PDA

Zobacz pełną wersję : Jakie wybrać suplementy i odżywki?

mnb
30-08-07, 18:40
Hejka,

Na samym początku chciałbym napisać, że jestem nowym użytkownikiem tego forum :)

Waga: 62kg
Wzrost: 177cm

Na siłownię chodziłem 2 miesiące (ale robiłem przerwy, można powiedzieć, że to trochę zaniedbałem - nie chodziłem regularnie tak jak trzeba). Ostatnio na siłowni byłem na początku czerwca, od tamtej pory w ogóle nie mam z tym kontaktu.

Postanowiłem zacząć od września regularnie chodzić na siłownię bez żadnego olewania :) Trzeba się wziąć za siebie :)

Moje pytania są następujące:

1. Mam zamiar zakupić na allegro jakieś suplementy/odżywki (ostatnio gdy chodziłem na siłownię to brałem MAGNUM 800, MASS TREC). Cena raczej nie gra roli. Tak myślałem sobie, aby wejść tutaj na allegro http://allegro.pl/19655_suplementy_i_odzywki.html?order=t&view=gtext i wybrać max 1 albo 2 odżywki z kategorii: aminokwasy, gainery, glutaminy, HMB, kreatyny, odżywki białkowe, odżywki pozostałe, węglowodany. Jakie odżywki powinienem brać obecnie i ile z każdej kategorii - tego nie wiem, wszystko zależy od Was. Chciałbym, aby ktoś mi ułożył dobrą listę. Jestem osobą początkującą z tej dziedziny i niestety nie mam odpowiedniej wiedzy w tym temacie. Najlepiej podajcie mi linki.
2. Czy zakupione odżywki mam mieszać i pić wszystko na raz? Czy to jakoś robić oddzielnie?

Co chcę osiągnąć?

a) przede wszystkim zwiększyć masę ciała
b) przyrost siły

Serdecznie dziękuję za pomoc!

Punisher
30-08-07, 19:30
Dobra sylwetka to nie zasługa suplementów, lecz diety. Wejdź do dizału DIETA i poczytaj podwieszone.
Na początku przygody z siłownią zachodzą mocne procesy anaboliczne. Kluczem do efektów jest dieta. Właściwa dieta jest trudna do przestrzegania i uzyskania właściwych ilości białka i węglowodanów i wymaga sporo poświęceń, dlatego można ułatwić sobie sprawę. Tobie proponuję kupić gainera z 5 kg w celu uzupełnienia diety. To ci wystarczy na początek. Ew. jeszcze węglowodany z 1kg po treningu, ale lepiej kupić więcej gainera. Powodzenia.

SEBAN
30-08-07, 19:31
Elo!!!!
Po pierwsze to poczytaj dział Dieta i ułóż jakąś konkret dietę dla siebie.Po drugie gainerka możesz kupić jak stwierdzisz,że masz w niej braki,ewentualnie białko,ale niekoniecznie.Potem czas na konkret plan treningowy(dział Trening) i ''jedziesz z koksem''.Jak nie wiesz pytaj.Pozdro!!!!

Punisher
30-08-07, 19:43
Seban byłem szybszy o minutke, ale jak sie napisze posta to sie nie odświerza stronka:)

heheh, ale widzisz koles, on podobnie napisal do mnie.

Młody
01-09-07, 18:38
sory ale po co ma brać gainera i węglowodany ? jak już to białko i węglowodany a najlepjej to sam gainer

ewerest2
01-09-07, 18:53
na początek weź gainer - mass xxl czy coś w tym stylu... carbo jest raczej zbędne... po co Ci tyle weglowodanów... lepiej walnąć sobie po treningu znów gainerka :)

pozdro...

SEBAN
01-09-07, 23:14
A i nie kupuj odżywek z Allegro,jedynie z pewnych sklepów internetowych,wtedy masz pewność co do towaru,jaki kupujesz.

HuGsoN
01-09-07, 23:17
A jaki sklep polecasz ? :)

mr_dawid
02-09-07, 01:34
Ja polecam sklep kulturystyka.sklep wipisz w google suplementy i odżywki i bedzie pierwsze od góty. Ja narazie się nie zwiodłem spx sklep i do tego daje niezłe upominki. dory za spam :D ale spoko sklepik :P :D
prosze o soga :)