Zobacz pełną wersję : basen-masa
co myślicie o chodzeniu na basen w czasie cyklu na mase??
Deathbreaker
15-11-07, 18:22
Moim zdaniem taki średni pomysł... No i zależy jak często będziecs chodził na ten basen ;)
2 razy w tygodniu. Basen jest ni potrzebny bo mam zamiar zrobic sobie ratownika, i czas musze troche poprawic
Może ktoś jeszcze wyrazi swoją opinie?? Zależy mi na fachowej opinii. Sogów nie będę żałował:)
To jest prosta sprawa- basen jest ciwczeniem aerobowym a jak wiadomo cwiczenia aerobowe "spalaja" kalorie a zeby osiagnac przyrost masy bilans kaloryczny musi byc dodatni (tzn wyzszy niz zapotrzebowanie) wiec jesli nie bedziesz zasuwal za czesto na tym basenie to ok. Ale np chodzenie kilka razy w tygodniu moze Ci utrudnic zdobycie masy- bardziej wyrzezbisz wypuklisz miesnie. Pzdr
Z tego co widze to nie masz wyjścia i musisz chodzić . Ale słyszałem kiedyś taką opinię , że basen nie sprzyja ksztaltowaniu dobrej sylwetki. Ma to chyba związek ze zmianą temperatury jakiej organizm dostaje w wodzie i po wyjsciu z niej . Ma to podobno przyczyniać się do powstawania warstwy tłuszczu pod skórą. Oczywiście sylwetka jest ładna i smukła ale mięśnie nie są tak zarysowane. Pisze to tak tylko jako ciekawostkę ,a dowiedziałem się tego od kumpla z basenu, po tym jak zwróciłem uwagę na specyfikę sylwetki pływaków. Może ktoś rozwinie ten temat?
Deathbreaker
16-11-07, 07:59
2 razy w tygodniu. Basen jest ni potrzebny bo mam zamiar zrobic sobie ratownika, i czas musze troche poprawic
No więc jak 2 razy w tygodniu to możesz chodzić... (2 razy to nie aż tak często). Basen to aerob , ale jak będziesz chodził 2 razy w tygodniu to raczej nie przeszkodzi Ci to w zdobywaniu masy.
Pozdrawiam;)
Ale i tak nie wyjdzie Ci to na źle....Poprawisz wydolność organizmu, z tego co wiem basen jest dobry na brzuch gdyż wtedy jest cały czas napięty a na dodatek powinieneś się bardziej wyrzeźbić...Przynajmniej tak mi się wydaję