Zobacz pełną wersję : Picie mleka
amanskiusz
17-10-07, 22:29
Czy picie mleka podczas treningu siłowni jest dobre???
Przyłączam się do pytania :D
Nie, nie jedz/pij w czasie treningu
Chyba że odżywka/glukoza/izotonik
nie woda, tylko najlepiej izotoniki
tak woda jest zla :)
izotoniki lepsze jednak picie izotonikow podczas treningu silowego nie jest wcale konieczne - woda wystarcza
uzupelnianie plynow jest konieczne
W czasie treningu nie jest dobrze pic..,ale po treningu bezposrednio dobrze..,a najlepiej pij mleko zmieszane z bialkiem serwatkowym.
ze co nie jest dobrze pic podczas terningu ? 1 słysze a mleko kupe daje z czasem organizm wcale go nie przysfaja i wydalasz wszystko z moczem zacznijcie teraz po mnie jechać tylko to ja chodze do szkoły gastronomicznej
Z czasem organizm nie przyswaja laktozy, a nie mleka
Podaj jakiś dowód? Badania, artykuły, bądź dokładny opis zachodzacych reakcji i wydalenie
W czasie treningu powinno sie pic wode niegazowano poniewaz najszybciej sie wchłania i uzupełnia straty płynów podczas wysiłku
izotoniki lepiej się wchłaniają
nie podam Ci artykułu ale z wiekiem czym jesteś starszy mleko przechodzi przez nas jak woda. A woda jest wskazana podczas treningu izotoniki też ale pomyśl że nie każdy ma tyle kaski żeby kupić 1l izotonik kilka razy w tygodniu POZDRO
młody z tym mlekiem to chodzi o laktozę i zapewne nie które białka, masz rację.
A co do izotoników sama nazwa mówi dlaczego są lepsze od zwykłych wód
z tego co ja wiem na 1h trenningu najlepiej 1,5l wody niegazowanej
sorry za glupie pytanie...
izotonik to np. powerade?
sorry za glupie pytanie...
izotonik to np. powerade?
tak
Juz tłumacze o co chodzi z tym mlekiem. Organizm dziecka do około 12 roku zycia wydziela enzym zwany podpuszczką, który trawi białko mleka czyli laktoze. z wiekiem ten enzym zanika i mleko przestaje byc przyswajane przez organizm dorosłego człowieka. Jezeli wiec masz powyzej 12 lat picie mleka nie przyniesie ci zbyt duzych rezultatów jezeli chodzi o mase. mleko moze natomiast dostarczac ci wapna czy tez zelazo i tłuszcze. jezeli chodzi o picie w czasie treningu to jest bardzo wskazane, najlepiej pic wode niegazowaną, woda pita w czsie treningu zapobiega odwodnieniu i zwieksza metabolizm. dziekuje:)
przepraszam za pomyłkie. oczywiscie białko mleka to nie laktoza tylko kozeina. laktoza natomiast jest wducekrem równiez wystepującym w mleku
MichaleQ15
22-10-07, 20:59
To samo dotyczy mleka w proszku ?! Tzn. pijąc mleko w tej postaci też nic sie nie osiągnie ?!
Pierwszy raz słysze o tym mleku, jednak w gronie osób doświadczonych, mających an codzień stczność z układaniem diet etc. nigdy nie wspominali o tym
MichaleQ15
22-10-07, 21:18
Normalne mleko w proszku..;D Dostepne w każdym supermarkecie..:))
MichaleQ15
22-10-07, 21:19
Taakie mleko można kupic w każdym supermarkecie..:)
skoro nigdy nie słyszałes o tym to powiedz mi dlaczego kulturyści i inni cwiczący nie jedzą róznych odzywek czy tez kaszek dla dzieci??? Człowieku wiesz ile to ma białka, a jakie jest tanie!!!!! Tylko problem jest wtym ze jest to białko dla nas nie przysfajalne i dlatego są to odrzywki dla dzieci a nie dla sportowców
a jezeli chodzi o mleko w proszku to nie jestem pewien ale raczej to jest zwykłe mleko tylko ze poprostu przetwazane, byc moze wzbogacają je innym białkiem ale nie mam pewnosci
a przypomniało mi sie. mleko nie jest przysfajalne ale wyroby mleczne takie jak sery owszem. jak to jest z mlekiem w proszku juz nie wiem
A wode jaka proponujecie? Chodzi mi o firme, tzn. Żywiec zdrój, naleczowianka...
po mleku w proszku mozesz masy tluszczowej najebac rowno :D
hmm woda to chyba najlepsza kranowianka...
To jak w koncu bedzie z tym mlekiem PW? Ogolnie bialko z mleka sie doroslym albo mlodziezy nie przyswaja? Pierwsze slysze. To warto je pic w diecie na mase? Bo ja np uwielbiam mleko z platkami owsianymi rano
Ludzki organizm nie trawi laktozy, której w mleku jest ok 5%, a laktoza to nie jest aminokwas tylko cukier. Białko z mleka jest przyswajalne
laktoza jest to dwucukier. w jelicie cienkim znajduje sie enzym laktaza który trawi laktoze. u niektórych osób dorosłych ten enzym zanika (szacuje sie ze u ok 37% osób dorosłych) U osób u których zaniknął enzym laktaza wystepuje tzw nietolerancja mleka. pewnie kazdy zwas zna jakąs osobe ptóra nie moze pic mleka bo ma do niego wstret. Jezeli ty mówisz ze lubisz jesc płatki z mlekiem to znaczy ze w twoim jelicie wystepuje laktaza i mozesz trawic laktoze. Białko mleka natomiast nie jest przyswajalne, enzymem trawiacym białko mleka jest podpuszczka którą dodaje sie np do serów. Podpuszczke mozna równiez kupic np na allegro i spozywac razem z mlekiem.
jezeli ktos ma jakies zastrzezenia do mojej wypowiedzi, niech pisze ale podając wyjasnienie. ja jestem tylko człowiekiem i moge sie mylic:)
Białka mleka są łatwo strawne i dobrze przyswajalne. Pod względem zawartości i składu cennych aminokwasów egzogennych znajdują się na drugiej pozycji po białku jaja kurzego, będącym "dietetycznym wzorcem". Najcenniejsze w mleku są białka serwatkowe, zawierające wszystkie te aminokwasy, których organizm człowieka sam nie syntetyzuje i których nie znajdziemy w takiej ilości w żadnym produkcie roślinnym. Przy okazji należy wiedzieć, że w serach żółtych jest niewiele białek serwatkowych.
Główne białko mleka - kazeina - ma wysoką wartość biologiczną, dorównującą białku mięsa i znacznie przewyższającą białka zbóż i roślin strączkowych.
http://www.aktywneodchudzanie.com.pl/index.php?id=183 - na tej stronie wszystko jest szczegółowo opisane
"Podpuszczka, czyli enzym współodpowiedzialny za trawienie kazeiny, zanika u dzieci około trzeciego roku życia. W związku z tym mleko staje się trudniejsze do strawienia, a jego spożycie może wywoływać dolegliwości. Kazeina tworzy w żołądku duże, zbite, trudne do strawienia grudy, a ubocznym efektem jej trawienia jest gęsty śluz, który zalega w jelitach, utrudniając absorpcję substancji odżywczych. Takie trudności w trawieniu białek mleka obserwuje się u ludzi z niedoczynnością żołądka, dlatego dietetycy zalecają im jedzenie twarogów mlecznych i picie napojów fermentowanych, zamiast mleka. Obecne w tych produktach bakterie mlekowe nadtrawiają kazeinę jeszcze przed jej spożyciem. "
jak cos czytacie to czytajcie do konca... ta wypowiedz równiez jest na podanej wyzej stronie. innymi słowy informacje na tej stronce troche sie zaprzeczają
Deathbreaker
12-11-07, 13:16
W czasie treningu powinno sie pic wode niegazowano poniewaz najszybciej sie wchłania i uzupełnia straty płynów podczas wysiłku
Najszybciej izotonik uzupełnia straty płynów w organizmie, bo ma taka gęstość jak płyny ustrojowe , potem jest woda a na końcu soki itp.