PDA

Zobacz pełną wersję : Soja!

xxManiekxx
06-10-07, 23:17
Witam,
wiem że soja mam bardzo dużo bialka dlatego chcialbym ja jesc. Powiedzcie mi jak mozna przyzadzic taka soje? najlepiej na szybko.
Podajcie jakies przepisy smaczne ;]
Dzieki z gory pozdrawiam!

rashido
08-10-07, 06:43
hmmmm
chyba jest cos takiego jak kotlety sojowe .... mozliwe ze jest dobre

xxManiekxx
08-10-07, 07:27
tak kotlety sojowe sa. sa bardzo smaczne bo smakuja jak normalne kotlety z piersi czy schabu.
tylko to trzeba troche postac przy garach he.
mysle raczej o jakims szybkim przyzadzaniu.

mały huba
08-10-07, 12:00
Stary ! Z soją daj sobie spokój.Faktycznie zawiera sporo białka,ale najważniejszą rzeczą jest jakie to białko a nie ile.Wszystkie białka roślinne mają bardzo kiepską pulę aminokwasów , to znaczy, że po rozłożeniu tych białek powstaną aminokwasy tyle,że przypadku roślin będzie ich mało i będą one kiepskie(generalnie najpotrzebniejsze są k.glutaminowy plus rozgałęzione które występują tam w znikomych ilościach). Dlatego kulturyści nie żywią się soją/fasolą/grochem tylko mięsem+białkami jaj/przetworami mleka gdyż te produkt rozłożą się na najważniejsze aminy i w dobrch ilościach . Pozdro ps.chyba ,że patrzysz na soję jako taki wybryk albo masz po prostu chęć ją zjeść, ale przenigdy nie patrz na nią jako źródło białka budulcowego mięcho.

SEBAN
08-10-07, 13:35
A ja myślę,że białka roślinne,choć gorsze tez są potrzebne w organiźmie,choćby dlatego,że zawierają takie aminokwasy,których nie mają białka zwierzęce i odwrotnie.Ale racją jest,że nie można na nich opierać diety.Chociaż odrobina powinna się w niej znaleźć.

xxManiekxx
08-10-07, 23:44
dokladnie. trzeba dostarczyc rozne aminki. wiec wszystkiego po trochu. ja nie chce jesc caly czas soji tylko tak o sobie przekasic raz na jakis czas.

pw
09-10-07, 21:07
seban, mięso ma wszystkie aminokwasy proteogenee co białka roślinne.
Mimo tego warto jeść je również

milo90
23-10-07, 19:18
wiesz co to jest treonina.tryptofan i lizyna??? to kilka z wielu aminokwasów które nie wystepują w białku roślinnym a ndodatek są egzogenne to znaczy ze organizm nie moze ich cam wytwazac z jinnych substancji. Białko zwiezece zawiera wszystkie aminokwasy równiez te które są w białku roślinnym, dlatego nikomu nie poleca sie wegetarianizmu. jezeli chcesz po prostu czasmi jesc produkty sojowe to polecam kotlety są naprawde pych:) ale z tego co wiem to nie są tanie, wiec polecam raczej mięcho a w szczególnosci drób jako źródło białka

xxManiekxx
23-10-07, 20:37
wiem wiem, ale dietke trzeba urozmaicic. wiec soje tez chce wcinac.
tak kotleciki wcinam czasem i sa naprawde pyszne. a jezeli chodzi o cene to nie sa takie drogie. przejdz sie do jakiegos supermarketu i poszukaj, ceny sa naprawde rozne. wiec mozna przebierac.

dudixx90
08-11-07, 10:47
Ja naprzyklad uwielbiam te kotlety i raz w tygodniu zawsze sobie z nich obiad mam kilka ciekawych i ambitnych przepisow :D zaloze topi to kilka z nich przedstawie

Yoshi
08-11-07, 11:11
Jeśli mowa o kotletach sojowych to jak je zjadlem to mialem wrazenie ze jem karme dla psa albo karton namoczony w wodzie ... fuj. :) ale to tylko moje odczucie.

Natomiast wydaje mi sie ze dieta powinna byc zróżnicowana i powinno sie dostarczać organizmowi zarówno bialek roslinnych jaki z miesa i innych produktow

Seweryn11
08-11-07, 15:50
Gdyby to tak dobrze smakowało jak piszesz...

xxManiekxx
08-11-07, 19:16
Koledzy... kotlety sojowe sa pyszne.
widocznie zle przyzadziles. zrob tak:
kostke np. winiary jakis bulionik rozpusc w goracej wodzie najlepiej swiezo zagotowanej i wrzuc kotlety niech pomocza sie z 5 min.
rozgrzej patelnie. Kotleciki zamocz w jajku, pozniej w bulce tartej i na patelnie. jak ladnie sie przyrumienia wyciagaj na patelnie i smacznego. zobaczysz ze Ci zasmakuja. tylko niech sie pomocza z 5-7min zeby miekkie sie zrobily i przeszly bulionem. sproboj.. NIE POZALUJESZ ;)

batmanatma
23-01-08, 16:30
xxmaniekxx mam nadzieje że nie słuchasz tych amatorów.oni nie mają pojęcia o białku sojowym,opierają się na stereotypach.oto wykaz aminokwasów białka sojowego(dokładnie odżywki firmy naturell pro-92)
.fenyloalanina 6120mg.histydyna 2430mg.izoleucyna 4320mg.leucyna7020mg.lizyna 5760mg.metionina975mg.treonina 3960mg.tryptofan 1170mg.walina4410mg. alanina 3100mg.arginina 8190mg.cysteina 1260mg.glicyna 4410mg.kwas asparginowy 12000mg.kwas glutaminowy 19000mg.prolina 4725mg.seryna5670mg.tyrozyna 3060mg. soja jest pełnowartościowym białkiem.a niekturymi istotnymi aminokwasami przewyższa izolaty białka serwatkowego(poruwnajcie sobie).śmiało można używać białko sojowe jako białko podstawowe.ja mam 31lat i ważę 94kg(tkanka tłuszczowa znikoma)
.zjadam ogomne ilości soi,i cwiczę ze świetnym rezultatem.czasami przyjmuję samo białko sojowe ,a czasami mieszam je z serwatkowym.

batmanatma
23-01-08, 16:46
p.s izolat białka sojowego w poruwnaniu z izolatem serwatkowym niektórych aminokwasów ma z kolei troszeczkę mniej.(jest to niewielka różnica i nie istotna)ale np.argininy i kwasu glutaminowego ma więcej.najważniejsze jest to że ma wszystkie aminokwasy w takich ilościach by być pełnowartościowym białkiem.ja je cenię na równi z serwatkowym. pozdro

batmanatma
23-01-08, 17:04
i jeszcze jedno,izolat serwatkowy-arginina w 100gr produktu -1772mg.izolat sojowy- arginina w 100gr produktu-8190mg.chcesz mieć pompę na treningach,to nie musisz kupywać suplementów z argininą,wystarczy izolat sojowy.