Zobacz pełną wersję : Co jeść, czego nie -tu znajdziesz odpowiedź!
Na forum jest dużo pytań co jeść, a czego nie wieć postaram się tu wypisać trochę produktów z naszych jadłospisów. Na sam początek powiem jakimi kryteriami będę się kierował. Przedewszystkim wybieramy produkty jak najmniej przetworzone niezależnie jakiego składnika odżwyczego będą dostarczać. W wypadku białek interesuje nas jak najlepszy profil aminokwasowy. Z kolei przy węglowowodanach jak najbardziej złożona cząsteczka, najmniejszy indeks glikemiczny oraz obecność błonnika. W wypadku tłuszczu najważniejszy jest pierwszy argument tu wymieniony.
Dobre produkty
źródła białka:
-chude miesa: kurczak bez skóry, wołowina
-ryby
-jaja
-sery (nie dla osób które nie trawia laktozy)
-mleko (tu są podzielone opinie, szcególnie osoby które nie trawią laktozy)
węglowodany:
-fasola
-ryż brązowy, basmanti
-ryż biały ( po treningu)
-kasza gryczana
-płatki owsiane
-ciecierzyca
-ziemniaki
-warzywa (szczególnie wazne jako źródło błonnika)
tłuszcze:
-orzechy
-pestki dyni
-słonecznik
-oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
-olej lniany
-ryby
Nie zapominajmy o tłuszcach nasyconych też są potrzebne, ale ich źródłem są sery i miesa (źródła białka)!!!
napoje
-woda
-zielona herbata (nie za dużo)
Produkty które warto ograniczyć
-wieprzowina
-owoce (głównie tyczy się endoformików)
-ciemne pieczywo
Produkty których całkowicie unikamy
Nie wprowadzam podziału bo tego mamy poprostu unikać
-słodycze
-słodzone napoje, soki
-batony
-jogurty
-sklepowe i domowe wypieki
-chipsy
-fast food
-majonezy
-oleje rafinowane, utwardzane
-cukier stołowy (sacharoza)
Jeśli macie jakiś produkt i nie wiecie czy go jeść, czy nie to pytajcie tu gdyż zdaję sobie sprawę z tego, że tabela jest dość okrojona aczkolwiek powinna wam troche przybilżyć temat.
jogurty? lol... cos ci sie chyba machło... :-)
sok + wafle ryzowe to calkiem dobry sposob na katabolizm... (odrazu po treningu, wiadomo, ze jajko mozemy zjesc dopiero jak wrocimy do domu...)
pamietaj, ze jezeli cos jest wysokokaloryczne wcale nie oznacza ze nie mozna tego jesc... I trzeba rozroznic soki o wysokiej jakosci od tych najtanszych...
Paluch proszę Cię :) Nie pisz jak nie wiesz.Powstrzymanie katabolizmu polega na dostarczeniu organizmowi kcal,ale w postaci białek! Produkty które napisałeś zawierają węglowodany z krórych nie wyciągniesz ani krztyny aminokwasów, a to one muszą być uzupełnione.
btw. Symu łap SOGa
Dobra mamy droższy sok firmowy hortex 100% owocow, a teraz patrzymy na sklad 11g cukrow prostych, przetworzony, dosladzany, barwiony, witamin brak, błonnika śladowe ilości. Nie liczyłbym na to, że zatrzymasz katabolizm, a pozatym już chyba wolałbym carbo zamiast tego.
Soki tylko te jednodniowe.
jogurt- zanim go zjesz jest: dosładzany, barwiony, przetwarzany. Cukier + białko w śladowych ilościach o kiepskim profilu aminokwasowym spowodowanym dość dużą obróbką- sam sprawdzałem na sobie wliczając to jogurtowe białko do diety, a efekt był kiepski.
Nie kierowałem się kaloriami.
wafle ryzowe- produkt przetworzony o wysokim IG, nie możesz dać banana??
dzieki Huba
katabolizm to rozklad zwiazkow zlozonych na prostsze w celu uwolnienia energii... podczas treningu wyczerpujesz zapas glikogenu, ktory zaczyna byc pobierany z miesni... zeby przerwac ten proces nalezy podniesc poziom glukozy, a najszybciej to zrobimy jedzac weglowodany proste...
przynajmniej tak to rozumiem, czekam na konfrontacje, przeciez jestem tu po to, zeby sie czegos dowiedziec ;-)
Co do sokow, to na przyklad taki hortex ma w skladzie 'wyprodukowany z soku zageszczonego'.
tajemnica zageszczania:
Najpierw wyciska się sok, a następnie odparowuje się z niego wodę. W ten sposób uzyskuje się sok zagęszczony (koncentrat). Zazwyczaj od soku oddziela się też miąższ i aromat. Ale w dalszej fazie produkcji sok zagęszczony rozcieńcza się taką ilością wody, jaka została odjęta w procesie odparowania (powinna spełniać kryteria wody przeznaczonej do picia). Dzięki temu zawartość substancji rozpuszczalnych (cukrów, kwasów organicznych, witamin i minerałów) w soku odtworzonym jest niemal identyczna jak w owocach. Z powrotem dodaje się też naturalny aromat – ten, który został oddzielony w czasie zagęszczania, a do niektórych soków – również miazgę i cząstki owoców. Po co robić sok zagęszczony, żeby potem go rozcieńczać? Umożliwia to produkowanie soków z owoców sezonowych albo egzotycznych przez okrągły rok i daleko od kraju, w którym one rosną.
Specjaliści przekonują jednak, że niesłusznie. Bowiem sok odtworzony odpowiada właściwościom przynajmniej średniej jakości soku świeżego.
Jeśli dodatek cukru nie przekracza 15 g/l, producent nie jest zobowiązany zadeklarować tego na opakowaniu.pamietajmy, ze jedna lyzka stolowa to 20g, czyli jezeli jest mniej niz 15g na litr, to jest pol lyzeczki na szklanke.
Natomiast zabronione jest dodawanie sztucznych aromatów, barwników, a także konserwantów.zrodlo: poradnikzdrowie.pl (dokladnego adresu nie podaje, zeby kolejnego ostrzezenia nie dostac lol)
Jogurty maja tyle samo bialka co mleko, czyli ok 3g na 100g... jak zjemy 500g jogurtu to bedzie jakies 15g, czyli tyle co pol puszki tunczyka. Niewiele.
I teraz pytanie - myslisz, ze ser jest mniej przetwarzany co jogurt?
Ten jogurt mnie najbardziej zdziwil, bo gdzie indziej znalazlem go w kategorii 'dobre zrodla bialka i wegli'. Soki pije tylko rano, po treningu banany.
Wafle ryzowe tez mi polecili na innym forum kulturystycznym. Przeczytalem etykiete 'wyprodukowano w 100% z ryzu brazowego'... '...przyswajalne weglowodany zlozone'
ja wcinam jogurt naturalny ma on 4,7 gr białka wiec jak zjem duzy 400gr to dostarczam prawie 20 gr białka takze mysle ze to jest tez dobre zrodlo bialka a z sokami zgadzam sie ze nie nalezy ich spozywac (chyba ze w ograniczonych ilosciach) chyba ze sami sobie zrobimy ze swierzych owoców i warzyw to wtedy jak najbardziej.
dragonikow
23-12-07, 11:00
ja przedewszystkim staram sie pic duzo wody a to ze ograniczyc trzeba słodycze i fast foody to wie kazdy ;]
Trochę dziwna rozpiska ;O Dużo nie zgodności z moimi źródłami...Sceptycznie podchodzę do tej notki ... Pzdr
Tzn z jogurtami jest tak, że to białko ejst poprostu słabej jakości, tyle że tu jest też wyjatek joguty naturalne które przejda, choć endo też bym je odradzal.
Ghost zapraszam do dyskusji, powiedz jakie masz obiekcje a przedyskutujemy bo o to tu chodzi.
Paluch co do katabolizmu to możesz rozróżnić 2 jego rodzaje:
1) ten o którym napisałeś nastepuje np. po nocy kiedy zapasy glikogenu wyczerpuja sie
2) ten ktory nastepuje w wyniku treningu czyli uszkodzenie miesni.
Co do soków, to to co pisza to jedno a co robia to drugie, myślę że spokojnie tego cukru jest 11g/100ml.
No i ciekawosta zza kulis robienia soków. Gadałem kiedyś z facetem który robił w jednej firmie produkującej soki (dość popularnej w telewizji ale nie bede tu robil antyreklamy). Co najciekawsze to do produkcji soków nie używało się wody, a soku jabłkowego gdyż był on tańszy i odrazu słodki, potem dodawali barwnik, smak i zapach i heyah. Tak oto możan było pić sok winogronowy nie bedac swiadomym ze to jablkowy. Ta praktyka jest dość popularna podobno.
Deathbreaker
23-12-07, 13:09
A pytanie mam czemu ograniczyć ciemne pieczywo... ? Hę... ? !!
A pytanie mam czemu ograniczyć ciemne pieczywo... ? Hę... ? !!
dobre pytanie, tez mnie to ciekawi
nie wiem czemu ale nie podoba mi sie ten spis produktow , jakis taki dziwny mi sie wydaje..
przepisy, to nie jest tak jak mowisz.
Prawo rozroznia SOKI, NEKTARY i NAPOJE... te ostatnie rzeczywiscie nie maja zadnych wartosci, czesto zawartosc owocow to 0,01%...
Ilosc prawdziwego soku w soku i nektaru jest scisle okreslona i nie moze byc mniejsza.
Czyli rano soki z glukoza i fruktoza, a po treningu 2 banany i co jeszcze?
kolega zrobil spis dla zawodowych kulturystow bardziej... ;-)
amatorom wywalenie z diety jogurtow (ktore sa zrodlem bakterii pokarmowych) przyniesie wiecej szkody niz pozytku... ew. mozna je ograniczyc ze wzgledu na slaby profil aminokwasowy ;-)
a maslo orzechowe kiedy jesc? na wieczor do tunczyka?
Rano moim zdaniem nie potrzebujesz tych cukrów.
Jogurt naturalny jeśli już wtedy jest ok. bo to tak jak z napojem i sokiem wycdiskanym taka jest róznica.
Co do soków sory ale tu naprawde mnie nie przekonasz :) Tylko te wyciskane :P
PO treningu najlepiej by było banany +wpc lub aminokwasy. Ewentualnie można ten jogurt naturalny.
Co do ciemnego pieczywa, chodzi o to że głównym składnikiem naszej diety mają nyć produkty nieprzetworzone kasze, ryże. Zobaczcie na diety kulturystów czy którykolwiek ma w nich pieczywo?? Przy czym zapomnialem tam dodac że białe pieczywo całkowicie eliminujemy.
"kolega zrobil spis dla zawodowych kulturystow bardziej... ;-)" Tak masz racje bawimy sie na tych samych zasadach co oni. Wiadomo że wiekszosc nie bedzie tego przestrzegac ale trzeba sie starac.