PDA

Zobacz pełną wersję : Kultusrystyka, wsparcie we wspinaniu!

five ten
29-09-07, 20:27
Witam!

Mam kilka pytan, na ktore mam nadzieje znajde odpowiedz dzieki waszej pomocy. Zajmuje sie wspinaniem, prowadzac systematyczne treningi 4 razy w tygodniu, kolejnym etapem do mojego dalszego rozwoju w tej kwesti jest przybranie masy a co za tym idzie rowniez sily. Jako ze jestem raczej szczuply, zastanawiam sie nad rozpoczeciem stosowania suplementow, takich jak jablczan kreatyny i bialko, dodam ze mam 21 lat i prowadze aktywny tryb zycia. Czy wiek 21 lat zupelnie wystarczy, aby zaczac swoja przygode z suplementami? Czy jablczan kreatyny firmy Olimp i mass xxl, to odzywki ktore moge zaczac stosowac jako pierwsze. Czy zanim zaczne je stosowac, musze spedzic jakis okres na silowni, cwiczac bez odzywek? Jaka byla by zalecana ilosc wizyt w tygodniu na silce? Dodam, ze jestem w stanie ograniczyc liczbe treningow wspinaczkowych, aby zapewnic organizmowi odpowiedni czas regeneracji.
Z gory dzieki z pomoc!

POZDRAWIAM!

Street Fighter
29-09-07, 21:05
Odzywki które wymieniłeś możesz spokojnie brać od 1 treningu.Trening optymalny to 3 razy w tygodniu.poszukaj sobie jakiegoś treningu na masę musisz wiedzieć ze jeśli chcesz uzyskać siłę to lepszym sposobem będzie trening na siłę poszukaj na pewno coś znajdziesz.

HuGsoN
29-09-07, 22:05
Masa jest chyba zbędna w wspinaczcie. Zacznij trening siłowy, weś kreatynę, oraz gainera, może być Mass XXL. Jak kreta to na pierwszy cykl mono nie jabłczan, polecam zieleń z vitalmaxu. Do tego również zakup witaminki, może być BCAA, lub jakies zwykłe jak kasy nie masz.

u.waw.pl
29-09-07, 22:38
Również uważam, że trening na masę jest tutaj nie na miejscu, lepszy byłby wydolnościowy.

HuGsoN
29-09-07, 22:39
w.waw.pl a czy suple które mu poleciłem mogą być ? Jakie ty byś polecił ?

Prezydent_1c
30-09-07, 11:48
JA polecam Jabłczan kreatyny I bardziej suplementy na spalanie powiedziałbym nawet bo waga wogóle nie jest wskazana przy wspinaczce (z tego co wiem)

u.waw.pl
30-09-07, 12:20
moto2004 mogą być, ja bym polecił:

Muscletech Creatine 6000ES
Universal BCAA Stack
Ultimate Nutrition Daily Complete Formula

Z pewnością przyda się jakiś gainer, więc:

Universal Gain Fast 3100

Jeżeli chodzi o dietę, to ograniczona ilość węglowodanów. Białko na poziomie 2.5g

Pozdro

five ten
30-09-07, 18:29
WITAM!!

Oczywiścicie jest dużo racji w tym co piszecie Panowie, chociaż nie dokońca. Masa nie jest nadwyraz porządanym elementem we wspinie, istotna jest maksymalna rekrutacja, czyli możliwośc pobudzenia włókien mieśniowych do wytwarzania siły, którą wyraża sie w procentach no i jej stosunek do masy ciała. Jak pisałem, jestem raczej szczupłą osbobą, której zależy na przybraniu 5 do 7 kg. Myślę, że te dodatkowe kilogramy nie sparalizuja mnie jako wspinacza, a gdy już zbuduje tę masę mam w planach skupić sie na treningu na siłę ale wtedy już czysto wspinaczkowym, oczywiście bez całkowitej rezygnacji ze siłowni, bo wydaje mi się, ze nie było by to korzystne posunięcie dla mojego organizmu. Myślę, ze zacznę od: mass xxl, kreatyny z Vitalmaxu, BCAA i dwóch wizytach na siłce w tygodniu. Moglibyście mi polecić jakiś konkretny plan treningowy? Proszę również o kolejne cenne rady, ponieważ moja wiedza na temat kulturystyki, nie jest jeszcze zbyt zaawansowana, a za wszystkie które już otrzymałem wielkie dzięki!

POZDRAWIAM!!