PDA

Zobacz pełną wersję : kreatyna ~~ jabłczan?

ciaastek91
03-01-08, 19:27
mam takie pytanie... czytam trochę i widziałam, że proponuje się piłkarzom kreatynę(raczej jabłczan) już na początku ich przygody z siłką. a tak normalnie to kreatynę bierze się po 6 miesiącach i to zazwyczaj zaczynamy od mono. no więc jak to jest? piłkarzom wolno szybciej? :D

Prezydent_1c
03-01-08, 19:40
Nie inne działanie ma mono i inne jabłczan. Piłkarzom masa nie jest potrzebna tylko raczej szybkośc , siła. Poczytaj o mono troche bo rózni się od tego estru sporo ... Napewno sam sobie odpowiesz jak poczytasz ;) I nie trzeba wcale zaczynać od mono, a ten stereoptyp powstał dlatego że większośc osób chodzi na siłownie żeby nabrać masy a nie rzeżby czy siły i jabłczan dopiero pożniej jest im potrzebny (o ile wogóle jest potrzebny) w połaczeniu z mono.

ciaastek91
03-01-08, 19:44
tak ja wiem, tylko nie o to mi w tym wszystkim chodzi jak co działa... ale sam przyznasz, że nawet jak zaczniemy od jabłczanu, to poleca się go po pół roku prawda? a ile nie widziałem tematów o piłkarzach, to w każdym proponowali od razu leciec kreatyne... moje pytanie: dlaczego im wolno? :D

Prezydent_1c
03-01-08, 21:12
Bo jak jest piłkarzem to ćwiczy napewno ponad pół roku ... I jak się bierze odzywki nie trzeba chodzic na siłownie bo istanieja inne treningi ... A co do odzywek tj. kreatyny to ogólnie nie poleca się jej na starcie tylko po jakimś czasie dlatego żeby rezultat był widoczny bardziej bo na pocztaku nic innego oprocz diety nie potrzebujemy.

ciaastek91
03-01-08, 21:17
No tak... ja jestem piłkarzem i trenuję dłuuuugo piłkę...
ale na siłowni dopiero 2 miechy i akurat moim celem nie jest szybkość czy wytrzymałość, chce zbudować troche masy, bo przyda sie na boisku. postanowiłem, że poczekam, aż staż na siłce będę miał te 6 miechów i wezmę mono, ale jeżeli mój organizm jest już gotowy żeby kreatyna dobrze zadziałała, to chętnie bym sie brał ;p

Prezydent_1c
03-01-08, 21:22
Hmm... cięzko powiedzieć bo jeżeli macie coś takiego na treningach jak trening siłowy (z górnym partiami) to możesz bez problemu moim zdaniem. Bo tutaj już chodzi o przygotowanie mięsni do dużego wysiłku który na siłowni się odbywa;] Bo tak po około 6 miesiącach wie się dopiero jak ćwiczyć i umie się w miare poprawnie ćwiczenia wykonywać. Bo ten okres kiedy mięsnie szybko rosną i doznają tego pierwszego "szoku" nie trwa 6 miesięcy ;]

ciaastek91
03-01-08, 21:30
nie, raczej treningu siłowego nie mamy... wysiłek duży to chyba mają tylko nogi, brzuch... :]

ciaastek91
04-01-08, 16:11
hmm to powie mi ktoś czy mogę jakieś mono już zarzucić czy raczej nie bardzo? ;>

Prezydent_1c
04-01-08, 22:53
Jeżeli zalezy ci na masie to wez. Ale piłkarzom nie polecam.

pablo91prg
05-01-08, 09:06
Wg mnie spokojnie moze wziać mono, tylko nie taka dawke jak na mase, najlepiej zacznij od 5-6 g dziennie w dwoch porcjach i zobacz jak na Ciebie działa..

ciaastek91
05-01-08, 13:43
jezeli chodzi o to ze mono pompuje woda, to mysle ze nie jest to problem ;] przerwa zimowa jest, liga rusza dopiero w marcu, wiec jak polece teraz jakos cykl 4-6 tygodni, to bez problemu do wiosny woda zejdzie... tak mi sie wydaje