PDA

Zobacz pełną wersję : Arginina w pigułce

Hellmut89
03-11-07, 09:02
Arginina a pompa mięśniowa

Arginina jest podstawowym źródłem dla produkcji tlenku azotu u ludzi. W bardzo dużej części to ona odpowiada za to że cwiczone mięśnie są napompowane, po skończonym treningu dosłownie rozsadza je krew a ty utwierdzasz się że wykonałeś kawał dobrej roboty co daje ci dodatkową motywację do dalszych cwiczeń.

Tlenek azotu (NO) - Główna przyczyna efektu "POMPY MIĘŚNIOWEJ"

Wszyscy dążący do poprawy swoich celów treningowych ( masy, siły, rzeżby) powinni zainteresowac się działaniem argininy w zakresie:

a) Zwiększenia syntezy NO w organiżmie- NO jest produkowany z aminokwasu argininy, w obecności tlenu, przez enzym- syntezę tlenku azotu(NOS).
Obecnie poznane są co najmniej 4 formu NOS:
- Neuronalna
-Środbłonowa
- Makrofagowa
- Hepatocytarna
b) Poprzez udział w cyklu mocznikowym, arginina reguluje prawidłowa pracę watroby , wpływa "odtrówająco na organizm"
c) Arginina stumuluje wydzielanie hormonu wzrostu (GH) (http://e-kulturystyka.info/showthread.php?t=165)
d)Arginina nie tylko sprzyja transportowi kreatyny do komórek mieśni, ale także inicjuje syntezę własnej kreatyny.

Ważniejsze korzyści dla kondycji treningowej:
- Rozlużnienie śródbłonnika naczyńkrwionośnych- więcej krwi dociera do mięśni przez co są epiej zaopatrzone w składniki pokarmowe oraz tlen.
- Lepsza regeneracja potreningowa.
- Nasilony napływ kreatyny do mięśni.
- Usuwanie z mięśni powstałych w czasie treningu toksycznych odpadów jak np: amoniak, kwas mlekowy.
- Znakomita " Pompa mięśniowa po treningu".

Rodzaje argininy: potengujące jej działanie:
- Ethyl Ester Argininy(EEA) - postac estryfikowana argininy, umożliwia łatwiejsze wnikanie do komórek mięśni.
- Ketoizokapronian argininy ( A-KIC)- jest to jeden z produktów przemian aminokwasu leucyny, skutecznie zapobiega katabolizmowi powysiłkowemu.
- Alfa-ketoglutaran argininy ( A-AKG)- postac argininy posiadająca wiele wyżej wymienionych zalet( najlepsza postac argininy).

Najpopuralniejsze suple zawierające arginine:
- Nitrobolon II z Treca
- Storm firmy Universal (polecam)
- NOX3 Universal
- TREC AKG Mega Hardcore
- NO Shotgun VPX
- Muscletech naNO Vapor
- Universal Shock Therapy

http://images32.fotosik.pl/31/4528e6910486a09f.jpg

Temat chyba wyczerpałem i mam nadzieję że komuś on pomoże.