Zobacz pełną wersję : Kasza manna....
Witam, mam pytanie odnośnie sporządzania kaszy mannej...czy jezeli zrobie ją z wodą to jej wartości będa takie same jak z mlekiem czy mniejsze?? pytam bo mam uczulenie na mleko i musze ocs kombinowac :/ pozdro
No beda o tyle mniejsze co zamiast mleka woda więc raczej nie dużo się zmienią. Najważniejsze wartości w tym wypadku samej kaszy manny beda zachowane. Smak może być troche gorszy.
Na gluten rozumiem nie jesteś uczulony, tylko mleko??
hmmm..w sumie to nie wiem czy na gluten jestem uczulony czy nie <?> bo wiesz..to jest tak, ze jak np. przez 2-3 dni wypije po szklance mleka to wysyfia mnie :/ i tak sam wywnioskowałem że jest to uczulenie a z tym glutenem to nie mam pojęcia....
a co do kaszy to z wodą jeszcze nie próbowałem, dodam jakiegos soku troche i moze nie bedzie takie złe ;P
pozdrówka
Deathbreaker
29-11-07, 06:03
bo wiesz..to jest tak, ze jak np. przez 2-3 dni wypije po szklance mleka to wysyfia mnie :/ i tak sam wywnioskowałem że jest to uczulenie
To może być skaza białkowa (moja dziewczyna też to ma) no i jak się pije mleko to właśnie syfki wyskakują.
Możliwe że jest to skaza białkowa..nie wiem...ale raczej unikam mleka :/ no więc będe szamał tą kasze z wodą :D
Wiesz zawodowcy tez unikaja mleka-pija np bardzo czesto odzywke wysokobialkowa z woda, platki owsiane z woda. Mleko oprocz tego ze niektorzy sa na nie uczuleni wielu osobom strasznie obciaza uklad trawienny co prowadzi do czestych (i malo gestych) wizyt w klopie..
płatki z wodą ? niewyobrazam sobie, a dlaczego konkretniej unikają mleka ?
mleko zawiera laktoze (dwucukier) i kazeine (białko). nie kazdy organizm radzi sobie z trawieniem tych substancji, i wystepują razwolnienia
objaw nietolerancji laktozy to raczej bol brzucha, niestety też mam przy większych ilościach. Co do kazein to nie słyszałem żeby tego organizm nie trawił. Unikają ze wzglęu na cukier- zatłuszczenie. Mleko niestety jest silnie uczuluające.
Płatki z woda - nie takie rzeczy się jadalo :D
Co do odżywek białkowych to ja zawsze mieszam z wodą.
Wlasnie to zalezy od tego jakie bialko masz bo mi np ostrowia z woda kompletnie nie wchodzila <blee> tylko i wylacznie mleko wchodzilo w gre