PDA

Zobacz pełną wersję : pytanie

lucko89
19-08-07, 13:54
trenuje na mase i bede stosował od wrzesnia WPC-80 jeszcze nigdy nic nie brałem i to moj 1 trening na mase i czy dawka 50g(2x15g,1x20g) dziennie starczy i ta dawka przez 2 miesiace bede jechal czy tyle wystarczy??

kiedy powinny byc pierwsze efekty zarówno w powiekszeniu masy miesniowej jak i siły???

dzieki za odp. SOG czeka!!!!

ewerest2
19-08-07, 14:15
To zalezy od twojego organizmu i od diety... Ja bym sie na twoim nie oczekiwał czegoś rewelacyjnego. A jeżeli robisz mase to zastanów się czy gainer nie byłby lepszym rozwiązaniem niż białko...

pozdro...

SEBAN
19-08-07, 14:36
Białko jest dobrym rozwiązaniem po treningu,jak i na noc,ale nie możesz zapominać o diecie,a jesli brak ci czegoś w niej to gainer tez po treningu,jak i przed.To samo w dni nietreningowe,gainer 1-2razy dziennie między posiłkami,a białeczko rano i wieczorem.Pozdro!!!!

lucko89
19-08-07, 15:30
gainer musi byc koniecznie??zamierzam stosowac bialko rano,przed treningiem i po treningu lub na noc(nie iwem jak lepiej)??!!!!

weglowodany beda pochodzic glownie z ryzu,makaronu,kasz,chleba,owocow,warzyw wiec chyba starczy??

ewerest2
19-08-07, 16:34
Jeżeli masz odpowiednio zbilansowaną diete i twierdzisz ze jest w niej wystarczająca ilość weglowodanów to ok...

SEBAN
19-08-07, 21:59
J.w.,myślałem że mozesz tez mieć braki węgli,ale ok.Jeśli będziesz brał rano to oszczedź sobie przed treningiem.Ważniejsze jest po treningu i na wieczór po kolacji.

Punisher
20-08-07, 11:20
podaj: wiek,wzrost, waga, staż

lucko89
20-08-07, 13:44
podaj: wiek,wzrost, waga, staż

18lat
173cm
63kg
staz:
5miesiecy z przerwami pierwsze 2miechy cwiczylem ogolnorozwojowy,potem kontuzja 1miesiac przerwy,ostatnie 2miesiace ogolnorozwojowy i redukcja.Teraz zaczalem na mase

czy dawka 50g WPC-80 starczy na dzien???kiedy powinny byc pierwsze efekty zarowno w wygladzie jak i sile??

Punisher
20-08-07, 14:17
No to lepiej jak byś sobie kupił sporo gainera. Ale jak sie uprzesz na bialko to twoja decyzja.
Jak już to w zależności od indywidualnego zapotrzbowania na białko od 1 do 3x dziennie po 30g +200 ml wody lub mleka (rano po przebudzeniu, miedzy posiłkami, po treningu oraz przed snem).
Oblicz ile masz w diecie białka i uzupełniaj tyle ile ci brakuje. To jest czynnik, od którego uzależnione jest opcjonalne spożywanie danych produktów.
Jakie efekty bedziesz miał, tego nikt nie wie, bo to zależy m.in. od diety, organizmu, treningu.

lucko89
20-08-07, 14:25
No to lepiej jak byś sobie kupił sporo gainera. Ale jak sie uprzesz na bialko to twoja decyzja.
Jak już to w zależności od indywidualnego zapotrzbowania na białko od 1 do 3x dziennie po 30g +200 ml wody lub mleka (rano po przebudzeniu, miedzy posiłkami, po treningu oraz przed snem).
Oblicz ile masz w diecie białka i uzupełniaj tyle ile ci brakuje. To jest czynnik, od którego uzależnione jest opcjonalne spożywanie danych produktów.
Jakie efekty bedziesz miał, tego nikt nie wie, bo to zależy m.in. od diety, organizmu, treningu.

Gainera nie chce bo to wegle a ja znowu taki chudy nie jestem mimo63kg mam troche brzucha a na dodatek mi go po kazdym posilku puszy!!czy wystarczy bialka 2x15-rano,i na wieczor,1x20 po treningu,czy przed???

Punisher
20-08-07, 15:19
Kurde skad to mam wiedzieć, oblicz ile dostarczasz dziennie białka około i dodaj tyle ile ci brakuje, dla uławienia podam ci:

Zapotrzebowanie organizmu dorosłego człowieka na białko to 0,8 g/kg m.c. Dla osób starszych ilość ta wzrasta do 1-1,25 g/kg m.c. Nie doradza się spożywania białka na poziomie wyższym niż podwójna zalecana dawka, która dla dorosłych wynosi 1,6 g/kg m.c.
Organizm zdrowego człowieka traci dziennie ok. 30 g białka. Osoby narażone na większy wysiłek fizyczny oraz sportowcy tracą średnio trzykrotnie więcej białka dziennie niż przeciętny człowiek.
Za wartość wyjściową przyjmuje się:
- ok. 1,4 g białka/kg m.c. - zalecana zawodnikom dyscyplin wytrzymałosciowych
- 1,6 - 1,8 g/kg m.c. - zalecana zawodnikom dyscyplin wytrzymałościowo-siłowych
- 2,0 - 2,5 g/kg m.c. - zalecana zawodnikom dyscyplin szybkościowo-siłowych.
Białko pochodzące z uzupełniania diety nie powinno przekracza 1/3 zapotrzebowania dopasowanego do prowadzonej aktywności sportowej.

Źródło: Internet.

I wg tego sobie oblicz, bo nikt ci nie powie ile masz brac bialka.

lucko89
20-08-07, 16:06
mam pomnozyc 1,4x63 i mi wyjdzie zapotrzebowanie bialka??

to wychodzi 88,2!!!