Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Kasza manna....

pkmh
27-11-07, 21:46
Witam, mam pytanie odnośnie sporządzania kaszy mannej...czy jezeli zrobie ją z wodą to jej wartości będa takie same jak z mlekiem czy mniejsze?? pytam bo mam uczulenie na mleko i musze ocs kombinowac :/ pozdro

Symu
27-11-07, 22:01
No beda o tyle mniejsze co zamiast mleka woda więc raczej nie dużo się zmienią. Najważniejsze wartości w tym wypadku samej kaszy manny beda zachowane. Smak może być troche gorszy.

Na gluten rozumiem nie jesteś uczulony, tylko mleko??

pkmh
28-11-07, 23:33
hmmm..w sumie to nie wiem czy na gluten jestem uczulony czy nie <?> bo wiesz..to jest tak, ze jak np. przez 2-3 dni wypije po szklance mleka to wysyfia mnie :/ i tak sam wywnioskowałem że jest to uczulenie a z tym glutenem to nie mam pojęcia....
a co do kaszy to z wodą jeszcze nie próbowałem, dodam jakiegos soku troche i moze nie bedzie takie złe ;P
pozdrówka

Deathbreaker
29-11-07, 06:03
bo wiesz..to jest tak, ze jak np. przez 2-3 dni wypije po szklance mleka to wysyfia mnie :/ i tak sam wywnioskowałem że jest to uczulenie
To może być skaza białkowa (moja dziewczyna też to ma) no i jak się pije mleko to właśnie syfki wyskakują.

pkmh
29-11-07, 08:54
Możliwe że jest to skaza białkowa..nie wiem...ale raczej unikam mleka :/ no więc będe szamał tą kasze z wodą :D

PuaPAj
29-11-07, 16:38
Wiesz zawodowcy tez unikaja mleka-pija np bardzo czesto odzywke wysokobialkowa z woda, platki owsiane z woda. Mleko oprocz tego ze niektorzy sa na nie uczuleni wielu osobom strasznie obciaza uklad trawienny co prowadzi do czestych (i malo gestych) wizyt w klopie..

lo3
29-11-07, 16:58
płatki z wodą ? niewyobrazam sobie, a dlaczego konkretniej unikają mleka ?

milo90
29-11-07, 17:25
mleko zawiera laktoze (dwucukier) i kazeine (białko). nie kazdy organizm radzi sobie z trawieniem tych substancji, i wystepują razwolnienia

Symu
29-11-07, 18:18
objaw nietolerancji laktozy to raczej bol brzucha, niestety też mam przy większych ilościach. Co do kazein to nie słyszałem żeby tego organizm nie trawił. Unikają ze wzglęu na cukier- zatłuszczenie. Mleko niestety jest silnie uczuluające.

Płatki z woda - nie takie rzeczy się jadalo :D
Co do odżywek białkowych to ja zawsze mieszam z wodą.

PuaPAj
30-11-07, 20:54
Wlasnie to zalezy od tego jakie bialko masz bo mi np ostrowia z woda kompletnie nie wchodzila <blee> tylko i wylacznie mleko wchodzilo w gre