Zobacz pełną wersję : Trening dla rowerzysty
Witam . Mam 32 lata 186 wzrostu, 95-97 kg wagi. Na rowerze jeżdżę ok 6000 km rocznie. W tygodniu jest to asfalt(droga do i z pracy , jakieś 10 km), weekend to jakiś las(ok 40 - 50km) a w lecie jeżdżę po górach (beskidy, izery). I tu zaczyna się problem: na podjazdach w górach moje nogi odmawiają posłuszeństwa (odczuwam pieczenie w mięśniach ud).
Proszę o przykład treningu na nogi.
Na silownię mogę chodzić 2 razy w tygodniu (życie zawodowe nie pozwala na więcej).
Pozdrawiam
mlody-maniak
14-01-08, 20:50
ja do treinigu kolarskiego dosalem ogolne wzmocnienie ciala lecz naciska na pulsiady i wspiecia na palce to jest piorytet.a no i skakanaka cosziennie po 45 minut. przez 2miechy takiego treningu uzyskalem zamierony efekt tj sila na podjazdach zajebista.
hmm. Tylko tyle? Nie zabardzo mam gdzie skakać na skakance (blok z plyty) druga sprawa, że musialbym się nauczyć :)
Co to są "pulsiady"? Nie jestem za bardzo obcykany w tej kulturystycznej gwarze...
Bardziej chodziło mi o to jakie ćwiczenia mogę wykonać na siłowni, jakich przyrządów użyć, jakie robić serie (dlugie, krótkie), jakich ciężarów używać (dużych, małych) jakie maja być ruchy (szybkie, wolne).
Dodam jeszcze, że używam pedałów typu SPD, czyli moje stopy są wpięte w pedały. A więc oprócz ruchu nogi w dół wykonuję jeszcze ruch nogą w górę.
Bardzo proszę o pomoc, sezon tuż tuż