PDA

Zobacz pełną wersję : Czy obejdzie sie bez supli?

clus
08-10-07, 16:09
Witam! Jestem tutaj nowy. Mam 15 lat, 176 cm wzrostu i waze ok 60 kg. Razem z kumplem postanowiliśmy się wziąć za siebie i zacząć ładnie wyglądać. Na początek trenujemy 3 razy w tygodniu "Złotą 20 Columbu" + dietka. Czy konieczne jest branie supli żeby były rezultaty, czy można na samej dietce jechać? Czy dobry mamy plan z tym treningiem (czy dobry program)?

Kakashi
08-10-07, 16:11
na samej dietce i treningu zrobisz wiecej niz na treningu i odzywkach bez dietki:D tak mi sie przynajmniej wydaje:D

a dlaczego nie chcesz odzywek?

clus
08-10-07, 16:15
hmmm... chcę po prostu naturalnie się rzeźbić, bez wspomagaczy, które mają tyle chemii... i dla tego się pytam czy sama dieta + trening wystarczy
plan treningowy dobry z Columbu?
i pewnie jak przestane brać suple to wszystko zacznie flaczeć

czy dobrze jest brac suple w moim wieku?

kox
08-10-07, 16:46
wszystko zacznie flaczec... hahaha myslałem ze pierdolne. myslisz ze odzywki to sterydy?? sa to suplementy diety jak np rutinoscorbin tylko ze powazniejsze. wiadomo ze czym mniej chemi tym lepiej ja mam brata ktory chodzi do 5 klasy podstawowki a jego ojciec to lekarz i pozwolił mu brac gainera razem ze swoim brate:D ktory chodzi na silke.

Punisher
08-10-07, 16:54
kox nie pieprz głupot.Mylisz odżywki i suplementy.
clux czy będziesz brał suple, czy nie to jak przestaniesz ćwiczyć to i tak sflaczeją mięśnie.
W celu uzupelnienia diety mozesz kupic sobie gainera lub bialko. Mozesz tez kupic aminokwasy. Ale to nie znaczy, że bez tego nie bedziesz mial efektów, nie musisz tego kupować. Przez pierwsze 6 miesiecy treningu wykorzystaj swoj naturalny potencjał, zobaczysz efekty i to bardzo ładne bez odżywek. A poza tym na kreatynę i tak jesteś za młody (od 16 lat minimum, bo moze ona zahamowac wzrost itp).
Wiec spoko, przestrzegaj diety i planu treningowego i ćwicz sumiennie :)

nowin
08-10-07, 16:56
hmmm... chcę po prostu naturalnie się rzeźbić, bez wspomagaczy, które mają tyle chemii... i dla tego się pytam czy sama dieta + trening wystarczy
plan treningowy dobry z Columbu?
i pewnie jak przestane brać suple to wszystko zacznie flaczeć

czy dobrze jest brac suple w moim wieku?

flaczeć to zacznie jak bedziesz ważył 120 kg i przestaniesz ćwiczyć
rzeźba jest dla osób startujących w zawodach a ty raczej taki nie jesteś wiec jeśli jużto robisz mase a nie rzeźbe bo żeby rzeźbić trzeba mieć co (i chodzi tu o mięśnie a nie tłuszcz)
dieta trening narazie spokojnie wystarczy

Kakashi
08-10-07, 19:22
pokaz ten trening bo mi np nazwa nic nie mowi:D

clus
08-10-07, 19:31
Złota 20 Columbu
Columbu zaleca początkującym wykonywanie programu składającego się z 20 ćwiczeń, po 2-3 na wszystkie najważniejsze grupy mięśniowe. W okresie pierwszego miesiąca treningu każde z nich powinno się wykonywać w jednej serii po 15-25 powtórzeń (liczba powtórzeń podana w nawiasach przy opisie ćwiczeń). W drugim miesiącu treningu - po 2 serie każdego ćwiczenia, w trzecim - po trzy serie. Liczba powtórzeń zawsze ta sama, zwiększamy jedynie ciężar w poszczególnych ćwiczeniach oraz staramy się stopniowo zmniejszać przerwy wypoczynkowe między seriami. Program Franco Columbu dla początkujących kulturystów obciąża w równym stopniu wszystkie najważniejsze grupy mięśniowe, wpływa na kształtowanie ogólnej kondycji i proporcjonalnej sylwetki. W zasadzie jest podobny do programu Pearla, aczkolwiek preferuje większą różnorodność ćwiczeń i liczbę serii, co przyczynia się do zdobycia niezbędnej wytrzymałości siłowej.
Program Columbu w rozbiciu na poszczególne grupy mięśniowe jest następujący (należy przestrzegać kolejności wykonywania ćwiczeń).

Łydki
1. Wspięcia na palce z obciążeniem trzymanym na barkach (sztanga lub maszyna), palce stóp ustawione na podkładce (15-20).
2. W pozycji siedzącej obciążenie na udach i w tej pozycji wspięcia na palce - (15-20).
Uda
3. Przysiady ze sztangą trzymaną na barkach, pięty ustawione na podstawce, stopy skierowane nieco na zewnątrz (15).
4. W siadzie na ławce, stopy obciążone - prostowanie nóg w stawach kolanowych - (20).
5. W pozycji leząc przodem uginanie nóg w stawach kolanowych, stopy obciążone - (20).
Grzbiet
6. Podciąganie szerokim chwytem na drążku z dotykaniem do klatki piersiowej (10) .
7. W opadzie przodem podciąganie oburącz sztangi do klatki piersiowej
nachwytem - (15-20).
Klatka piersiowa
8. Wyciskanie sztangi w leżeniu tyłem na poziomej tawce, uchwyt średni (20).
9. Uginanie ramion w podporze przodem na poręczach przyściennych (tzw. pompki) - (20).
Obręcz barkowa
10. W staniu unoszenie ramion z hantlami lub sztangielkami bokiem do poziomu (15-20).
11. W staniu unoszenie ramion przodem w górę, obciążenie jw. (15-20).
Bicepsy
12. W staniu uginanie i opuszczanie ramion ze sztangą (15).
13. W siadzie naprzemianstronne uginanie i wyprost ramion ze sztangielkami (15).
Tricepsy
14. W leżeniu tyłem na poziomej ławce wyciskanie sztangi z klatki piersiowej wąskim chwytem (15-20).
15. W leżeniu tyłem na poziomej ławce wyciskanie francuskie sztangą (15-20).
Przedramiona
16. W siadzie, przedramiona oparte na udach - uginanie i prostowanie nadgarstków trzymając sztangę nachwytem (20).
17. Pozycja jak wyżej, ale ćwiczymy sztangielkami trzymanymi podchwytern (20).
Brzuch i talia
18. W staniu głębokie skłony boczne tułowia z obciążeniem trzymanym na barkach (25).
19. W leżeniu tyłem, stopy oparte - unoszenie tułowia do poziomu, dłonie splecione na karku (25).
20. W leżeniu tyłem unoszenie złączonych, lekko ugiętych w kolanach nóg do pionu (25).
Program Columbu zawierający po 2-3 ćwiczenia na każdą grupę mięśniową powinien być wykonywany bardzo dokładnie, bez tzw. ruchów oszukanych, przy zachowaniu omówionych już reguł oddychania.

I taki program 3 razy w tygodniu po 1 seria na każde ćwiczenie. W drugim miesiącu 2 serie, w trzecim 3 serie. Czytałem jeszcze, że nie powinno sie dodawac wiecej powtorzen do serii tylko skracac czas odpoczynku i dokladac ciezar. Dobrze? :>

Kakashi
08-10-07, 19:34
szczerze mowiac to bardziej jestem przekonany do zwykłej obiegówki:D

znajdziesz ja w podwieszonych tematach "trening dla poczatkujacych" i przeczytaj tam pierszy post uzytkownika fishe pozdro:D

clus
08-10-07, 19:47
A ta Złota 20 Columbu nie bedzie? Mi sie wydaje ze bedzie dobrze przez 3 miechy

Punisher
08-10-07, 20:39
Jesteś pewny, że chcesz ćwiczyć grzbiet(tj. podciąganie sztangi w opadzie)?
Ja na twoim miejscy robiłbym takie ćwiczenia, które nie obciążają kręgosłupa, bo masz 15 lat i kościec się jeszcze nie ustatkował, ciągle rośniesz itp.
Ale np podciąganie jest dobre.

clus
08-10-07, 20:45
No ok thx za odp i jeszcze jak bym sie zdecydowal na wspomaganie to co proponowalibyscie dosc mocnego, bezpiecznego i w miare zdrowego?

Kakashi
08-10-07, 21:14
gainer na poczatek:D nic wiecej:D po pół roku kreatyna mono:D ale to sie wtedy wiecej dowiesz na razie gainer mass xxl:D

clus
08-10-07, 21:21
Ale cos czytalem ze na poczatek przez kilka pierwszych miechow nie powinno sie nic brac a tu nagle gainer :| ??

Kakashi
08-10-07, 21:23
gainer to suplement diety -.- mozna go brac od poczatku:D ty na pewno czytałes zeby z odzywkami poczekac:D a t dwie rózne rzeczy:D co do kreatyny to 6 miechówi potem mozna smiało:D

clus
08-10-07, 23:18
tzn tak: ja jako takiej szybkiej przemiany materii nie mam wiec nie wiem czy gainer bedzie najlepszy :/ katuje sie :D dietkami i zauwazylem ze zaczalem chuść :] a wcale malo nie jem. moze jednak cos mocniejszego? slyszalem o HMB i podobno tez jest suplementem, moze jednak HMB?

a oprócz tego od jakiegos czasu jem sobie flavon max http://www.allegro.pl/item250880102_flavon_naturalny_suplement_diety_dla _rodziny.html

Kakashi
08-10-07, 23:40
ten flavon jest drogi a sie moge załozyc ze szajs?:P a powiedz mi jaki był twój cell?? ty chcesz schudnac? cy miec plazowa sylwetke?? bo juz sie pogubiłem w tym wszystkim:P

kox
08-10-07, 23:53
to czym sie roznia suplementy od odzywek?? bo juz sie sam pogubiłem np gainer to suplement a odzywka to...??

reman
09-10-07, 00:15
heh ja w twoim wieku jak zaczynalem cwiczyc tez tak mowilem trening+ dieta..;D ALe pozniej bedziesz chcial lepszych efektow a na pomoc przyjda Ci wlasnie odzywki.Nie myl ich ze sterydami po tym nie ma skutków ubocznych.
Ale narazie cwicz jak sobie zalozyles z dieta ,gainera biezesz wtedy gdy masz jakies luki w diecie aby uzupelnic blians kalori:) Jezeli amsz dobra i sumienna diete nie jest Ci on nawet potrzebny.A co do mocniejszych odzywek to poczekaj pol roku i wtedy cos Ci doradzimy.
pozdro

clus
09-10-07, 00:36
ten flavon jest drogi a sie moge załozyc ze szajs?:P a powiedz mi jaki był twój cell?? ty chcesz schudnac? cy miec plazowa sylwetke?? bo juz sie pogubiłem w tym wszystkim:P

flavon to nie szajs (nie wiem jak to sie ma do sportow ale podobno ma szybciej regenerowac organizm) bo wyleczyl bardzo duzo ludzi z ciezkich chorob

miec plazowa sylwetke :D ^^

to czym sie roznia suplementy od odzywek?? bo juz sie sam pogubiłem np gainer to suplement a odzywka to...??
z tego co wiem to np kreatynka ^^

clus
11-10-07, 00:03
sry za dubla i maly OT
jakie cwiczenia hamuja wzrost?

reman
11-10-07, 01:01
Wzrost hamuja najbardziej takie cwiczenia jak martwy ciąg i wyciskanie na barki:)
pozdro.

tom
11-10-07, 12:49
reman nie widzialem zadnych badan naukowych ktore by to potwierdzily...
natomiast udowodnione jest ze cwiczenia w silowni i nie tylko moga sie przyczynic do przyspieszenia wzrostu

Kakashi
11-10-07, 15:48
hamuja wzrostD: zadne:D nie ma takowych cwiczen ja sie podpisuje do wypowiedzi tom'a ze nawet moga przyspieszyc :D

sa tylko cwiczenia niebezpieczne ktore moga uszkodzic kregi jak sie je źle cwiczy :D wiec najlepiej na poczatku robic je lajtowo i wyuczyc sie poprawnego wykonania ruchu:D pozdro -.-