firmy SNAC i rzeczywiście kiedyś była to na tyle kosmiczna technologia (chyba bylo nawet info o wspolpracy z NASA :) ) że firma SNAC miała monopol na to. Do dziś niewiele firm udowodniło że ich związki są naprawde chelatami m.in. albion i snac. W aptece również trudno znaleść u nas chelaty bo ja sam kojaże na naszym rynku tylko zincas forte, filomag b6, pr. olimpa&albion, patenty snaca, NOW i jeszcze znalazlem kiedys w aptece jakis tani cynk+mg+ca ale watpie czy byl to chelat ( mimo zapewnien producenta). Ot cala historia ZMA :)

Symu teraz przeczytałem że ZMA wolno jeść dopiero od 21 lat bo może ono spowodować nadmiar testosteronu w organiźmie (ja mam dopiero 17)
Co o tym myślicie??

Większość producentów chyba już usunęło nawet to info. Chyba nawet na olimpowym MZB nie ma ale nie zwracalem na to uwagi. Jak ktos ma to moze zobaczyc. Wydaje mi się poprostu niemozliwe zeby te mineraly mogly podniesc tak poziom testosteronu, a co najwyzej w wypadku ich niedoboru przed braniem unormalizowac go. Raczej bym sie nie przejmowal ta notka w kazdym razie.

Gutek912
27-01-08, 05:22
hahahh NASA... dobrzy są
A że z etykietki to masz rację hehe

Aha. Znowu dzięki za pomoc... :P już nie wiem który raz z kolei hehe

tom
28-01-08, 10:28
oto zincas forte i chela mag z olimpu:)