PDA

Zobacz pełną wersję : Dieta dla osoby mało systematycznej

esendem
22-11-07, 17:36
Witam!

Problem nastąpił. Ułożyłem diete w sumie to znalazłem u kolegi Problem jest w tym, że na początku dieta nie wychodziła - nie lubie chleba razowego na dodatek matka tłumaczy, że jajek nie można jeść codziennie Opisze swój tydzień dotychczasowy - na siłownie chodze ok 2 miesiące - poznałem w miare wszystkie ćwiczenia, dobrałem ciężary. Mam 18 lat wzrost 176 waga 63 kg.
CEL : MASA
Tydzień dotychczasowy - bez diety, bez systematyki itd.
w tygodniu - szkoła różnie kończe 14-16 dlatego różnie chodze na treningi czasami 15 a czasami 18 (to już brak systematyki). W tygodniu też różnie chodze czasem 4 razy w tyg. czasem 3 bo chodzę na prawko, więc czasami nie mam już siły na siłownie. Ciężko u mnie z jedzeniem zazwyczaj rano nic nie dotkne bo nie mam ochoty i koniec zaspany przemieżam ulice miasta wchodze do szkoły i kisze tam "ogóra". Jem różne rzeczy ale zazwyczaj sa to 3 posiłki dziennie + jakieś batony, chipsy - syf. W weekend siłownia otwarta do południa - co przeszkadza mi w systematyce której się nie trzymam, ale mam zamiar to zmienić, oprocz tego czasem jakaś impreza do tego dojdzie (można to zmienić i "delete" imprezy...), ale wątpie abym wstał o 7 rano zjeść coś by się trzymać diety. Tak to wygląda

Co bym mógł zmienić?
Ustalić godziny treningu powiedzmy 5-6 razy w tyg. na daną godzine. Dieta jeśli dało by się ułożyć jakaś dla osób wybrednych bardzo to poprosiłbym przynajmiej na początek Chleb razowy, zytni pelno ziarnisty - syf. nie tkne i tyle, pozatym jak to będzie wyglądało jak siąde w rogu sali i będe krzywił "ryj" przygryzając ten chleb. Oprocz tego mogę w ostateczności w sobote rano wstać i się dalej trzymać diety, ale treningu juz nie przeprowadze o tej godzinie co w tyg. bo siłownia będzie zamknięta. Oprócz tego odstawić moge batony itd. i tu następuje pytanie ryż z filetem z kurczaka może być smażoby ten filet? + troche papryczki do tego taki myk ? zebym nie musiał wszystkiego na suche jeść. Carbo czy Gainer? nie wiem gdzie różnica i nie wiem czy to nie to samo, ale musze coś kupić jakbym przez przypadek nie przytrzymał diety w pewnym momecie 1 dzień od diety będe chciał odpuścic czyli zjem 1 posiłek taki jaki chce! i koniec. Piwa nie będe pił, kawa i energy drinki odpadają dużo wody owoce i soki

Tak wygląda moje życie i plany teraz potrzebuje pomocy z dietą jak to ułożyć odpowiednio do swojej osoby i co zrobić z tą systematyką...

johny
22-11-07, 18:00
ja ustaw trening o jednej godzinie np o 18 ale tak cwicz zawsze,nie musisz cwiczyc w sobote pon wt czwartek i piatek starczy,zamiast chleba jako np 2 pozsilek mozesz geinera wziac,na 3 ryz (ale to wypadaloby w squl wiec chleb ci bedzie tu ciezko zastapic),neima jakis diet dla wybrednych.nie musisz w sobote wstawac o 7,poprostu wstajesz o 9 i jesz co plo godziny 'szybciej' niz w normalny dzien i w posilku przed treningowym wyjdzie na swoje i bedzie o stalej porze)kotlet moze byc smazony na oliwie warzywa raczej unikaj przed treningiem,carbo po treningu i to nie to samo co geiner (przeczytasz o tym w podwieszonych w dizale trening)piwo raz na jakis czas nie jest zle :D jak raz za czas cos innego zjesc to nic wielkiego sie nie stanie ale zeby to nie byly jakies syfy typu chipsy itp i najlepiej w dzien nie treningowy,a co do systematyki treningu to musisz trzymac i nie mozesz opuszczas tego

esendem
22-11-07, 18:21
ok powiedzmy o 18 trening, ale co z sobota i niedziela? bo pozytywnie by było chodzić w sobote i niedziele wtedy więcej treningu a im wiecej tym lepiej w tygodniu niektore dni bedą odpadały. Oczywiscie ustawie ok 5-6 treningu wraz z sobota i niedziela, ale czy moge np o 11 na siłownie w sobote i niedziele ? przestawić troche diete i wstawic tam trening albo coś wymyslec?

@up
nie bardzo zrozumialem co pisałeś, ryż w szkole ? no watpie. Zamiast chleba bede jadl grahamki w sumie też dobrze chyba?:) Jakby mi ktoś normalnie to napisał było by zajefajnie.

johny
22-11-07, 19:25
jezeli cie dobrze zrozumialem ze hccesz 5-6 treningow w tygodniu to ci powiem ze to za duzo 4 dni ci wystarcza.mozesz trenowac w sobote i niedziele wtedy w pon przerwa i dalej jedziesz wtorek i sroda...co do zmiany godziny treningu to nie polecam,i bedziesz musial to glownie w diecie uwzglednic,mowiac o ryzu w szkole podalem ci alternatywe dla chleba razowego,bulki z ziarnami ewentualnie z ziarnami i serem mowie o takim serze na bulce do tego jakas szynka z indyka i bedzie git,moze tez byc twarog ale on jest hujowy temu na noc go wcinaj (calkiem niezle) :D

esendem
22-11-07, 20:07
@up
rozumiem. Napiszę diete i może mi sprawdzisz :) ufam, że dobrze tutaj się znasz ;) Moim celem jest masa + siła. Co do jedzenia w szkole coś tam wymyśle, ale nadal problem z weekendem jak rozwiazać ten problem ? w grafiku (czyt. dieta) będe miał trening ok 18. a w weekend ? do 15 siłownia... więc co tutaj z weekendem ?;/

johny
22-11-07, 20:17
hmmm wtedy poprustu zmienisz kolejnosc posilkow.najpierw uluz diete i wtedy sie pomysli... http://www.darkthorn.republika.pl/dp.htm sciag sobie ten program,pomoze ci ulozyc diete,z podwieszonych nie korzystaj,no chyba ze chcesz o 10 wpierdzielec brokuly+makaron czterojajeczny z twarogiem :D najlepiej sam uluz na podstawie innych

esendem
22-11-07, 21:49
7:45
mleko 250 ml
płatki owsiane 90gr

10:35
3 x Bułka grahamka z szynką indyczą + pomidor lub jakaś papryka dla smaku

14:10
to co wyżej

16:00 posiłek przed treningowy
Ryz 100g
Piers z kurczaka smazona dodawana do ryżu z odrobina papryki
oliwa z oliwek ok. 10ml do sałatwki warzywnej

17:00-18:30
Trening

18:30
co po treningu carbo ? za ile carbo i na ile wystarcza? używając po każdym treningu. Odrazu zadam pytanie co w dni kiedy nie trenuje ? co mam robic w godzinach 17-19.10 ? Gainer widziałem ze tez moge tutaj wstawic co lepiej i co taniej wyjdzie ? i na ile mi to wszystko starczy bo jeśli 50 zł miesięcznie to srednio mi sie widzi :)

19:10
Makaron z sosem 150 gr.
jogurt activia 150 gr
serek wiejski 200gr

22:00
Tunczyk w wodzie 80g
Słonecznik 30gr

Prosze o poprawki, przeliczenie tego co z tego wyszło bo troche ściągałem ale nie wiem czy dobrze wszystko obliczyłem...Noi pytania ...

NIestety jestem zielony ;) mam nadzieje, ze juz wiecej nie bede zameczał

johny
23-11-07, 15:11
dalem ci program na obliczanie z niego skorzystaj zakaldajac ze sie wszystkie proporcje zgadzaja to tak po pierwsze jedz co 2-3h nie rzadziej !! dodaja jakies jajka do kolacji albo sniadania mozesz dac jakies otreby do sniadania na noc jedz twarog a 40minut po treningu jedz tego tunczyka z makaronem tych warzyw nie jedz przed treningiem,serek wiejski wrzuc do 3 posilku a do tego grahamka.Ryz brazowy.po treningu od razu carbo wychodzi taniutko cos okolo 50zl i starczy ci na dluzej niz meicha

esendem
26-11-07, 18:34
Hmmm a w danych nie wiem co wpisać... ;/

ilość białka na kg masy itd. ? jakies objasnienia do tego programu ?

PS. Daje ci SOG'a

Białas
26-11-07, 19:13
bulki z ziarnami ewentualnie z ziarnami i serem mowie o takim serze na bulce do tego jakas szynka z indyka i bedzie git,moze tez byc twarog ale on jest hujowy temu na noc go wcinaj (calkiem niezle) :D

Czy zjesz bułkę z szynką czy z czymkolwiek innym to praktycznie na jedno wyjdzie. Zastanawialiście się kiedyś ile taki jeden plasterek szynki waży? Na tyle mało, że czy zjesz z szynką czy z czyms innym to różnice w wartosciach odżywczych będą nieistotne.
Najlepiej to jeść w szkole bułki ze wszystkim, czyli masło+szynka+ser żółty +sałata + ogórek + ku*wa rzodkiewka czy cokolwiek innego. Wtedy różnice będą większe.

johny
26-11-07, 19:15
w danych masz wpisac swoja wage,napisac to ze jeste kolesiem czyli 1 postawic w odpowieniej rubryce.Wsploczynnik aktywnosci wpisujesz na podstawie planu wlasnego dnia (objasnienie jest napisane wtym programie nizej). potam stawasz jedynke przy tym czy chcesz trenowac na mase czy na rzebbe potem wstawiasz jedynke tam ZE CHCESZ UZYC AUTOMATYCZNEGO kalkulatora i ile masz jesc bialka wegli i tluszczy ci samo wyskoczy.potem jzu tylko ukladasz diete...bardzo prosta rzecz,mam nadzieje ze skumales :D