Zobacz pełną wersję : Zmiana stylu odżywiania...
Witam. Od jakiegoś czasu zrozumiałem że dieta jest bardzo ważna dla każdej osoby która ćwiczy.
Chciałbym powoli przyzwyczajać się do zdrowego stylu odżywiania, i na początek jeść 3 posiłki dziennie, a za kilka miesięcy przejde na 5 posiłków.
Napiszcie mi co moge jeść na sniadanie, co na obiad i co na kolacje?
Co jeść bezpośrednio po siłowni?
Ile razy w tygodniu moge pić łyżke oliwy z oliwek?
Z góry dziękuje za odpowiedz. Pozdro :)
Hallo Hans
mysle ze 3 psilki dziennie to stanowczo za mało 4 minimum
jedz ryz kasze pieczywo razowe ryby mieso (najlepiej jakies piersi) jajka
Sniadanie - platki na mleku, jaja.
Obiad - piersi z kurczaka, ryz.
Kolacja - ser twarogowy.
Po silowni kakao, moze jakis sok.
czekam na inne propozycje :)
ja też niedawno to zrozumiałem, ale od razu ułożyłem diete i jem 6 posiłków dziennie. Na początku ciezko było mi sie przyzwyczaić, ale teraz juz tak przywykłem ze wszystko mam w głowie co i kiedy jesc.Proponuje zacząc dietke po nowym roku, bo teraz nie ma sensu święta potem sylwester i wiadomo co hehe
pozdro
Hans przedewszystkim skoncentruj się na tym co jesz. Białka pełnowartościowe (mięsa, jaja, sery), węglowodany złożone (ryż, kasza, ziemniaki....), tłuszcze zarówno te zwierzęce jak i roślinne (np. oliwa z oliwek) i odpowiednią ilość warzyw, owoców ( do każdego posiłku). 3 Posiłki to trochę za mało dla osoby ćwiczącej, przynajmniej trudno ustalić jakies sensowne posiłki.
siemka ja tez mam problem z dieta wogle nie mam pojecia co kiedy mam jesc
Moje parametry:D
waga:55 :(
wzrost:188 :)
wiek 16 lat
od 3 tygodni wziełem sie ostro za treningi chodze z kolegą 5 razy w tygodniu i cwiczymy ok 1godz kupiliśmy sobie białko i nie wiemy zabardzo kiedy mamy je spożywać i chce naprawde widziec efekty mojej pracy na siłowni ale bez odpowiedniej diety tego nie osiagne i chce abyscie mi dobrali opdowiednia diete co i kiedy mam jesc i w jakich ilosciach na chwile obecna jem przed szkoła sniadanie,w szkole obiad,w domu obiad,i kolacje oczywiscie jem wszystko co popadnie:D
sorka pomyliłem sie moja waga to 65kg
Deathbreaker
20-12-07, 20:45
od 3 tygodni wziełem sie ostro za treningi chodze z kolegą 5 razy w tygodniu i cwiczymy ok 1godz
No 5 razy to jest za dużo zdecydowanie , tak z 3 razy to jeszcze , jeszcze ... Nie zawsze więcej znaczy lepiej , Wasze mięśnie nie mają dostatecznego czasu aby się regenerowały...
3x w tygodniu ACT. Już myślalem ze 55kg i mi to pod anoreksje podchodzilo :D. Przeczytaj podwieszone tematy o ukadaniu diet na mase i zobacz przykladowe i na tej podstawie sobie jakas uloz- to naprawde nie jest takie trudne. Wrzuć potem do sprawdzenia w tym dziale.
Napiszcie mi jeszcze czy łyżke oliwy z oliwek moge łykać codziennie?
Deathbreaker
21-12-07, 11:00
No możesz , choć nie wiem jak na to zareagujesz jak czystą łykniesz (ja tam mogę łyknąć i nic) najlepiej zmieszaj np. z twarogiem i wszamaj...
EE tam trza byc twardym - kileonek i lecisz:) możesz codziennie
siemka a ta dieta moze byc dla mnie?? zobaczylem ja na tym forum
Dieta na mase dla 64-65 kg
7:00
mleko 250 ml
płatki owsiane 90gr
10:35
Twarog 120g
szynka indycza 15gr
pieczywo razowe 200gr
pomidor,cebula,papryka-dla smaku
13:30
4 jajka
Chleb zytni pelnoziarnisty 150g
16:00 posiłek przed treningowy
Ryz 100g
Piers z kurczaka
oliwa z oliwek ok. 10ml
17:30-18:30
Trening
18:30
45g Carbo,bądź kakao.sok
19:10
Makaron razowy 100gr
jogurt 150gr
serek wiejski 200gr
22:00
Tunczyk w wodzie 80g
Slonecznik 30g
siemka a ta dieta moze byc dla mnie?? zobaczylem ja na tym forum
Dieta na mase dla 64-65 kg
7:00
mleko 250 ml
płatki owsiane 90gr
10:35
Twarog 120g
szynka indycza 15gr
pieczywo razowe 200gr
pomidor,cebula,papryka-dla smaku
13:30
4 jajka
Chleb zytni pelnoziarnisty 150g
16:00 posiłek przed treningowy
Ryz 100g
Piers z kurczaka
oliwa z oliwek ok. 10ml
17:30-18:30
Trening
18:30
45g Carbo,bądź kakao.sok
19:10
Makaron razowy 100gr
jogurt 150gr
serek wiejski 200gr
22:00
Tunczyk w wodzie 80g
Slonecznik 30g
Jeśli jestes w stanie zjesc wszystkie tutaj wymienione rzeczy to mysle, ze tak, wez tez poprawke na to, iz uczeszczasz do szkoly (chyba chodzisz do szkoly? xD) No i w jakiej godzinie chodzisz na silownie) jednak jak koledzy wyzej proponuje bys sam dostosowal diete do potrzeb i planu dnia.
Mi osobiście średnio ta dieta sie podoba już komuś ja poprawialem. Panowie naprawde nie rozumiem co szkola ma do tego bo wszyscy pracuja badz sie ucza. Plastikowe pojemniczki z kuarkiem i ryzem i gonimy do szkoly.
no o 10:35 jestem w szkole:D ale moge te produkty dopisac sobie np do 13:30?? chyba nic nie zaszkodzi ??
ja moge sam sobie ustawic diete ale nie wiem jakie mam produkty jesc napiscie mi co mam jesc aby nabrac mase a plan sobie juz sam ustawie:D
czy żeby przybrac na masie nie powinienem jeśc tłuściejszych posiłków niż te co mi podaliście w diecie?
jak chcesz szybko przybrac na masie to na noc jedz chpisy, czekolade i pizze badz frytki:p efekt murowany;d , znaczy tez jedz w ciagu dnia:p <ale to taki zarcik maly chyba ze ci zalezy na byle jakiej masie:);p Pozdro
nie no ale naprawde ta dieta nie jest dla osob ktore chca sie odchudzic? czy ja nie powinienem jest produkty bardziej tłuste??
Nie chce zakładać nowego wątku, a mam jeszcze kilka pytań.
Co mam wszamać bezpośrednio przed i po treningu?
Napiszcie mi jeszcze o jakiej porze mam łykać tą oliwe z oliwek tzn. na sniadanie, obiad, czy kolacje?:)
1,5godz przed treningiem normalny posilek, bezposrednno po najlepiej gainerek i gozine pozniej normalny posilek tzn. miecho,kasza/ryz.
Dobrym miejscem dla oliwy jest np. przed spanie twarog z oliwa, ale równie dobrze możesz ja wziasc w kazdeej innej porze.
Twoja dieta ma byc dobrze zbilansowana. Nie koniecznie masz jesc tlusto tylko dostarczac organizmowi odpowiednia ilosc kalorii, bialka, tluszczu i weglowodanow. Najlepiej żeby wszystko to bylo rownomiernie rozlozone po wszystkich posilkach.
Już wogle by bylo super jakbys ulozyl wlasna diete np. na podstawie tego http://e-kulturystyka.info/showthread.php?t=391
Bo ta dieta ktora jest str wczesniej dla mnie jest do d... (za przeproszniem :) )
Rozumiem cie Symu, ale ja narazie chce zmienic styl odzywiania (mam 174 i waże 78 kg), bede jadl 3 posiłki dziennie, w ilości zeby nie czuć się głodnym :)
Jesli chodzi o ten gainer po treningu to ja bym wolal cos do zjedzenia, slyszalem ze banan i jabłko jest dobre bezpośrednio po treningu.
Napisz mi jeszcze co sądzisz o jedzeniu na rano pałatków kukurydzianych z mlekiem i pokrojonym bananem? Wiem ze owsiane lepiej jesc ale czy kukurydziane nie mogą być?
Aha dobra bo nie kojazylem od poczatku. 3 posilki to malo jakby nie patrzec tak na oko. Jedz chociaż te 4 sniadanie, przedtrenigowy , potreningowy i pomiedzy tam gdzie masz dluga przerwe miedzy nimi. Choć to dalej malo bo jakby nie patrzec masz posilek co 4-5 godz.
Po treningu 2 banany zjedz (mozesz dac aminokwasy jeszcze ale jak nie chcesz to ok, bo jest to najwazniejszy moment w calym anabolizmie).
W takim wypadku w domu proponowalbym ten posilek jak najszybciej po silowni tak z 30 minut po.
Co do śniadania. Płatki kukurydziane odpadaja bo maja za duzo cukru (okolo 30g na 100g z tego co pamietam) pozaty sa zbyt przetworzone, a diete opieramy o jak najmniej przetworzone produkty. Idealnym połączeniem jest gdy źródło wegli jest jednocześnie źródlem błonnika (nie mowie o warzywach bo wiekszosc z nich zawiera nikle ilosci wegli) np. brazowy ryz, platki owsiane.
Banana to zależy bo ekto on nie zaszkodzi, a endo może. Ogólnie dałbym zamiast tego warzywo. Tu kolejna zasada raczej wybieramy warzywa zamiast owoców.
Mleko niby jest dobrym źródłem białka ale dużo ekspertów w dziedzinie odżywiania spiera się o to. Raczej dałbym jeszcze jaja jako źródlo białka.
No i jeszcze laktoza z mleka, jeśli masz problemy z zatłuszczaniem lub nei trawisz laktozy to odpuściłbym .
Ja jadam na śniadanie płatki owsiane zmiksowane z mala iloscia mleka i do tego jakiś owoc dla smaku. Do tego jaja.
Wtedy masz ładnie zbilansowany posiłek białko, tłuszcz i wegle.
Weź pod uwage ze jeszcz mniej posilkow wiec powinny byc bardziej kaloryczne.
"Po treningu 2 banany zjedz (mozesz dac aminokwasy jeszcze ale jak nie chcesz to ok, bo jest to najwazniejszy moment w calym anabolizmie)"
A co posiada te aminokwasy, bo ja z tego jestem zielony?
Co do płatków kukurydzianych z bananami powiem Ci że jadlem je przez miesiąc i niezle przybralem na masie... tylko to nie byla raczej masa miesniowa, ale sila byla:)
Bede Ci wdzięczny jak poradzisz mi co moglbym jeść, inni sie wypowiadali jeszcze chciałbym usłyszeć Twoje zdanie.
Na śniadanie: plałtki owsiane z mlekiem... i co jeszcze ?
Przedtreningowy: tu to nie wiem?
Potreningowy: 2 banany i co jeszcze?
40 min po treningu: piersi z kurczaka i ryż? Tu moze masz jakies inne propozycje.
Pozdrawiam:)
Do śniadania jeszcze jajka. Niestety ale musisz sie przywyczaic ze standardowy posilek to miecho +ryz lub kasza i warzywa :) Tak również ma wygladac przedtreningowy.
Do potreningowego mozesz wrzucic jeszcze jogurt naturalny.
dzieki kolego za informacje :) powoli bedzie trzeba sie przyzwyczajać do dietki. ps. wrzuć kiedys swoje focie na forum, ocenimy Twoje efekty :P a tak to jakis masz staż? Pozdrawiam
Staż to sam nie wiem, bo trudno określić kiedy na serio zaczęłem trenować. Na początku to był trening na siłowni pod inne sporty nie kulturystyczny. Odżywianiem i suplementacją interesuje się od 3 lat, ale początkowo też było to pod kątem tenisa i mniej koszykówki, o kulturystyce nawet nie myślałem.
Fot nie dam nawet jak bede wygladal jak coleman.
heh rozumiem:) jeśli chodzi o mnie to w sprawach diety i jestem ciemny.
Postanowilem napisać moja mini diete.
Śniadanie: Płatki owsiane z mlekiem + 3 jajka.
Posiłek przedtreningowy: pierś z kurczaka + ryż + surówka warzywna
Posiłek potreningowy: 2 banany
40 min po treningu: ziemniaki z kotletem z piersi kurczaka + surówka warzywna
Przed spaniem : twaróg i łyżka oliwy z oliwek
Jak sądzisz, może byc? napisz jeszcze gdzie moglbym wcisnąc ser zółty, i pomidory? Pozdrawiam
nie no ale naprawde ta dieta nie jest dla osob ktore chca sie odchudzic? czy ja nie powinienem jest produkty bardziej tłuste??
Nie to jest dieta dla osob, ktore chca przybrac na masie miesniowej... jesli chcesz byc tlusty to jedz tlusto, ale na poczatku polecam ksiazke od biologi poczytac i dowiedziec sie jakie role spelniaja bialka, tluszcze i weglowodany w organizmie i z czego sa miesnie zbudowane ;] bo nie masz bladego pojecia o czym mowisz.
heh rozumiem:) jeśli chodzi o mnie to w sprawach diety i jestem ciemny.
Postanowilem napisać moja mini diete.
Śniadanie: Płatki owsiane z mlekiem + 3 jajka.
Posiłek przedtreningowy: pierś z kurczaka + ryż + surówka warzywna
Posiłek potreningowy: 2 banany
40 min po treningu: ziemniaki z kotletem z piersi kurczaka + surówka warzywna
Przed spaniem : twaróg i łyżka oliwy z oliwek
Jak sądzisz, może byc? napisz jeszcze gdzie moglbym wcisnąc ser zółty, i pomidory? Pozdrawiam
Ładnie, pelnowartościowe, dobre posiłki. Pomidor chociażby do śniadania. Hmm jeśli koniecznie chcesz ten ser to zjedz gdzieś w ciągu dnia kanapke z ciemnym chlebem. Teraz tylko pozostaje ci dbać o to, żeby trzymać odpowiedni bilans kalorii i dodawać kolejne posilki.
dzieki :) tak sie zastanawiam nad tymi jajkami bo slyszalem ze nie zdrowo jesc codziennie jajka, chodzi o choresterol
Czytałem badania gdzie było napisane, że jedzenie codziennie kilku jajek ma nieznaczny wpływ na HDL i LDL. Ja codziennie jadan po 4 jaja a badania krwi perfect.
jestem wlasnie w szkocji a tu sa jajka bez cholesterolu nie wiem czy w polce juz takie sa :P
co do cholesterolu. mam nadzieje ze wszyscy wiezą ze są dwa rodzaje cholesterolu?? wiekszości osobom cholesterol kojazy sie z czyms złym, w sumie jest w tym prawda, lecz chodzi tu o cholesterol wystepujący w tłuszczach zwierzecych czyli cholesterol tzw. zly oznaczany symbolem LDL. w tłuszczach roślinnych wystepuje tylko i wyłącznie dobry cholesterol (HDL) jakie funkcje pełni dobry cholesterol nie bede pisał, nie bede pisał równiez jakie zle skutki moze powodować LDL, zapraszam do lektury, sporo na ten temat jest w necie. :)
Wiadomo tylko mówię, że nawet codzienne jedzenie jajejk nie ma dużegto wpływu na jeden i drugi :)
siemanko
cwicze już od dłuższego czasu wiem co nieco na ten temat ale nigdy nie ustaliłem sobie mojej diety a zabardzo nie wiem od czego zacząc może ktoś pomoże?
Mam 176 cm wzrostu i waże 68 Kg o ile dobrze pamiętam.Prosił bym o jakieś rady co do ustalenia mojej diety.
dzięki z góry za odpowiedz
przeczytaj wszystkie podwieszone posty, tam wszystko jest:)
jedzenie jajek i jakoby wystepujacy po nich podwyzszony cholesterol to mit...
Sniadanie:
100 gram paltkow owsianych
25 gram rodzynek
25 gram orzechow wloskich
300 ml mleka
2 cale jajka
Lunch:
150 gram chleba razowego
50 gram sera zoltego
50 gram chudej szynki z indyka
pomidor, ogorek, cebula (co tam chcesz)
Odrazu o treningu:
2 male banany, ale to tylko w dni treningowe
Obiad (1h po treningu):
100 gram ryzu bialego
150 gram piersi z kurczaka
zero warzyw, bo zawieraja blonnik, ktory spowlania wchlanianie wegli no i zero tlusczu, bo tluszcz blokuje tlenek azotu (nie wiem czy dobrze mowie o tym tluszczu, mam nadzieje, ze moderator mnie poprawi)
Kolacja (3-4h przed spaniem):
100 gram chleba razowego
puszka tunczyka w sosie wlasnym, jesli w oleju to odlej go ile sie da
Przed spaniem:
100 gram twarogu
lyzka oliwy z oliwek
Witam znalazlem taką dietke na forum, co o niej sądzicie ? I napiszcie mi w jaki sposób przyrządzacie piersi z kurczaka (smażycie ją na patelni?). Pozdrawiam :)
dragonikow
16-01-08, 18:53
siemka ja tez mam problem z dieta wogle nie mam pojecia co kiedy mam jesc
Moje parametry:D
waga:55 :(
wzrost:188 :)
wiek 16 lat
od 3 tygodni wziełem sie ostro za treningi chodze z kolegą 5 razy w tygodniu i cwiczymy ok 1godz kupiliśmy sobie białko i nie wiemy zabardzo kiedy mamy je spożywać i chce naprawde widziec efekty mojej pracy na siłowni ale bez odpowiedniej diety tego nie osiagne i chce abyscie mi dobrali opdowiednia diete co i kiedy mam jesc i w jakich ilosciach na chwile obecna jem przed szkoła sniadanie,w szkole obiad,w domu obiad,i kolacje oczywiscie jem wszystko co popadnie:D
Mój trener mi mówił aby jakiekolwiek suplementy zaczeły działać i przynosić efekty należy ćwićzyc conajmniej 3-4h dziennie ale nie codzinnie bo palisz mięśnie wtedy! A jedzeniewszystkiego co popadnie to nie jest dobry p;omysł bo robisz z swojego brzucha śmietnik. Dużo warzyw i owoców, 0 słodyczy i cukru do herbaty ;] I jak wymienili koledzy najlepiej jeść piersi z kurczaka.
Pozdro
mam proźbe czy ktos mugłby mi ułorzyc diete wiek 17 lat wzrost 188cm waga za dużo o wile 115kg ale nie wygladam na az takiego grubasa zdrowy jak ryba i bardzo zdeterminowany przede wszystkim chchaiłbym iwdzieć co jeść a czego nie i w jakich ilościach pozdrawiam prosze sie ni smiac bo to nie jest wcale smiwszne a juz sie z takimi podsmieczkami spotkałem
Dieta polega na dostarczaniu odpowiednio dużej ilości białka, węgli etc. Czy jeśli jem więcej niż wynika z mojego zapotrzebowania to w jakiś sposób koliduje to z robieniem masy ? (oprócz tego, że narobię sobie trochę tłuszczyku)
Co do jedzenia jajek, to chyba można je wcześniej usmażyć ;)?