rocky123456
25-01-08, 15:26
Posiadam hantle 10 kg.
Oprócz tego narazie na nic mnie nie stać. Jakie ćwieczenia mogę wykonywać żeby były efektywne? Może pąpki itp? Mam 14 lat, 175 cm wzrostu i 60 kg wagi.
rób pompki zwykłe, pompki z nogami wyżej - to na klate
uginanie ramion z supinacją nadgarstka, uginanie uchwyt młotkowy, uginanie w podporze o kolano - biceps
wyciskanie francuskie, pompki tyłem - triceps
uginanie nadgarstków z hantlami nachwyt i podchwyt - przedramie
wyciskanie hantli stojąc lub siedząc, unoszenie hantli bokiem, podciąganie hantli wzdłuż tułowia - naramienne
sztrugsy z hantlami - kaptury
wiosłowanie hantlem w opadzie tułowia nachwyt i młotkowy - plecy
przysiady z hantlami, wspięcia na palcach z hantlami - nogi
brzuszki, brzuszki ze skrętem tułowia - brzuch
Podziel sobie to na dni, np.:
Poniedzialek: klata i triceps
Wtorek: plecy, biceps i przedramie
Czwartek: barki i kaptury
Piątek: nogi
i na każdym treningu rób brzuch.
Na klate możesz jeszcze postawić sobie 2 stołki i robić wyciskanie hantli i rozpiętki, troche prymitywne ale efekt będzie ;) Przydał by Ci sie jeszcze drążek do podciągania. Aha, i pompki rób w seriach i powtórzenia na maxa, reszta ćwiczeń z hantlami, które podałem rób też w seriach (3-4) i powtórzenia 8-12.
http://www.kulturystyka.pl/atlas/ - tu masz pokazane wszystkie ćwiczenia jak je wykonywać.
No i zbieraj na jakąś ławeczke, sztange i obciążenie, lub zapisz sie na siłke, bo za długo na tym nie pociągniesz. I nie zapominaj o DIECIE, lub po prostu zdrowo się odżywiaj, bo bez tego cienkie efekty.
Myśle, że pomogłem, proszę o soga ;)
Zbacz tam www.kulturystyka.pl/atlas na samym dole masz trening DOMATORA tam masz pokazane niektore ćwiczenia takie wlasnie domowej roboty (tylko nie probuj tego treningu bo to dla bardziej zaawansowanych hehe). Brakuje Ci tylko sprężyny ale jak na 14 lat powinno Ci wystarczyc Pozdro.
brawo panowie o to wlasnie chodzi :) o madre i sensowne wypowiedzi.
macie po sogu takze ode mnie.
aha i brzuch rob co drugi dzien. Miesnie tez musza czasem odpoczac.