Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Odłóż pan to jajko!

Archi
26-01-08, 10:23
Witam.

Na wstępie dodam, że jest to bardzo poważny temat w którym - mniemam - zostanie rozwikłany mit prześladujący mnie, moich znajomych i nieznajomych całe życie.

Kurze jaja.

Zgadza się, owe jaja są moimi oprawcami. Odkąd mam świadomość, mama, matka mojej mamy pouczają mnie, że mężczyźni mogą jeść tylko 3 kurze jaja tygodniowo, a kobiety do woli. Dlaczego? - pytam. Zawsze słyszę podobną odpowiedź " mężczyźni mają swoje jądra, a kurze jaja źle wpływają na zdrowie dorodnego chłopa, przez co są owe ograniczenia ".

Czy to prawda, czy kolejna intelektualna porażka ludzi " średniowiecza " ? Rzeczywiście mężczyźni mogą jeść tylko 3 jaja tygodniowo, a kobiet się to już nie tyczy? Czy jaja faktycznie źle wpływają na fizjologie chłopa?

Proszę, aby w tym temacie wypowiedziały się osoby kompetentne, posiadające pewien zasób wiedzy w odżywianiu. Jak jest to możliwe, załączcie do posta jakiś link, który rozwieje moje wątpliwości. Ja chcę jeść dużo jajek... :(

Pozdrawiam.

mały huba
26-01-08, 10:34
Bez komentarza...

Ale w mcdonaldzie to można jeść codziennie?Albo opychać się czekoladą? :D
Jajka to tylko tłuszcz i białko w proporcji +/- 1:1 ,podobnie jak wieprzowina (tyle,że białka z obu produktów mają różną przyswajalność). Ja jem 4-6 jaj dziennie i jądra ani pisior mi nie zniknęły/nie skurczyły i ciągle są w pełni sprawne :P Nie słuchaj mamy/babci i jedz ile chcesz... chyba ,że ograniczasz tłuszcze w diecie,wtedy nie jedz .

Riddick
26-01-08, 10:56
Tygodniowo zjadam ok.20-25 jajek i czuje sie dobrze.

Mieczu93
26-01-08, 12:04
ja jem 4-5 jaj dziennie i jakoś nic podejrzanego nie zauważyłem ;)

Prezydent_1c
26-01-08, 12:12
Więc ja powiem co innego. Dużo jajek można jeśc tylko teraz to jest zależne od naszego organizmu i od jajek jakie jemy. Kury są faszerowane antybiotykami itp. żeby nie chorowały przez co nie zmniejszały produkcji (o to chodzi producentom). Więc jajka mogą silnie alergizować. Przykładem jest mój tata który w młodości jadł sporo jajek a obecnie może maxymalnie raz na 2 tyg. zjesc sobie jajecznice lub cos w tym stylu. I również osoby z problemami dermatologicznymi jakimiś nie powinny jeśc jajek duzo. Art'u nie wkleje bo bazuje na wiedzy książkowej mojego taty (lekarz).

Stjepan
26-01-08, 12:16
Moim zdaniem bzdura.Rzekoma szkodliwość jajek m.in. wpływ na cholesterol zostały już dawno obalone.Jajka są świetnym źródłem białka i powinny stanowić podstawę diety.
Pozdrawiam

Wiki
26-01-08, 12:23
taa znam to;p moja matka i babka i matki babka i babki babka itd. tez tak gadają, ale ja sie z nich smieje i wcinam jajecznice:D

Archi
27-01-08, 00:05
Pokazałem wikingom temat, od razu zaatakowały mnie werbalnie zdaniami typu " Pieprzenie, zapytaj się ich, czy mają dzieci! " ; " Może myślą, że są zdrowi, a w rzeczywistości są bezpłodni! ".

Reasumując - od poczęcia jadłem 3 jaja na tyg. max, gdyż bałem się o swoje zdrowie. Teraz zamierzam faszerować się wsiowymi, zdrowymi, naturalnymi jajami ile wlezie. Dodam tylko, że " mądrości " czasów PRL'u całkowicie zatrzymały procesy myślowe większości wiejskich pań, które z czasem przekazały swój intelekt potomstwu. Dobrze wiedzieć, że skorupka z zawartością w środku mnie nie ubije ;)

Pozdrawiam i dziękuje.

- Macie dzieci? :D

pw
27-01-08, 09:27
Pomyśl czym jest kurze jajko? - Jest to cały zbiór proteogennych i nieproteogennych aminokwasów, witamin, minerałów i innych wartościowych substancji z któych powstaje ORGANIZM. W jedne takiej kulce masz wszystko co potrzebuje do rozwoju układ krwionośny, oddechowy, pokarmowy itd. itp.
A jądra to co innego. Zero powiązania ma jedno z drugim.

Vegeto86
27-01-08, 11:26
To wszystko bzdury. Jajka to podstawa w diecie kulturysty,oczywiscie nie mozna z nimi tez przesadzac bo zoltka maja duzo tluszczu. 3 dziennie w zupelnosci wystarczy

noiser
27-01-08, 12:50
Ha ^^ a moja matka mówi ze max 5 na tyg ... bo inaczaej to cały czas by mi stał ... o lol rozbiła mnie w tym momencie!! ;S

Paluch
27-01-08, 13:12
sredniowiecze... i to poczatkowe...