areneusz
18-08-07, 14:33
PRAKTYCZNE RADY
Oliwa z oliwek jest cennym produktem dla zdrowia i dietetycznego żywienia, dlatego przy jej wyborze nie powinniśmy sugerować się ceną. Na naszym rynku jest w chwili obecnej mnóstwo różnych rodzajów oliw. Ze względu na trudną sytuację ekonomiczną oraz niewiedzę potencjalnego klienta również w grupie oliw szuka się oszczędności lub stosuje się praktyki nieuczciwej konkurencji. Dostępna, tania oliwa to zazwyczaj olej z wytłoków oliwnych SANSA (z języka włoskiego), POMACE (z języka angielskiego) lub ORUJO (z języka hiszpańskiego) określana na etykiecie jako OLIWA z OLIWEK wprowadza w błąd polskiego konsumenta. Tym czasem powyższe nazewnictwo zrozumiałe jest dla Hiszpana czy Włocha, i oznacza oliwę uzyskaną poprzez ekstrakcję chemiczną oraz rafinację wytłoków oliwnych pozostałych po pierwszym tłoczeniu i dodaje się oliwy z pierwszego tłoczenia Extra VIRGIN w celu przywrócenia smaku i zapachu.
W Polsce dla klienta różnica między surową oliwą z pierwszego tłoczenia, a rafinowaną oliwą z wytłoków oliwnych wydaje się nie mieć znaczenia. Jednak, gdy ma on do czynienia z sokiem wyciśniętym ze świeżych owoców oraz napojem owocowym, bez namysłu wybiera ten pierwszy, jako zdrowy, smaczniejszy . Niestety klienci kupujący oliwę z wytłoków oliwnych mogą znaleźć na etykiecie informacje o jej wyjątkowych walorach zdrowotnych, a także o jej naturalnym pochodzeniu, co jest ewidentnym wprowadzaniem w błąd. Tymczasem są to cechy charakterystyczne dla surowej oliwy z oliwek EXTRA VIRGIN. Oliwa z pierwszego tłoczenia spożywana na surowo działa profilaktycznie na nasze zdrowie, jest bogata w witaminy i minerały. Żadna oliwa z wytłoków takich właściwości nie posiada i najlepiej nadaje się do smażenia, gotowania i pieczenia. Jest natomiast doskonała alternatywą dla tłuszczów zwierzęcych, margaryn czy innych olejów roślinnych używanych w kuchni.
Niestety w zakresie oznaczania oliwy z oliwek obserwuje się na polskim rynku pełną dowolność, która ulega stopniowej zmianie po wejściu Polski do Unii Europejskiej, gdzie obowiązują rygorystyczne unormowania prawne dotyczące nazewnictwa i znakowania tego produktu.
Przy wyborze oliwy dla zdrowia nie można kierować się ceną. Pod płaszczykiem niskiej ceny kryje się również niska jakość produktu. Nasz wybór musi zależeć od przeznaczenia oliwy:
EXTRA VIRGIN - pierwsze tłoczenie - profilaktycznie dla zdrowia, zalecana do stosowania na surowo (do sałatek, dodawana przed podaniem potrawy na stół).
OLIWA z OLIWEK – oliwa nie spełniająca parametrów Extra Virgin tylko poddana procesowi rafinowania - do wszystkich potraw, sałatek, do smażenia, gotowania.
OLEJ (OLIWA) Z WYTŁOKÓW "SANSA", "POMACE" - jedynie do smażenia, gotowania, stosowana na surowo nie szkodzi, ale też i nie wspiera naszego zdrowia.
Wysoka jakość nie jest luksusem, wysoka jakość jest potrzebna wszystkim ludziom dbającym o swoje zdrowie .
OLIWA EXTRA VIRGIN PRZYJACIELEM TWOJEGO SERCA.
Art. ze strony http://serwis-hotelarski.gastrona.pl/art/article_4105.php
Gdy zakupilem np Oliwe pomace to czy moge ją spozywac czy jest lepsza niz zwykly olej np. Kujawski?
Oliwa z oliwek jest cennym produktem dla zdrowia i dietetycznego żywienia, dlatego przy jej wyborze nie powinniśmy sugerować się ceną. Na naszym rynku jest w chwili obecnej mnóstwo różnych rodzajów oliw. Ze względu na trudną sytuację ekonomiczną oraz niewiedzę potencjalnego klienta również w grupie oliw szuka się oszczędności lub stosuje się praktyki nieuczciwej konkurencji. Dostępna, tania oliwa to zazwyczaj olej z wytłoków oliwnych SANSA (z języka włoskiego), POMACE (z języka angielskiego) lub ORUJO (z języka hiszpańskiego) określana na etykiecie jako OLIWA z OLIWEK wprowadza w błąd polskiego konsumenta. Tym czasem powyższe nazewnictwo zrozumiałe jest dla Hiszpana czy Włocha, i oznacza oliwę uzyskaną poprzez ekstrakcję chemiczną oraz rafinację wytłoków oliwnych pozostałych po pierwszym tłoczeniu i dodaje się oliwy z pierwszego tłoczenia Extra VIRGIN w celu przywrócenia smaku i zapachu.
W Polsce dla klienta różnica między surową oliwą z pierwszego tłoczenia, a rafinowaną oliwą z wytłoków oliwnych wydaje się nie mieć znaczenia. Jednak, gdy ma on do czynienia z sokiem wyciśniętym ze świeżych owoców oraz napojem owocowym, bez namysłu wybiera ten pierwszy, jako zdrowy, smaczniejszy . Niestety klienci kupujący oliwę z wytłoków oliwnych mogą znaleźć na etykiecie informacje o jej wyjątkowych walorach zdrowotnych, a także o jej naturalnym pochodzeniu, co jest ewidentnym wprowadzaniem w błąd. Tymczasem są to cechy charakterystyczne dla surowej oliwy z oliwek EXTRA VIRGIN. Oliwa z pierwszego tłoczenia spożywana na surowo działa profilaktycznie na nasze zdrowie, jest bogata w witaminy i minerały. Żadna oliwa z wytłoków takich właściwości nie posiada i najlepiej nadaje się do smażenia, gotowania i pieczenia. Jest natomiast doskonała alternatywą dla tłuszczów zwierzęcych, margaryn czy innych olejów roślinnych używanych w kuchni.
Niestety w zakresie oznaczania oliwy z oliwek obserwuje się na polskim rynku pełną dowolność, która ulega stopniowej zmianie po wejściu Polski do Unii Europejskiej, gdzie obowiązują rygorystyczne unormowania prawne dotyczące nazewnictwa i znakowania tego produktu.
Przy wyborze oliwy dla zdrowia nie można kierować się ceną. Pod płaszczykiem niskiej ceny kryje się również niska jakość produktu. Nasz wybór musi zależeć od przeznaczenia oliwy:
EXTRA VIRGIN - pierwsze tłoczenie - profilaktycznie dla zdrowia, zalecana do stosowania na surowo (do sałatek, dodawana przed podaniem potrawy na stół).
OLIWA z OLIWEK – oliwa nie spełniająca parametrów Extra Virgin tylko poddana procesowi rafinowania - do wszystkich potraw, sałatek, do smażenia, gotowania.
OLEJ (OLIWA) Z WYTŁOKÓW "SANSA", "POMACE" - jedynie do smażenia, gotowania, stosowana na surowo nie szkodzi, ale też i nie wspiera naszego zdrowia.
Wysoka jakość nie jest luksusem, wysoka jakość jest potrzebna wszystkim ludziom dbającym o swoje zdrowie .
OLIWA EXTRA VIRGIN PRZYJACIELEM TWOJEGO SERCA.
Art. ze strony http://serwis-hotelarski.gastrona.pl/art/article_4105.php
Gdy zakupilem np Oliwe pomace to czy moge ją spozywac czy jest lepsza niz zwykly olej np. Kujawski?