PDA

Zobacz pełną wersję : Sposób na bica :/

pkmh
15-06-07, 22:55
Mam problem z bicem, otóż przez ostatnie 3-4 mies. zauwazylem ze wogole nie rosnie, przy napinaniu owszem costam pomalu przybywa cm. ale jak trzymam reke luzno to wyglada padacznie, niedlugo bede mial przedramie wieksze od bica jezeli czegos nie zrobie...i tu moja prosba do was, co mozna zrobic zeby ruszyć tego bicka? znacie jakies sprawdzone sposoby? pozdro

tom
16-06-07, 00:25
sposobow jest wiele - superserie itd.

pkmh
16-06-07, 08:50
a mozesz mi napisac dokladnie co i jak zrobic bo nie chce znowu jakiegos bledu zrobic..

Punisher
16-06-07, 11:01
Być może jedziesz jednolitym treningiem.
Zrób regeneracje z 3 tygodnie. (nie ćwicz). Po tym okresie jedź planem antagonistycznym. Jest tutaj na forum wklejony bardzo dobry http://e-kulturystyka.info/showthread.php?t=4633
Ale oczywiście musisz mieć przebyty staż, więc napisz ile m-cy na siłce leżysz na ławce...

bocion
16-06-07, 11:05
Najlepiej napisz dotychczasowy plan na tego nieszczesnego bica.

Korek89
16-06-07, 13:07
Żeby łapa wygladała na większą możesz pokatowac tricepsa!zwikększając triceps wizułalnie zwiększysz cały obwód łapy !

pkmh
16-06-07, 14:16
no wiec tak...moj staż wynosi 12mies. bica jechalem przez baaaardzo dlugi czas jednolitym planem to fakt, ostatnio zaczalem robic ugiannie ramion na lawce skosnej,ktorego wczesniej nie robilem no i niestety nie mam dostepu do modlitewnika a pewni przydal by sie. Moj plan wyglada tak:

uginanie ramion ze sztanga 12,10,8
uginanie ramion ze sztangielkami na lawce skosnej mlotkowo 12,10,8
uginanie ramion jednoracz w podporze o kolano 3 serie 12,10,10

coś zmienic? coś dodac? pozdro

Punisher
16-06-07, 15:54
Pojedź systemem 21 i tak jak napisał Korek89 Triceps

ks
16-06-07, 19:28
a ile masz w bicepsie??

pkmh
17-06-07, 01:01
Pojedź systemem 21

a o co z tym chodzi bo musze przyznac ze pierwszy raz slysze o czyms takim...

a w bicu mam 36, ale mam baaaaardzo dlugie rece i przez to ten bic wyglada c.h.u.j.o.w.o

Punisher
17-06-07, 01:18
http://www.kulturystyka.pl/atlas/ramiona.asp

"Inną odmianą tego ćwiczenia jest tzw.”21”, polegające na wykonaniu 7 powtórzeń unoszenia tylko do połowy ruchu(przedramiona równolegle do podłogi), po czym 7 powtórzeń od połowy w górę i na końcu 7 powtórzeń pełnym zakresem ruchu. Wersja ta stanowi szokująca odmianę dla mięśni dwugłowych.(...)"

pkmh
17-06-07, 09:34
hmmm..wiec mam zrobic 3 serie "21" ze sztanga i do tego jakie jeszcze cwiczenia mam wykonywac? a co z ciezarem? ma byc w kazdej serii taki sam?

Punisher
17-06-07, 12:09
hmmm..wiec mam zrobic 3 serie "21" ze sztanga i do tego jakie jeszcze cwiczenia mam wykonywac? a co z ciezarem? ma byc w kazdej serii taki sam?
Nie 3 serie "21" tylko 21 to jest zestaw serii.
"21" to 3 serie ćwiczenia. Ciężar to najlepiej taki sam, żeby się nie zmęczyć, bo w tym ćwiczeniu najbardziej chodzi o technikę, a nie o ciężar i hanting. Dlatego pytałem się jaki jest twój staż. Nie jesteśpoczątkujący, 12 m-cy to pewnie jakieś obeznanie masz, a jeśli nie to zrobiłeś dupogodziny na siłowni. Ale myślę, że sobie poradzisz :)

pkmh
17-06-07, 12:38
moze ja jestem tępy ale nadal nie rozumiem..chodzi o to ze to cwiczenie sklada sie z trzech serii (1.do polowy 2. od polowy w gore 3. pelny ruch) o to chodzi? bo tak to zrozumialem..i po tym mam robic reszte cwiczen na bica tak?? najlepiej
bylo by jakbys napisal mi przykladomy trening na bica z użyciem tego systemu "21" i wtedy to napewno sie zrozumiemy

pkmh
18-06-07, 11:59
Poczytalem troche na temat treningu bicka i ulozylem nastepujacy trening, przeczytajcie i ewentulanie skorygujcie. no wiec bica robie w piatek i trening wygladalby nastepujaco:

1. uginanie przedramion ze sztanga systemem "21" (3 serie)
2. Uginanie przedramion ze sztangielkami na lawce skosnej mlotkowo 3x10
3. Uginanie przedramion w podporze o kolano 3x10

Do tego na koniec treningu bede robil jedna serie na "dobicie" 60-70 % ciezaru i raz na 3tyg. bede robil "szalona osemke" (zakladam sredni ciezar i robie 8powt. pozniej dokladam ok.3kg i znowu 8powt. i tak az do momentu w ktorym nie dam rady zrobic tych 8powt.)

Czy taki trening bedzie odpowiedni?? pozdro

Sonny_Black
18-06-07, 14:12
21 polega na tym, ze lapiesz sztange podchwytem i robisz uginanie ramion ze sztanga do polowy i na dol i tak 7 razy, a za 7 razem gdy dojdziesz do polowy nie opuszczasz sztangi na dol, tylko od polowy cwiczysz do gory i do polowy i znow do gory i tak 7 razy, a na koncu opuszczasz sztange i robisz pelne 7 ruchow uginania ramion ze sztanga - miedzy tymi od dolu do polowy 7 a od polowy do gory nie robisz zadnych przerw, jest to 21 powtorzen takjakby razem zlepione; staraj sie miec bicepsy caly czas napiete.
po 21 zrob jeszcze 2 inne cwiczenia na bica po 3 serie.
mam nadzieje ze wyjasnliem, pozdro

Punisher
18-06-07, 14:41
Nie rozumiecie.
Macie robić ten system tak:
3 serie podchwytem od wyprostu rąk do połowy- 180-90stopni
3 serie podchwytem od połowy do zgięcia rąk - 90-0stopni
3 serie podchwytem całe - 0-180stopni
Co daje razem 9 serii, czyli wystarczająco. Nie ma potrzeby dodawania innych ćwiczeń!

pkmh
18-06-07, 21:12
Mam chec wyprobowac ten system...i normalnie pomiedzy seriami robic przerwy tak jak w normalnych cwiczeniach?? Mam nadzieje ze to wystarczy i beda po tym jakies efekty..

Sonny_Black
19-06-07, 08:24
sofok666 ty chyba znasz jakas inna odmiane tego cwiczenia, bo mnie uczyli tak jak mowie, w tym cwiczeniu chodzi o to zeby nie dawac bicowi odpoczynku i go jak najwiecej napinac podczas cwiczenia.

pkmh
19-06-07, 09:15
Ej panowie to jak wreszcie powinno wygladac to cwiczenie????Bo juz mam maly mętlik ;P pzdr

Punisher
19-06-07, 16:11
sofok666 ty chyba znasz jakas inna odmiane tego cwiczenia, bo mnie uczyli tak jak mowie, w tym cwiczeniu chodzi o to zeby nie dawac bicowi odpoczynku i go jak najwiecej napinac podczas cwiczenia.
No to bez sensu jak zrobisz sobie tyle serii, biceps tego nie poczuje.
Zostaje przy swoim, ćwicz sobie swoim sposobem jak chcesz ja nic nie narzucam :)

Sonny_Black
19-06-07, 21:08
jak to nie poczuje? do tego dokladamy dwa inne cwiczenia po 3 serie

pkmh
19-06-07, 22:09
No to moze zapytam inaczej: wyprobowaliscie na sobie ten system? jezeli tak to czy byly fajne efekty po tym??

Sonny_Black
20-06-07, 08:35
no ja nim cwiczylem przez 2.5 miesiaca chyba i efekty to 1 cm ;]
ale teraz to mi juz wolno lapa rosnie(prawie w ogole) takze nie dziw sie ze tylko 1cm

pkmh
20-06-07, 09:11
sofok666 a Ty ćwiczyles tak jak napisales?? Bo moj problem polega na tym ze jak napne to bania wyglada calkiem fajnie ale jak jest lapa luzno to praktycznie wcale nie widac ze cwicze :( wiec musze jakos hardkorowo pojechac tego baniaka...

Punisher
20-06-07, 12:07
sofok666 a Ty ćwiczyles tak jak napisales?? Bo moj problem polega na tym ze jak napne to bania wyglada calkiem fajnie ale jak jest lapa luzno to praktycznie wcale nie widac ze cwicze :( wiec musze jakos hardkorowo pojechac tego baniaka...
No tak zazwyczaj bywa. Aby było coś widać na zwisie, to napięta musi być ogromna.
Ja zamierzam niedługo jechać 21 tak jak napisałem. Tylko nie wiem czy nie robić więcej powtórzeń, bo troche by przydało się podrzeźbić.
Młotkowo ćwicz, to na zwisie może podejśc pare cm, bo to jest naturalny uchwyt. Ale samym młotkowym łapy nie zwiększysz tak mozno, jakbyś stosował kombinacje. Your choise :)

pkmh
20-06-07, 12:56
No wiem,wiem..młotkowo wlasnie cwicze teraz i nie wiem co robic, czy pozostac przy tym treningu czy robic to "21" ale tam mlotkowo sie nie robi...a jak myslisz, czy tak jak napisal Sonny_Black bylo by dobrze, ze zrobilbym po jednej serii "21" I DO TEGO JESZCZE 2 INNE CWICZENIA...

Punisher
20-06-07, 16:12
No wiem,wiem..młotkowo wlasnie cwicze teraz i nie wiem co robic, czy pozostac przy tym treningu czy robic to "21" ale tam mlotkowo sie nie robi...a jak myslisz, czy tak jak napisal Sonny_Black bylo by dobrze, ze zrobilbym po jednej serii "21" I DO TEGO JESZCZE 2 INNE CWICZENIA...
Nie mam zdania... Może "21" zrób 2 serie (czyli razem 6) i do tego 3 serie młotkowo.
Ale ćwiczysz raz w tygodniu bica tak? Pisałem strone wcześniej, że masz zmienić plan i z tricepsem jechać superserie. Przeczytaj temat od początku na spokojnie.

P4l4d7n
20-06-07, 16:22
Poniedzialek: superserie na biceps i triceps
Czwartek: biceps
Piątek: triceps

bocion
20-06-07, 19:29
Poniedzialek: superserie na biceps i triceps
Czwartek: biceps
Piątek: triceps

Nie radze tak robic jak napisal kolega wyzej bo skutek moze byc odwrotny do zamierzonego.

Ja proponuje tak: zmniejsz czas przerw miedzy seriami(do 1min-1,5min). A trening taki:
-uginanie sztangi stojac 3 serie regresji(faza w ktorej podnosisz sztange do gory ma byc eksplozywna, a faza gdy opuszczasz bardzo powolna; zastosuj wiekszy ciezar; mozesz nawet bujac tulowiem byle tylko faza negatywna byla powolna z max napieciem miesni; 1 min odpoczynku pomiedzy seriami)
-mlotki 3 serie
-21x 2serie

Przed treniingiem koniecznie jakies wegle i zaraz po trenningu rowniez-to bardzo wazne bo to ciezki trening. Za pol godz posilek z duza iloscia bialka.
Mozesz tez cwiczyc na tej sesji rowniez triceps ale najpierw bic

P4l4d7n
20-06-07, 19:33
Kolego powyżej: sam tak nie raz cwiczyłem i wchodziło bardzo fajnie.
Przerwy zawsze trzeba robic 1 min do maksimum 2.

Jednym z podstawowych rzeczy jakie trzeba wziasc po treningu sa aminokwasy/hmb/tauryna. Wegle godzine do dwoch przed treningiem. A po pelnowartosciowy posilek.

bocion
20-06-07, 21:03
Kolego powyżej: sam tak nie raz cwiczyłem i wchodziło bardzo fajnie.

Nie ma to jak sila argumentow. Mysle ze nie ma potrzeby 2 razy w tygodniu cwiczyc dwoch tych samych partii. Takie jest moje zdanie. eot z mojej strony

P4l4d7n
21-06-07, 12:01
Więc to jest twoje zdanie. Moje zdanie brzmi tak: trening kazdej partii raz w tygodniu to zabawa a nie trening. Partie trzeba robic 2x no chyba ze sie przygotowywuje do jakis zawodow to wtedy dochodzi jeszcze wiecej. Jak bedziesz mial mozliwosc kiedys porozmawiaj sobie z jakas osoba ktora podnosila lub podnosi ciezary profesjonalnie i zapytaj sie go czy na biceps w tygodniu wystarczy zrobic 9 serii (i to na jednym treningu). Jak bedzie mily to cie moze nie wysmieje.

ks
21-06-07, 13:29
jestes pewny??
a ile razy w tyg robic klate albo plecy czy barki??

snajper88
21-06-07, 13:42
heh z 5 razy to min. :P hehe oczywiscie jak chcesz bbyc zawodowym dtrongmenem i rownac sie z Pudzianem :P
PS (zart jakby ktos nie zauwazyl :P )

P4|4d7n to co jak trenujesz raz w tyg. dana partie to co? Zle i nie bedzie efektow? Tutaj wiekszosc nie jest zawodowcami i wystarczy im trening raz w tyg na dana partie. Efekty tez beda.

dexter
21-06-07, 14:05
ja też jestem za tym żeby niektóre partie ćwiczyc 2 razy w tyg... ja tak robie z klatą bicem i tricem.Uważam, że jeśli ktos by chciał to moze cwiczyc 2 razy jeszcze np. łydki i przedramie, a brzuch to koniecznie 5 - 6 razy w tyg.
hehe moze jestem kamikadze

Kakashi
21-06-07, 16:02
P4l4d7n a ja myslałem ze ty jestes jednak na poziomie ale widze ze piszesz takie bzdury jak co poniektórzy "zawodowcy"

ten gosciu chyba wyraźnie napisał ze chce zwiekszyc bica a nie ze chce startowac w zawodach ale szuka czytania ze zrozumieniem zanika...

oczywiscie jestem takze za tak zawanym pryjorytetem i wtedy jedna partia 2 razy w tygodniu ale do tego trzeba odpowiedni staz treningowy.

karol69
21-06-07, 16:48
A ja pytaniem z innej beczki wyskocze:
Jak wygląda:
-mlotki 3 serie
?

P4l4d7n
21-06-07, 17:17
Ehm... kulturyści zakichani.

Jasne ze robiac 1x w tygodniu efekty beda ale 2x bedzie duzo lepiej. Nawet bedac poczatkujacym lepiej jest tak trenowac. No ale coz widze ze radar wszystko wiesz lepiej...

Ks no chyba dosyc logiczne ze inne partie tez 2x.

Mlotki czyli chodzi o uchwyt mlotkowy. www.kulturystyka.pl/atlas

RADAR jak zauwazyles na poczatku pisalem o jego bicu ale temat sie rozwinal, wiec lepiej przeczytaj wszystko a potem opowiadaj o zanikaniu umiejetnosci czytania.

AdRiAn
21-06-07, 20:04
spoko, jak Ci odpowiada trening 2x w tyg to ok, tylko pozniej tutaj sie nie uzalaj ze Ci biceps nie rosnie itp.

to wszystko na ten temat,

Kakashi
21-06-07, 20:14
j/w eot z mojej strony =.=

ks
21-06-07, 20:57
Ks no chyba dosyc logiczne ze inne partie tez 2x.

no nie wiem....zeby plecy 2 razy w tyg to dosc dziwne uwazam ... biceps jeszcze mozna wiadomo jak rowniez treiccpes przedramie no klate ale zeby plecy tez??...........tos chyba przesadził

Sonny_Black
22-06-07, 07:53
kurwa cwiczcie jak chcecie na jednego moze dobrze dzialac 2razy w tyg. innego troche przypali. jesli widzicie efekty to jest ok

pkmh
22-06-07, 08:10
Spokojnie panowie, juz wszystko co chcialem wiedziec to wiem a temat schodzi troche na inna droge bo ja i tak nie bede cwiczyl 2razy w tyg wiec temat mozna spokojnie zamknac :) no chyba ze chcecie jeszcze podyskutowac czy lepiej 2X czy raz ;P dzieki za pomoc pozdro

Matheo
22-06-07, 10:07
zalezy kto ma jak ochote to se cwiczy ^_^ proste

Punisher
22-06-07, 12:18
Jasne ze robiac 1x w tygodniu efekty beda ale 2x bedzie duzo lepiej. Nawet bedac poczatkujacym lepiej jest tak trenowac.
Więcej nie znaczy lepiej.

P4l4d7n
22-06-07, 14:44
Sofok666 naczytales sie tych pierdol. Ja swoja wiedze biore z tego co widze ze na mnie dobrze dziala oraz opieram sie na tym co powiedzialy mi osoby ktore byly lub dalej sa zawodowcami. Jak np Stanisław Bury. Podwazajac moje slowa podwazasz wieloletnie doswiadczenie.

2x w tygodniu to jest w sam raz, no ale coz ty wiesz wszystko lepiej.

Sonny_Black
22-06-07, 15:01
kurwa mac! po co sie sprzeczacie! cwiczcie kazdy swoim sposobem i jak nie bedziecie mieli efektow to znaczy ze jest zly. proste

ks
22-06-07, 15:49
niech piszą bo mnie to interesuje !! a ty jak nie chcesz czytac to nie musisz a nie wtrącaj sie

Punisher
23-06-07, 11:49
Sofok666 naczytales sie tych pierdol. Ja swoja wiedze biore z tego co widze ze na mnie dobrze dziala oraz opieram sie na tym co powiedzialy mi osoby ktore byly lub dalej sa zawodowcami. Jak np Stanisław Bury. Podwazajac moje slowa podwazasz wieloletnie doswiadczenie.

2x w tygodniu to jest w sam raz, no ale coz ty wiesz wszystko lepiej.
Jakich pierdoł. Od czasu kiedy ćwiczę bica raz w tygodniu dostaję największe przyrosty. Sam czytasz może brednie, a mi tego nie zarzucaj. Mówię o rzeczywistości. Wiadomo, że organizmy ludzi są inne, ale nie każdy jest taki wspaniały jak Ty, że może robić każdą partię dwa razy w tygodniu.
Ćwicząc każdą partię 2 razy w tyg, owszem, przyzwyczajasz mięśnie do dużego wysiłku i rozrostu(może tak być). Ale pomyśl co się stanie jak przestaniesz ćwiczyć, bez bodźca do rozrostu. Ale mimo wszystko: droga wolna.
Podtrzymuję swoją realną wypowiedź: więcej nie znaczy lepiej.

dexter
23-06-07, 13:34
jak kto woli...a jak sie przestanie cwiczyć "na poważnie" to najlepiej cwiczyc dalej tylko na podtrzymanie hehe