pey
08-06-07, 04:34
Dieta ta jest przeznaczona dla osób z wysokim stężeniem cholesterolu i trójglicerydów, a także dla obciążonych ryzykiem zachorowania na chorobę niedokrwienną serca, zawałem, miażdżycą, udarem mózgu.
Aby "uwolnić" się od "szkodliwego" cholesterolu należy również pamiętać o następujących sprawach: wysiłku fizycznym, który najlepiej "topi" cholesterol, unikaniu palenia papierosów i unikaniu palenia "biernego", unikaniu nadmiaru Słońca i unikaniu stresu.
Produkty zalecane w diecie niskocholesterolowej:
-Pieczywo pełnoziarniste,
-Kefir, maślanka, jogurt naturalny,
-Chudy biały ser,
-Czerwone wino z dzikiej róży,
-Ryby pochodzenia morskiego: makrela, dorsz, śledź, łosoś, szprot, sardynka (nie smażone),
-Oliwa tłoczona na zimno, olej rzepakowy tłoczony na zimno, -Marchew, czosnek, cebula, buraki, kalafior, pomidory, dynia, szpinak, kabaczki, brokuły, zielony groszek, fasola szparagowa, cykoria, sałata, ziemniaki, kapusta,
-Jabłka, cytryny, winogrona, truskawki, arbuzy, morele, kiwi, brzoskwinie, pomarańcze, maliny, porzeczki,
-Zupy owocowe i warzywne bez tłuszczu,
-Herbata zielona,
-Ryż brązowy i grube kasze,
-Naturalne (przecierane) soki owocowe i warzywne, napoje owocowe.
Produkty dozwolone w diecie niskocholesterolowej:
-Mleko niskotłuszczowe,
-Żywność pochodzenia morskiego,
-Czekolada gorzka,
-Orzechy włoskie i laskowe,
-Pieczywo jasne,
-Olej sojowy, słonecznikowy, masło roślinne,
-Cukier,
-Kompoty, kisiele, musy, galaretki, budynie,
-Makaron bezjajeczny,
-Chude mięso: cielęcina, wołowina, kurczaki, indyki w postaci: duszone, gotowane, pieczone w folii, pergaminie, potrawki.
Produkty zabronione w diecie niskocholesterolowej:
-Mleko tłuste,
-Ser biały tłusty, sery żółte, sery topione,
-Żółtko jaja,
-Podroby,
-Margaryna,
-Gęsi, kaczki,
-Ryby słodkowodne,
-Tłuste mięso,
-Śmietana,
-Łój, smalec, bekon,
-Zupy w proszku,
-Fast-foody,
-Frytki, placki ziemniaczane,
-Czekolada słodka, słodycze, czekoladki, ciastka, cukierki,
-Alkohol, kakao,
-Makaron jajeczny,
-Miód, dżem, marmolada,
-Napoje kolorowe, gazowane,
-Majonez,
-Pączki, ciastka przygotowywane na tłuszczu
Aby "uwolnić" się od "szkodliwego" cholesterolu należy również pamiętać o następujących sprawach: wysiłku fizycznym, który najlepiej "topi" cholesterol, unikaniu palenia papierosów i unikaniu palenia "biernego", unikaniu nadmiaru Słońca i unikaniu stresu.
Produkty zalecane w diecie niskocholesterolowej:
-Pieczywo pełnoziarniste,
-Kefir, maślanka, jogurt naturalny,
-Chudy biały ser,
-Czerwone wino z dzikiej róży,
-Ryby pochodzenia morskiego: makrela, dorsz, śledź, łosoś, szprot, sardynka (nie smażone),
-Oliwa tłoczona na zimno, olej rzepakowy tłoczony na zimno, -Marchew, czosnek, cebula, buraki, kalafior, pomidory, dynia, szpinak, kabaczki, brokuły, zielony groszek, fasola szparagowa, cykoria, sałata, ziemniaki, kapusta,
-Jabłka, cytryny, winogrona, truskawki, arbuzy, morele, kiwi, brzoskwinie, pomarańcze, maliny, porzeczki,
-Zupy owocowe i warzywne bez tłuszczu,
-Herbata zielona,
-Ryż brązowy i grube kasze,
-Naturalne (przecierane) soki owocowe i warzywne, napoje owocowe.
Produkty dozwolone w diecie niskocholesterolowej:
-Mleko niskotłuszczowe,
-Żywność pochodzenia morskiego,
-Czekolada gorzka,
-Orzechy włoskie i laskowe,
-Pieczywo jasne,
-Olej sojowy, słonecznikowy, masło roślinne,
-Cukier,
-Kompoty, kisiele, musy, galaretki, budynie,
-Makaron bezjajeczny,
-Chude mięso: cielęcina, wołowina, kurczaki, indyki w postaci: duszone, gotowane, pieczone w folii, pergaminie, potrawki.
Produkty zabronione w diecie niskocholesterolowej:
-Mleko tłuste,
-Ser biały tłusty, sery żółte, sery topione,
-Żółtko jaja,
-Podroby,
-Margaryna,
-Gęsi, kaczki,
-Ryby słodkowodne,
-Tłuste mięso,
-Śmietana,
-Łój, smalec, bekon,
-Zupy w proszku,
-Fast-foody,
-Frytki, placki ziemniaczane,
-Czekolada słodka, słodycze, czekoladki, ciastka, cukierki,
-Alkohol, kakao,
-Makaron jajeczny,
-Miód, dżem, marmolada,
-Napoje kolorowe, gazowane,
-Majonez,
-Pączki, ciastka przygotowywane na tłuszczu