dudixx90
08-11-07, 11:20
Witam chcialem przedstawic kilka sposobow na urozmaicenie diety jak dal mnie temat ciekawy i można wykombinowac kilka smacznych rzeczy
1PrzepisSkładniki:
1 opakowanie kotletów sojowych a la schabowych, bułka tarta, jajko, warzywa (3 marchewki, 3 pietruszki, 1 seler, pęczek zielonej pietruszki, 2 cebule), 1/2 szklanki oleju, 1/2 kg świeżych pomidorów (zrobić przecier) lub 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego, przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, czosnek granulowany lub ząbek świeżego, liść laurowy
Jak przyrządzić?
Przygotowujemy 1 litr wrzącego bulionu warzywnego (np. z kostki rosołowej) z dodatkiem przypraw: soli, czosnku granulowanego (ewentualnie ząbek świeżego), ostrej papryki, kilku ziarenek pieprzu, 1 liścia laurowego i innych przypraw wg uznania. W tak przygotowanym bulionie gotujemy pod przykryciem i na małym ogniu kotlety przez około 3-5 minut. Odsączamy (można dodatkowo lekko posolić i popieprzyć), panierujemy w jajku i tartej bułce. Smażymy krótko na złoty kolor. Warzywa oczyścić i zetrzeć na grubej tarce. Cebulę pokroić w plastry i razem z innymi warzywami włożyć do garnka z olejem, dusić do miękkości. Do warzyw dodać przecier ze świeżych pomidorów (lub koncentrat ze słoiczka) i doprawić do smaku. Usmażone kotlety wyłożyć na półmisek, przykryć je warzywami i polać powstałym sosem.
( ja dodaje jeszcze na talerz swierze pomindory lub papryke) jak kto woli i ciekawym rozwiazaniem jest dodanie curry do sosnu ale jak kto woli
2 przepis
potrzebne mam
1 opakowanie kotletow sojowych (genialnie nadaja sie do tego celu kotlety sojowe o smaku koperkowym) ja troszke drozsze ale za to nie trzeba ich moczyc w bulionach itp (robi sie je na zasadzei mielonych zalewa woda i formuej mase)
1 papryka zielona
1 czerwoan
1zołta
2 pomidory
1 cebula
Gotujemy
Farsz sojowy przygotowujemy zgodnie z przepisme na pudelku. papryke myjemy wyjmujemy z srodka pestki i kroimy w kwadraty 2x2 cm .pomidory takze myjemy i kroimy w niewielkei czastki tak jak i cebule ( to wszystko musi sie nadawac na nabicei na kijek na szaszlyk bo wlasnie taka to ma miec forme) podajemy to z sosami i jesli komus sie chce mozna ugotowac do tego ryz w saszetkach (swietnie smakuej to z ryzem i curry )
Sosy:
1 wersja
1 saszetka 33g mleczka sojowego o smaku neutral
3 łyzki koncentratu pomidorowego
troszke bazyli do smaku
mleczko wymieszac z 50 ml wody do tego dadac koncentrat i przyprawy do smaku
2 Wersja
1 saszetka 33 g mleczka ...
2 lyzki majonezu niskotluszczowego
3 peczek koperku
4 sok z cytryny
mleczko sojowe wymieszac z 50 ml wody dodac majonez i drobno posiekany koperek przyprawic sokiem z cytryny(dobrze sie spisuje ocet winny) i sola (pieprzem jak ktos lubi)
3 przepis
kotlety sojowe z serem
Składniki:
kotlety sojowe - ile kto zje, kostka rosołowa, ser - obojętnie jaki (najlepiej topniak), 2 jajka, bułka tarta, olej
Jak przyrządzić?
Kotlety ugotować z kostką rosołową w wodzie, wyciągnąć, odcedzić wodę, na kotlecikach położyć ser (lub posmarować serkiem), obtoczyć w jajku i bułce i upiec na patelni z olejem.
moga byc podawane na rozne sposoby do obiadu ale ja preferuje je na kanapke (cos w stylu hamburgera) pszenna bułka ciach ja na pol na dole kladziemy salate i 2 plastry ogorka (kwaszonego) na to kotlet (moze 2) potem znow salata omidor szczypiorek i wszystko piekne i przepyszne
end
Mam nadzieje ze art komuś sie przyda zycze smacznego jak bede mial jeszcze kiedys wenę to moze wrzuce kilka ciekawych przepisow an moje salatki warzywne no to smacznego jesli pomoglem sog mile widziany pozdro
By Dudixx90
1PrzepisSkładniki:
1 opakowanie kotletów sojowych a la schabowych, bułka tarta, jajko, warzywa (3 marchewki, 3 pietruszki, 1 seler, pęczek zielonej pietruszki, 2 cebule), 1/2 szklanki oleju, 1/2 kg świeżych pomidorów (zrobić przecier) lub 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego, przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, czosnek granulowany lub ząbek świeżego, liść laurowy
Jak przyrządzić?
Przygotowujemy 1 litr wrzącego bulionu warzywnego (np. z kostki rosołowej) z dodatkiem przypraw: soli, czosnku granulowanego (ewentualnie ząbek świeżego), ostrej papryki, kilku ziarenek pieprzu, 1 liścia laurowego i innych przypraw wg uznania. W tak przygotowanym bulionie gotujemy pod przykryciem i na małym ogniu kotlety przez około 3-5 minut. Odsączamy (można dodatkowo lekko posolić i popieprzyć), panierujemy w jajku i tartej bułce. Smażymy krótko na złoty kolor. Warzywa oczyścić i zetrzeć na grubej tarce. Cebulę pokroić w plastry i razem z innymi warzywami włożyć do garnka z olejem, dusić do miękkości. Do warzyw dodać przecier ze świeżych pomidorów (lub koncentrat ze słoiczka) i doprawić do smaku. Usmażone kotlety wyłożyć na półmisek, przykryć je warzywami i polać powstałym sosem.
( ja dodaje jeszcze na talerz swierze pomindory lub papryke) jak kto woli i ciekawym rozwiazaniem jest dodanie curry do sosnu ale jak kto woli
2 przepis
potrzebne mam
1 opakowanie kotletow sojowych (genialnie nadaja sie do tego celu kotlety sojowe o smaku koperkowym) ja troszke drozsze ale za to nie trzeba ich moczyc w bulionach itp (robi sie je na zasadzei mielonych zalewa woda i formuej mase)
1 papryka zielona
1 czerwoan
1zołta
2 pomidory
1 cebula
Gotujemy
Farsz sojowy przygotowujemy zgodnie z przepisme na pudelku. papryke myjemy wyjmujemy z srodka pestki i kroimy w kwadraty 2x2 cm .pomidory takze myjemy i kroimy w niewielkei czastki tak jak i cebule ( to wszystko musi sie nadawac na nabicei na kijek na szaszlyk bo wlasnie taka to ma miec forme) podajemy to z sosami i jesli komus sie chce mozna ugotowac do tego ryz w saszetkach (swietnie smakuej to z ryzem i curry )
Sosy:
1 wersja
1 saszetka 33g mleczka sojowego o smaku neutral
3 łyzki koncentratu pomidorowego
troszke bazyli do smaku
mleczko wymieszac z 50 ml wody do tego dadac koncentrat i przyprawy do smaku
2 Wersja
1 saszetka 33 g mleczka ...
2 lyzki majonezu niskotluszczowego
3 peczek koperku
4 sok z cytryny
mleczko sojowe wymieszac z 50 ml wody dodac majonez i drobno posiekany koperek przyprawic sokiem z cytryny(dobrze sie spisuje ocet winny) i sola (pieprzem jak ktos lubi)
3 przepis
kotlety sojowe z serem
Składniki:
kotlety sojowe - ile kto zje, kostka rosołowa, ser - obojętnie jaki (najlepiej topniak), 2 jajka, bułka tarta, olej
Jak przyrządzić?
Kotlety ugotować z kostką rosołową w wodzie, wyciągnąć, odcedzić wodę, na kotlecikach położyć ser (lub posmarować serkiem), obtoczyć w jajku i bułce i upiec na patelni z olejem.
moga byc podawane na rozne sposoby do obiadu ale ja preferuje je na kanapke (cos w stylu hamburgera) pszenna bułka ciach ja na pol na dole kladziemy salate i 2 plastry ogorka (kwaszonego) na to kotlet (moze 2) potem znow salata omidor szczypiorek i wszystko piekne i przepyszne
end
Mam nadzieje ze art komuś sie przyda zycze smacznego jak bede mial jeszcze kiedys wenę to moze wrzuce kilka ciekawych przepisow an moje salatki warzywne no to smacznego jesli pomoglem sog mile widziany pozdro
By Dudixx90