PDA

Zobacz pełną wersję : Jaja ;)



Makavelli
02-01-08, 13:48
hey witam wsyzstkich po nowym roku
Mam pytanie czy to bedzie zdrowe jezeli wypije sobie rano i po silce (o 18:00) bialko z jednego jajka?
Pozdrawiam i prosze o odp.

Rynju
02-01-08, 14:49
a czemu chesz jesc bialka ?
Jesli twoja dieta jest bogata w tluszcze to przyznaje ze lepiej samo bialko, ale jesli nie to z zoltkiem, bo przeciez tam jest najwiecej bialka
Zdrowe bedzie jak najbardziej jesli je oczywiscie wczesniej wypazysz we wrzatku by uniknac salmonelli ;)

pw
02-01-08, 15:59
Nie pije się jajek na surowo.
Salmonnella jedno, obróbka termiczna to wstępne trawienie białka

Paluch
02-01-08, 17:17
i ptasia grypa ;P

stary, jak nie jestes zawodowym kulturysta, a nie jestes, to jesz cale jaja i juz. Zoltko to bardzo wartosciowa zywnosc...

A zaraz po silowni jesz banana, potem jakies wegle zlozone dopiero wtedy bialka. Jak zjesz bialko po silowni, to je po prostu spalisz, a ty masz z niego miesnie budowac :)
Ja jem po silowni banan, a po powrocie do domu nadwyzke z obiadu, czyli kasza/ryz/makaron (100-200g) + 300g piersi z kurczaka/indyka/ 4 duze jajka.
Nadwyzke w sensie, ze jak masz mieso i kasze, to gotujesz wiecej na obiad, a reszte zjadasz potem. Ryz w torebkach tylko wsadzasz do wody, a jajka sadzone to 10 min, z makaronem podobnie, wiec tych rzeczy nie warto zostawiac...

Makavelli
02-01-08, 23:12
acha :) dziekuje za odp bo ja mam taki plan
135 białka
75 tluszczy
i 236 weglow. na dzien
i zauwazylem ze nigdy nie moge osiagnac do konca wartosc bialek dlatego tak myslalem ze lepiej byloby jesc jajka na surowo: po kolej białka tluszcze, weglow. i kcal.
-Jaja sadzone*9,9 *14,2 *0,6 *168
-Jajecznica*9,9 *14.2 *0,5 *119
-Jaja gotowane*9,8 *7,6 *0,5 *109
-Jaja kurze całe*10,9 *8,4 *0,5 *121
-Białko jaja kurzego*10,9 *0,2 *0,7 *49
-Żółtko jaja kurzego*15,5 *28, *20,3 *314
z tego wynika ze bialko jaja kurzego (surowe) ma najwiecej białka bo zoltko ma przeciez duzo tluszczu a z tluszczem niemam wiekszych problemow zeby zawsze cos tlustego przyswoic...
co wy o tym sadzicie?

reman
02-01-08, 23:20
Ja tam lykam i uwazam ze jest to szybki posilek bogaty w skladniki odzywcze a co najwazniejsze mozna go bardzo szybko przygotowc:)
wiec polecam.

Makavelli
03-01-08, 14:46
Ja tam lykam i uwazam ze jest to szybki posilek bogaty w skladniki odzywcze a co najwazniejsze mozna go bardzo szybko przygotowc:)
wiec polecam.
ale surowe czy gotowane?

Rynju
03-01-08, 15:38
ja surowe jade i jest dobrze :D

Paluch
03-01-08, 15:58
jajko ok, ale ugotowane... jaki to problem?

Makavelli
03-01-08, 18:23
jajko ok, ale ugotowane... jaki to problem?

to nie chodzi o przygotowanie tylko o skladniki odzywcze... ugotowane posiada mniej bialek i wiecej tluszczu niz surowe... a ja wlasnie chce miec wiecej bialka a mniej tluszczu... wiec co wy byscie mi polecali?

Rynju
03-01-08, 18:38
ja pije tylko wypazam je w goracej wodzie

Paluch
03-01-08, 22:45
no to juz lepiej...
ale moze peknac przy takiej operacji...

pw
03-01-08, 23:00
ehh
Obróbka termiczna to wstępne trawienie białek...

milo90
04-01-08, 17:42
a jak myślicie co sie dzieje z tymi składnikami odzywczymi po ugotowaniu? dlaczego jest tego mniej? wyparowują??
wogule z kąd są czerpane te informacje o wartości substancji odzywczych??

pw
05-01-08, 02:29
z badań.
A o jakich składnikach mówisz? Białku?
Podczas obróbki termicznej niszczy się 3-4% białka więc to żadne szkody. Podczas smażenia (co nie polecam) spalona warstwa (np. kurczak) to warstwa białka która nie ulegnie strawieniu.

Paluch
05-01-08, 12:04
milo - skąd! a nie 'z kąd'... ort taki, ze az w oczy kole ;)

czemu smazenia nie polecasz?

GhosT
05-01-08, 12:06
Jak mniemam smażenie = tłuszcz ...

Paluch
05-01-08, 12:08
smaze na oliwie z oliwek....

GhosT
05-01-08, 12:13
Hmm ... To w takim układzie coś musi sie dziać (jakieś przemiany chemiczne)... Zresztą nie wiem dokładnie