Zobacz pełną wersję : Kulturystyczne specjały _
A więc tak... Na forum jest sporo przepisów na różne specyfiki i wytwory, ale są one rozrzucone... Więc zdało by się je zebrać w "kupę" ;D ... Jak macie jakieś przepisy na cokolwiek co jest wartościowe i zdrowe to wpisujcie :) _
Ryż brazowy albo bialy, do tego tunczyk, kukurydza, troche cebuli, troche majonezu i gotowe;p
sniadanie mistrzow:
1-2 paczki ryzu brazowego
250ml kefiru
garsc rodzynkow i orzechow
Tez wlasnie o tym myslalem zeby zalozyc taki temat z przepisami ale iznalem ze nie wypali he he wiec tak:
Śniadanko: platki owsiane sparzyc woda (gorskie badz normalne) odcedzic, wkroic jablko badz 2 (zalezy od ilosci platkow) wsypac rodzynki i łyżke miodu. Pyszne i bardzo pozywne.
-------------------------------------------------
Surówka z kapusty pekińskiej ( składniki na 4 porcje )
300 g kapusty pekińskiej
100 g jabłka
100 g papryki czerwonej
koperek, szczypiorek
4 łyżeczki oleju
sok z cytryny
przyprawa do sałatek, sól i słodzik
Warzywa pokroić : kapustę we wstążki, jabłko i paprykę w kostkę, koperek i szczypiorek posiekać. Z oleju, soku z cytryny i przypraw przygotować sos, połączyć z warzywami.
Jedna porcja ( 125 g ) zawiera 87 kcal to jest naprawde pyszna sałatka ale proporcje sa wazne.
------------------------------
gofry na słodko
potrzebujemy: mikser, gofrownica ...
Do miksera wbijami jedno jajko, 4 łyżeczki cukru, ok 250 g mąki, 150ml mleka i wszytko miskujemy. Papke wlewamy na gofrownice, wyjmujemy i jemy.
składniki odżywcze:
Białko ok 27g
Węglowodany ok 186 g
jak widać mamy niezły skałd
PROSZE BARDZO PRZEPISY NA BATONIKI:
przepis na batonik bialkowo -weglowy
Składniki: 6 białek jaj,60-100g płatków owsianych,średni banan,porcja odżywki białkowej,łyżeczka cynamonu.
Przygotowanie: wszystkie składniki wymieszać(najlepiej zmiksować) ze sobą, następnie nakładać łyżką stołową stosowane porcje na patelnie teflonową(chodzi o smażenie beż tłuszczu). Piec na wolnym ogniu przez ok.5minut, a odwracać w chwili,gdy na po wierzchniej stronie zaczną pojawiać się pęcherzyki.Możemy je również zjeść odrazu po przygotowaniu. W przypadku zwyklej patelni smazyc na oliwie z oliwek
jeżeli dasz
6 białek
100g płatków
porcja odżywki białkowej (np 20 g wpc ostrowia lub inna)
1 banana
1 łyżkę cynamonu
to będzie wyglądać to tak
białko 51 g
ww ok 104g
tł ok 10 g
wiec zajebiste 2 sniadanie w szkole :D
1/ Baton - zastępnik posiłku (wersja "masowa")
Potrzebne:
3 filiżanki płatków owsianych
1/2 filiżanki naturalnego masła orzechowego (niesłodzonego)
1 filiżanka chudego mleka
4 miarki odżywki białkowej o ulubionym smaku (np. waniliowej lub czekoladowej)
szczypta cynamonu do smaku
Wymieszaj powyższe składniki w dużej salaterce (można wykorzystać mikser) na jednolitą masę. Następnie przełóż masę do formy wysmarowanej PAMem (olej w sprayu do beztłuszczowego smażenia) bądź odrobiną oleju rozsmarowaną pędzelkiem. Wyrównaj powierzchnię nożem. Wierzch można oprószyć minimalną ilością ciemnego cukru. Tak przygotowaną masę włóż na noc do lodówki, a następnie pokrój na osiem równych części.
Wartości odżywcze (1 porcja):
Białko: 21 g
Węglowodany: 26 g
Tłuszcz: 11g (tłuszcze jednonienasycone)
Kalorie: 285 kcal
2/ Baton - zastępnik posiłku 2 (doskonały przed lub po treningu)
Potrzebne:
8 miarek odżywki białkowej o smaku waniliowym
3 filiżanki płatków owsianych
1 opakowanie bezcukrowego budyniu o dowolnym smaku
2 filiżanki chudego mleka
Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie w dużej salaterce tak, aby uzyskać jednolitą masę.
Następnie przełóż masę do formy wysmarowanej PAMem (olej w sprayu do beztłuszczowego smażenia) bądź odrobiną oleju rozsmarowaną pędzelkiem. Wyrównaj powierzchnię nożem. Tak przygotowaną masę włóż na noc do lodówki, a następnie pokrój na osiem równych części.
Wartości odżywcze (1 porcja):
Białko: 29 g
Węglowodany: 28 g
Tłuszcz: 3 g (tłuszcze jednonienasycone)
Kalorie: 257 kcal
3/ Baton bakaliowy
Potrzebne:
2 i 1/3 filiżanki odżywki białkowej o smaku waniliowym
30 g gorzkiej czekolady
1/2 masła orzechowego (naturalnego)
120 g serka niskotłuszczowego
30 g posiekanych migdałów i orzechów
1 łyżka wanilii
słodzik do smaku
Wymieszaj masło orzechowe, serek i roztopioną czekoladę na jednolitą masę (można pomóc sobie roztapiając wcześniej całość w mikrofalówką). Następnie dodaj do masy słodzik i wanilię, dalej mieszając do uzyskania gładkiej masy. Dodaj posiekane orzechy i migdały oraz odżywkę białkową. Gdyby masę było zbyt trudno wymieszać, dodaj odrobinę mleka lub wody. Całość umieść w spryskanej PAM-em formie i wstaw do lodówki na kilka godzin. Kiedy masa stwardnieje, podziel ją na 8 równych części.
Wartości odżywcze (1 porcja):
Białko: 21 g
Węglowodany: 3 g
4/ Baton niskotłuszczowy
Potrzebne:
225 g odtłuszczonego serka
4 miarki odżywki białkowej o smaku czekoladowym
3 filiżanki płatków owsianych
słodzik do smaku (ew. ciemny cukier; należy jednak zwrócić uwagę, że podniesie to kaloryczność i zwiększy zawartość węglowodanów)
cynamon do smaku
W dużej salaterce przy pomocy miksera wymieszaj serek, czekoladową odżywkę białkową , słodzik i cynamon na gładką masę. Następnie dodaj płatki owsiane i miksuj aż uzyskasz jednolitą masę. Gdyby masa była zbyt gęsta, dodaj nieco wody lub chudego mleka. Formę spryskaj PAM-em lub wysmaruj odrobiną oleju, następnie wyłóż masę, którą dodatkowo możesz oprószyć odrobiną ciemnego cukru. Całość umieść w lodówce na minimum godzinę. Następnie podziel na dziesięć porcji.
Wartości odżywcze (1 porcja):
Białko: 15 g
Węglowodany: 18 g
Tłuszcz: 1,8 g
Kalorie: 154 kcal
/ Baton niskotłuszczowy 2
Potrzebne:
6 białek jaj
200 g płatków owsianych
60 g odżywki białkowej o smaku waniliowym lub bananowym
150 ml chudego mleka
2 małe banany roztarte na papkę
2 łyżeczki słodziku
Nagrzej piekarnik do 180*C.. Wszystkie składniki wymieszaj na jednolita masę. Następnie wyłóż ją na spryskaną PAM-em lub natłuszczoną odrobiną oleju formę. Piecz ok. 15 minut aż całość zbrązowieje. Po ostudzeniu pokrój na osiem porcji.
Wartości odżywcze:
Białko: 13-14 g
Węglowodany: 22-23 g
Tłuszcze: 1,5 g.
Kalorie: 148 kcal
/ Batony o smaku truskawkowo-bananowym
Potrzebne:
1 filiżanka płatków owsianych
5 miarek odżywki białkowej o smaku truskawkowym (ok. 90 g białka)
1/4 filiżanki odtłuszczonego serka
1/2 filiżanki odtłuszczonego mleka w proszku
2 białka jaj
1/4 filiżanki wody
1 1/2 banana roztartego na papkę
2 łyżki oleju Canola
Nagrzej piekarnik do 180*C. Spryskaj formę do pieczenia beztłuszczowym sprayem do pieczenia (np. PAM; ewentualnie formę można natłuścić niewielką ilością oleju rozsmarowanego pędzlem lub dłonią). Następnie w salaterce wymieszaj płatki owsiane, odżywkę białkową oraz odtłuszczone mleko w proszku.. Odstaw. W drugiej salaterce zmiksuj serek, białka jaj, banany, wodę i olej. Dodaj zawartość pierwszej salaterki i mieszaj dopóki nie uzyskasz jednolitej masy. Tak przygotowane ciasto wyłóż na przygotowaną wcześniej formę i piecz ok. 30-35 minut. Całość podziel na 6 równych części.
Wartości odżywcze:
Białko: 22 g
Węglowodany: 22 g
Tłuszcze: 3 g.
Kalorie: 203 kcal
/ Baton bakaliowy 2
Potrzebne:
3 1/2 filiżanki płatków owsianych
1 filiżanki chudego mleka w proszku
1 łyżeczka cynamonu
1 chudego mleka
3 miarki odżywki białkowej o smaku czekoladowym
2 białka jaj
1/4 filiżanki soku pomarańczowego
1 łyżeczka wanilii
1 filiżanka posiekanych jabłek i orzechów
Wymieszaj wszystkie składniki na jednolitą masę (gdyby była zbyt gęsta, dodaj odrobinę chudego mleka lub wody), a następnie wyłóż ją na formę spryskaną PAM-em lub wyłożoną papierem do pieczenia. Przed upieczeniem pokrój całość ostrym nożem na 10 równych porcji. Następnie włóż formę do nagrzanego do 160-180*C piekarnika i piecz aż do zbrązowienia (ok. 15 minut). Batony można przechowywać do 2 tygodni. Można również zastąpić część mleka w proszku odżywką białkową, wtedy batony będą zawierały nieco mniejszą ilość węglowodanów, a większą białka.
Wartości odżywcze (1 porcja):
Białko: 12,2 g
Węglowodany: 25 g
Kalorie: 200 kcal
/ Baton potreningowy
Potrzebne:
- 6 białek jaj
- 1 żółtko
- 200 g płatków owsianych
- 3 porcje odżywki białkowej opartej o kazeinę o smaku czekoladowym
- 150 ml świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
- 2 banany pokrojone w plasterki
- 2 łyżeczki słodzika nadającego się do gotowania
Nagrzej piekarnik do 180*C. Wszystkie składniki zmiksuj dokładnie na jednolitą masę. Następnie tak przygotowane ciasto wylej na formę do pieczenia, nasmarowaną uprzednio odrobiną oleju bądź spryskaną sprayem do pieczenia. Piecz ok. 20 minut aż ciasto przybierze złotobrązowy kolor. Wystudź i podziel na 3 porcje. Tak sporządzone batony są doskonałym źródłem węglowodanów złożone, białka o różnym tempie przyswajania oraz witaminy C. Stanowią doskonałą przekąskę potreningową.
Wartości odżywcze:
Białko: 38 g
Węglowodany: 42 g
Tłuszcze: 5 g.
Kalorie: 336 kcal
/ Batony czekoladowo-owsiane
Potrzebne:
5 łyżek naturalnego masła orzechowego
1/2 filiżanki płatków owsianych
1/2 mąki owsianej (w razie jej braku należy podwoić ilość płatków owsianych)
6 miarek czekoladowej odżywki białkowej (ok. 130 g)
1 łyżeczka wanilii
2 łyżki nasion lnu (opcjonalnie)
1 filiżanka odtłuszczonego mleka w proszku
1/2 filiżanki wody (możliwe, że będzie potrzebne nieco więcej)
Spryskaj formę sprayem do pieczenia (PAM). Wszystkie suche składniki wymieszaj dokładnie w salaterce. Dodaj następnie masło orzechowe. Na tym etapie mieszanina będzie przypominała kruszonkę. Dodaj wodę i wanilię, cały czas mieszając. Gdyby ciasto było zbyt suche, dodaj więcej wody. Otrzymaną masę wyłóż do formy, a później umieść w lodówce na kilka godzin (można włożyć do zamrażalnika na 1 godzinę). Po wyciągnięciu z lodówki, pokrój na 9 równych części. Przechowuj w lodówce.
Zamiast odżywki białkowej o smaku czekoladowym, można wykorzystać odżywkę o smaku waniliowym oraz zastąpić 1 filiżanki mąki owsianej mieszanką posiekanych orzechów, nasion albo suszonych owoców jagodowych. Zmieni to jednak wartości odżywcze potrawy, co należy uwzględnić w obliczeniach.
Wartości odżywcze:
Białko: 21 g
Węglowodany: 13,7 g (w tym 1,6 g błonnika)
Tłuszcze: 7,2 g (8% nasyconych).
Kalorie: 197 kcal
Czekoladowo-orzechowe batony proteinowe
Potrzebne:
4 łyżki masła
1,5 łyżki naturalnego kakao
3 łyżki stopionej gorzkiej czekolady
2 filiżanki odżywki białkowej o smaku czekoladowym
1 filiżanka drobno posiekanych orzechów
letnia woda
Masło i czekoladę stopić. Dodać kakao oraz odżywkę białkową. Na końcu dodać orzechy. Gdyby masa była zbyt sucha, dodawać po łyżce wodę tak, aby ciasto miało konsystencję gęstego karmelu. Wyłożyć na formę i schłodzić w lodówce
Batony proteinowe z jagodami
Potrzebne:
3 miarki izlotatu białkowego o smaku waniliowym
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki słodzika
4 jaja
1 filiżanki oliwy z oliwek
1 filiżanki wody
1 filiżanka jagód
2 łyżki ekstraktu z wanilii
2 łyżki soku z cytryny
Piekarnik nagrzać do 180*C. Wszystkie suche składniki dokładnie wymieszać. W oddzielnej salaterce wymieszać jaja, oliwę, ekstrakt waniliowy i sok z cytryny. Następnie dodać mieszankę suchych składników. Na końcu dolać wodę i dodać jagody. Masa powinna mieć konsystencję jednolitego ciasta. Należy wyłożyć ją na wysmarowaną formę i piec ok. 15 minut. Sprawdzić wykałaczką, czy całość jest dobrze wypieczona. Po wystudzeniu podzielić na 4 porcje.
Wartości odżywcze (1 porcja):
Białko: 26 g
Węglowodany: 7 g (w tym 1 g błonnika)
Tłuszcze: 18 g (187 mg cholesterolu)
Kalorie: 214 kcal
Niskowęglowodanowe czekoladowe pyszności białkowe
Potrzebne:
2 łyżki masła
2 łyżki śmietany
2 łyżki słodzika (splenda)
3/4 filiżanki izolatu białkowego o smaku czekoladowym
1 filiżanka posiekanych orzechów pekan
1 filiżanka posiekanych migdałów
1/2 filiżanki wiórków kokosowych
1 rząd (3 kostki) gorzkiej czekolady
ciepła (nie gorąca!), przegotowana woda
Masło i czekoladę stopić i połączyć ze śmietaną. Dodać odżywkę białkową, orzechy i wiórki kokosowe. Na tym etapie masa będzie dość sucha, należy więc dodawać po 1 łyżce przegotowanej wody, aż wszystko połączy się w jednolitą całość. Tak otrzymane ciasto wyłożyć do formy i schłodzić w lodówce. Następnie pokroić na 8 porcji.
Wartości odżywcze (1 porcja):
Białko: 46 g
Węglowodany: 11 g (w tym 3 g błonnika)
Tłuszcze: 27 g (11 mg cholesterolu)
Kalorie: 288 kcal
/ Batony białkowe o smaku masła orzechowego
Potrzebne:
2 łyżki naturalnego masła orzechowego
2 łyżki masła
1 łyżeczka słodziku
1 porcja odżywki białkowej o ulubionym smaku
Masło orzechowe i zwykłe stopić, dodać słodzik oraz odżywkę białkową. Mieszać aż do całkowitego połączenia się składników. Podzielić na 4 porcje. Schłodzić w lodówce.
Wartości odżywcze (1 porcja):
Białko: 9 g
Węglowodany: 2 g (w tym śladowe ilości błonnika)
Tłuszcze: 10 g (16 mg cholesterolu)
Kalorie: 99 kcal
/ Batony proteinowe niskowęglowodanowe
Potrzebne:
325 g odżywki białkowej o smaku czekoladowym
325 g półtłustego twarogu
1 filiżanka naturalnego masła orzechowego
1 1/4 filiżanki splendy
posiekane orzechy (opcjonalnie)
Masło orzechowe i twaróg utrzeć na jednolitą masę. Dodać słodzik i odżywkę białkową. Masa początkowo będzie dość sztywna, należy jednak ucierać ją aż do uzyskania ciągliwej konsystencji. Całość wyłożyć do formy spryskanej sprayem do gotowania bądź natłuszczonej odrobiną oleju i włożyć do lodówki. Gdy masa stwardnieje, należy pokroić ją na 16 równych części. Przechowywać w lodówce.
Wartości odżywcze (1 porcja):
Białko: 41 g
Węglowodany: 3 g (w tym 0 g błonnika)
Tłuszcze: 19 g (54 mg cholesterolu)
Kalorie: 176 kcal
Nieźle chłopaki :) Sogi ;D _ A jakiej odżywki białkowej używacie?;>
Ps. Dobry topic wyszedł ;D Bez off-topic'u proszę :)
Dawajcie Tylko Sprawdzone I Dobre Przepisy!!!!!!!!!! A Nie Sciagniete Z Innych Stron I Wklejone.
ale tu nic sie nie dalo wymyslec, sprawdzilem te przepisy i sa ok ! niekiedy mialme dylematy w przygotowaniu ale polecam mimo wszystko!
Ryniu a jaka ta odżywka białkowa?? I czy jest ona niezbędna ?
Gofry dla kulturysty (pare gofrow z tego wychodzi :))
2 szklanki mąki razowej
1 szklanka płatków owsianych
2 szklanki mleka
1 całe jajko + 1 białko z jajka
3 łyżki oliwy z oliwek
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
dodatkowo można dodać słodzik (jak ktoś lubi na słodko), jakiś aromat smakowy lub trochę gainera/białka.
Wszystkie składniki wrzucamy do garnka i miksujemy, jeśli będzie za gęste dolewamy wody, jeśli za rzadkie dosypujemy mąki. Ciasto powinno być jednak dosyć gęste (sporo bardziej niż naleśnikowe).
Gofrownicę smarujemy oliwą z oliwek i smażymy.
LUB: Proste gofry
gofry na słodko
potrzebujemy: mikser, gofrownica ...
Do miksera wbijami jedno jajko, 4 łyżeczki cukru, ok 250 g mąki, 150ml mleka i wszytko miskujemy. Papke wlewamy na gofrownice, wyjmujemy i jemy.
"Paprykarz"
1 Puszka tuńczyka 130g
1 cebula ok. 30g
1 Mała (30g) puszka koncentratu pomidorowego 30%
ostre przyprawy: pieprz kolorowy, pieprz ziołowy, chili, pieprz cayenne, dla hardcorowców tabasco
Przygotowanie, tuńczyka wyjąć do miski, rozdrobnić widelcem. Cebule poszatkować, wsypać do ryby. Dodać koncentrat (można trochę keczupu ale ja nie polecam ze względu na dodatek octu, który zobojętnia kwasy żołądkowe) i przyprawy, całość zamieszać. Nakładać na chleb ewentualnie z cebula, smakuje dość dobrze a jest o wiele zdrowsze niz paprykarz szczeciński.
ja skorzystalem z tych przepisow, hgdzie nie trzeba podgrzewac odzywki, bo nie wiem czy ona nadaje sie do gotowania!? czy ktos sprawdzil czy zachowuje ona swoje wlaciwosci po obrobce termicznej!?
Ryniu to nie był wyrzut do Ciebie, tylko ogolnie napisalem zeby jakies buraki nie wklejały z neta byle czego... tylko dobre i sprawdzone przepisy ;)
ok dzieki za wyjasnienie. Ciezko skolowac przepisy na batony a ze mialem ich sporo to sie podzielilem
Placek "kulturystyczny":
-płatki owsiane 30g
-rodzynki 10 g
-orzechy 10 g
-4 białka jaj
wymieszać i smażyc na patelni teflonowej bez tłuszczu
makaron z jajkami.
-makaronu ile zjesz ;)
-od 3 do 6 jaj
-10ml oliwy z oliwek
na patelenke oliwke grzejemy, potem dajemy przygotowany wczesniej makaron (chyba nie musze tlumaczyc jak sie robi makaron:P), gdy sie odpowiednio rozgrzeja skladniki, a oliwa zapobiegnie przywieraniu i paleniu sie makaronu dodajemy jajeczka. Mieszamy razem, mieszamy (jajka sie b. szybko scianaja wiec jak mamy gotowy makaron wczesniej to jest to b. szybkie i wyjatkowo bogate w weglowodany i bialka danie). gdy gotowe przekladamy na rodowa zastawe z porcelany;) do smaku dajemy jakies wazywko i jemy :D
Smacznego
Jak to kazdy,czasem mam ochote na jakas goraca zupe najlepiuej przy tym pozywna. Ostatnio wyprobowałem taki przepis:
Zupa z pory składniki:
- kostki rosolowe (zalezy ile litrow zupy ma byc 1 kostka na 1 litr zupy)
- 4 pory
- Cebula
- 2 ząbki czosnku
- chleb (moze byc graham albo cos takiego)
- jezeli ktos chce miec z tego krem to serki topione (dodaje sie ich tyle by zupa byla dosyc zagęszczona)
Sposob przyrządzenia : po zagotowaniu wody wrzucamy kostki. Gdy sie rozpuszcza wrzucamy posiekana (nie ma miazge) pore czosnek i cebule. Przyprawiamy wg gustu. Czekamy az zupka sie zagotuje i te warzywa nadadza smak(jezeli ktos chce to dodac serki). Przelewamy przez sito,te wszystkie warzywa albo jemy albo wyrzucamy. Bulionem zalewamy chleb ( chleb nalezy usmazyc na malej ilosci ramy na patelnii z czego powstaja grzanki. Grzanki na talerz zalewamy bulionem i włala zupa z pory gotowa!!! Tak na marginesie zupa smakuje jak bake rolls'y :-)
ja mam koktajl miedzy posiłkami:)
- Mleko 0,5% (pół szklanki)
- Mleko sojowe w proszku (2 łyżki)
- Jajo kurze (białko) najbardziej wartościowe białko dla człowieka
- Miód (1 łyżka)
- Jogurt naturalny 3% (pół szklanki)
Wszystko należy dokładnie zmiksować.
Wartości odżywcze koktajlu:
Białko - ok. 20 g
Węglowodany - 40 g
Tłuszcz - 8,5 g
Kalorie - 320 kcal
I jeszcze jedne jak by ktos chcial :)
zastępnik pełnowartościowego posiłku, idealnie nadaje się jako posiłek po treningowy, wskazane jest podzielenie go na 2 porcje).
- 1 banan lub jabłko
- 250g mleka
- 200g jogurtu naturalnego
- 60g ryżu (odmierzyć przed ugotowaniem)
- 1 łyżeczka miodu (15g)
- 2 łyżki płatków owsianych (30g)
- 2 łyżki mleka w proszku lub zagęszczonego (30g)
Wszystko należy dokładnie zmiksować. Wychodzi ok. 3-4 szklanek koktajlu.
Wartości odżywcze koktajlu:
Białko - 65 g
Węglowodany - 99,5 g
Tłuszcz - 8,5 g
Kalorie - 660 kcal
Uwagi dodatkowe:
- jabłko/banan/truskawki/lub jakieś inne owoce do smaku
- połowę jogurtu można zastąpić sokiem owocowym (jaki kto lubi)
- białko kurze można zastąpić białkiem z odżywki
- sam koktajl bez owoców może stanowić posiłek zastępczy dla osób robiących rzeźbę (w składzie podstawowym zawiera niedużo węglowodanów, dlatego w wersji "na masę" trzeba go uzdatnić owocami lub innymi wysoko węglowodanowymi dodatkami)
- 1 banan lub jabłko
- 250g mleka
- 200g jogurtu naturalnego
- 60g ryżu (odmierzyć przed ugotowaniem)
- 1 łyżeczka miodu (15g)
- 2 łyżki płatków owsianych (30g)
- 2 łyżki mleka w proszku lub zagęszczonego (30g)
Wszystko należy dokładnie zmiksować. Wychodzi ok. 3-4 szklanek koktajlu.
Wartości odżywcze koktajlu:
Białko - 65 g
Węglowodany - 99,5 g
Tłuszcz - 8,5 g
Kalorie - 660 kcal
Wyglada na plagiat z tematu "Koktaile". Ciekawi mnie skad sie wzielo tutaj 65g bialka?
co do paprykarzu puchacza jest bardzo dobry sam cos takiego robilem i polecam
teraz moja przekaska szybka, latwa, smaczna
-pare bulek lub kromek chleba
-2-3jajka w zaleznosci od ilosci chleba
-ser
-przyprawy(ja uzywam tych Fit-up jakos tak bardzo dobre przyprawy)
-majonez keczup(jak kto lubi)
Sposob:
kromimy bylu czy chlebek.Wbijamy jajka do miski czy taleza.Maczamy bulki w jajku z 2 stron i na patelnie przyprawiamy. Dajemy na to ser(osobiscie sciagam to z patelni i daje do mikrofali lepiej sie ser rozplywa)
na to daje majonez i keczup Polecam!!
Kotlety Kukurydziane
Skladniki:
Puszka konserwowanej kukurydzy
2 cale jaja
20dkg sera żółtego
1 cebula
Mąka
Tarta bułka
Pieprz ,sol
Olej roślinny (Planta)
Kukurydze odsączyć wsypać do miski do tego wrzucić grubo starty ser i drobno posiekana cebulkę. Wbić jajka mieszając dodawać maki az masa zgęstnieje by moc swobodnie formować kotlety (tak jak mielone).Doprawić do smaku pieprzem.Uformowanego kotleta obtoczyć w tartej bułce i kłaść na patenie na dobrze rozgrzany olej roślinny!Smażyć do złotego koloru! Smacznego!
Super szybki posiłek potreningowy:
a)Chudy twaróg 200 g
b) jogurt owocowy 400 ml do picia (+ewentualnie można dodać jakieś musli czy płatki owsiane). Twaróg popijaj jogurtem, bardzo smaczne.
200 g twarogu to 40 g białka,
400 ml jogurtu to 12 g białka
=52 g białka - maxymalna ilość przyswajana w 1 posiłku
=52 g białka - maxymalna ilość przyswajana w 1 posiłku
a nie ~40g??
200 g twarogu to 40 g białka,
400 ml jogurtu to 12 g białka =52 g białka - maxymalna ilość przyswajana w 1 posiłku
40+12=52 :P
ale zacytowalem tylko fragment odnośnie przyswajalności... 52g białka jednorazowo to się chyba nie przyswaja, czytałem o 40g
oSiŁeK_sNd
13-02-08, 22:13
te przepisy na batony mistrzunio ^^ napewno wyprobuje, wrzucilem soga za to, dziekoweczka.pozdro a co do tej przyswajalnosci bialka to ja z kolei pamietam ze ~30g co okolo 3 godziny jestesmy w stanie przyswoic ?! ktos zna prawde?? ^^ hehe
to jest sciema wszystko zalezy od rodzaju bialka genetyki pory ogranizmu masy itd mozesz nawet 60 przyswoic to zalezy od organizmu w bajki nie wierzcie
Krzychu999
14-02-08, 11:29
ja słyszałem że 40g białka na 2 h