PDA

Zobacz pełną wersję : Co takiego jesmy w święta



michal2602
23-12-07, 18:00
Juz niedlugo swieta Bozego Narodzenia i przed nami wielka "wyzerka" w postaci kolacji wigilijnej.napewno kazdy z was zastanawial sie jakie wartosci odzywcze itp maja takie potawy jak karp smazony czy tez w galarecie,barszcz z uszkami itp.wiec ten artykol da wam odpowiedz na te pytania.

"1. Czerwony barszcz
Talerz barszczyku z uszkami to zaledwie 70kcal za to bogate w potas (Potas bezpośrednio związany jest z sodem i zapewnia prawidłową gospodarkę wodną organizmu. Uważa się, że jest także niezbędny do prawidłowego spalania węglowodanów i białek), żelazo i kwas foliowy,ktory Reguluje różne procesy metaboliczne w organizmie, np. bierze udział jako koenzym w przenoszeniu reszt monowęglowych . Uczestniczy w syntezie puryn, pirymidyn i niektórych aminokwasów. Bierze udział w procesie podziału komórek oraz współuczestniczy z witaminą B12 w regulacji tworzenia i dojrzewania czerwonych krwinek
Barszczyk zawiera także betaninę, która wywiera działanie antynowotworowe.

2.Śledzie w oleju bądź śmietanie
Śledzie w śmietanie są mniej kaloryczne od śledzi w oleju. 100g śledzi w śmietanie dostarcza nam 97kcal a w oleju ok. 300. Potrawa ta zawiera jednak potrzebną, szczególnie zimą, witaminę D. Śledzie zawierają cenne kwasy tłuszczowe omega3, które są niezbędne dla serca. Obniżają ciśnienie krwi, poprawiają odporność organizmu a także koncentrację. Niestety łącząc śledzie z olejem roślinnym doprowadzamy do niepełnego wykorzystywania kwasów omega3 pochodzących ze śledzi.

3.Kapusta kiszona zawiera dużo witaminy C (16mg/100g) przez co wykazuje właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, a więc wzmacnia odporność organizmu. Natomiast groch zawiera fitoestrogeny chroniące przed rakiem piersi. 100g kapusty z grzybami to ok. 80kcal, z grochem –ok.200.

4. Pierogi z kapustą
Porcja 100g dostarczy nam 170kcal, pierogi dadzą uczucie sytości a kapusta dostarczy właściwości odżywcze. Kaloryczność znacznie podniesie sos, śmietana czy tłuszcz.

5. Ryba w galarecie, Ryba smażona
Karp smażony jest bardzo kaloryczny (150g to 280kcal) i ma mniej składników odżywczych niż ryby morskie, np. łosoś. Najlepiej zjeść karpia bez skórki ze względu na toksyny w niej składowane oraz skropić karpia cytryną co spowoduje lepsze wchłanianie żelaza. Ryba gotowana w 150g ma 200kcal i lepiej zachowane kwasy tłuszczowe. W galarecie znajduje się wywar z ryb, a więc warto go zjeść choćby dla wzmocnienia paznokci i włosów

6. Kompot z suszu
Szklanka kompotu to 200kcal, jest więc on kaloryczny jednak na pewno zdrowszy niż inne napoje. Spowodowane jest to wysoką zawartością witamin i minerałów w suszonych owocach. Warto również zjeść owoce z kompotu ze względu na błonnik regulujący przemianę materii i obniżający poziom cholesterolu we krwi."

informacje zaczerpniete ze strony: edieta.pl