PDA

Zobacz pełną wersję : Górna klata :/

pkmh
01-06-07, 10:09
Mam problem z gorna klata..otoz praktycznie wcale nie widac efektow, troche to dziwnie zaczyna wygladac bo cala klata rosnie ladnie a gorna jakby stala w miejscu :evil: i do tego mam dosc widoczne dwie kosci (nie wiem jak one sie nazywaja, ale napewno wiecie OCB) Co byscie poradzili, moze podzielic klate i zrobic priorytet?? prosze o wskazowki..pozdro

S!d!
01-06-07, 14:23
A jakie cwiczenia wykonujesz na klate ??

CreativePL
01-06-07, 15:45
Wykonuj rozpitki na skosie +, wyciskanie na skosie +

AdRiAn
01-06-07, 17:45
zrob tak :

ponniedzialek : klatka, triceps

w tym podziale cwiczenia na klate proponuje tak :

1. skos w gora wyciskanie 4 serie stalym ciezarem po 10 powt
2. Wyciskanie plasko 4 serie 12, 10, 10, 8
3. Rozpietki skos w górę 4 serie

Piątek : przed treningiem na dana partie (np. Nogi)
1. Wyciskanie skos w górę 3 serie Tigyego (kazda seria skalada sie z 3 piatek, po kazdej piatce zmiana uchwytu, na poczatku wezszy, pozniej nieco szerszy (na szerokosc barkow) na koncu baaardzo szeroki. ) miedzy piatkami nie ma przerw, czyli seria sklada sie z 15 powtorzen)
2. Rozpietki na skosie 2 serie

Plan jest na 7 tygodni, nie wiecej,

jezeli masz staz wiecej niz 8 miesiecy atakuj, gora klaty pojdzie bankowo. :grin:

pkmh
01-06-07, 22:34
Dzięki adrian sog dla ciebie ..od poniedzialku pojade tym planem, tylko ze bede robil wszytsko hantelkami (to chyba nie bedzie przeszkadzalo??) bo mam lewego cyca troche innego i musze wyrownac...hehe :razz: a te kości znikną ??

pS. a moze znasz jakis "magiczny" :razz: sposób na ruszenie bicka ?? bo prawie od roku jade takimi samymy cwiczeniami i przez ostatni czas wogole stoi w miejscu :evil: nie mam modlitewnika i to jest ból..masz moze jakis sprawdzony trening?? pozdro

AdRiAn
01-06-07, 23:31
magicznych nie znam, ale znam skuteczne. Napisz mi swoj plan na biceps jaki ostatnio wykonywales cos pokombinujemy.

mozesz robic hantlami tylko serie Tigyego rob sztanga.

pkmh
02-06-07, 09:50
Czyli w poniedzialek robie hantlami a piątek tylko sztanga?? ..tak tez zrobie :razz: :razz:

A co do planu na bicka wyglada on tak:

- uginanie ramion ze sztanga 3 serie 12,10,8
- uginanie ramion ze sztangielkami siedząc (uchwyt młotkowy) 3 serie 12,10,8
- uginanie ramion jednoracz w podporze o kolano 3 serie 12,10,10

Banie zaczalem ostatnio robic w piątek razem z nogami, wczesniej mialem z plecami ale bylo ciezko i zmienilem. Napisz co bys proponowal bo ten bicek to moja zmora jest :evil: Jakbym mial dostep do modlitewnika moze bylo by lepiej no ale, mowi sie trudno...pozdro

AdRiAn
02-06-07, 11:09
hmm superserie oslabily by Cie conieco podczas robienia klaty... chodzi o to ze triceps czulby sie zmeczony i odczulbys to.

proponuje na czas tego treningu gornek klaty robic tak :

pon klata, triceps
sroda plecy
piatek (2 trening klatki) + nogi (zejdz z ciezaru przy nogach, to samo proponuje przy plecach, nie wiecej niz 10 powt.)
sobota barki, biceps

w tym podziale juz nie powinienes czuc zmeczenia bicepsu, przy plecach fakt mocno pracuje, dlatego nie polecam robic po plecach.

co do samego bicepsu rob tak :

1. uginanie ramion sztanga w oparciu o sciane 3 serie progresja ciezaru 12, 10, 8(ruch powoli w szczytowym napieciu miesniA mozesz zatrzymac ruch na sekunde)
2. Uginanie hantlami w lezeniu na lawce skosne w gore 3 serie po 10 powt
3. uginanie uchwytem mlotkowym w oparciu o kolano 3 serie po 10 powt

jezeli to Cie nie ruszy zmien w 1 cwiczeniu na regresje, czyli tak :

8, 10, 12 powt
mozesz tez na koniec robienia bicepsu zrobic serie na dobicie czyli wrzucasz 60-70% maxa w tym cwiczeniu i jedziesz max powt. (tylko jedna seria na koniec !)

3. sposob ruszenia bicepsu w twoim przypadku :

raz na 3 tygodnie na koniec treningu bicepsu zrob "szalona osemke"

polega to na tym, ze robisz uginanie ramion ze sztanga.
zakladasz sredni ciezar i jedziesz 8 powt. Nastepnie z lekka przerwa dokladasz kg (moze byc 3-4 kg) i dalej 8 powt... ciagle dokladasz i w momencie w ktorym nie wyrobisz 8 powt stop. Powinno Ci wyjsc nie wiecej niz 5 serii.

Pamietaj zeby robic raz na 3 tygodnie bo przetrenujesz bicepsy.
Jezli masz staz mniej niz 1,5 roku to wywal ost cwiczenie na biceps tego dnia i zastap je "szalona osemka".

pkmh
02-06-07, 12:03
Przeczytalem to co napisales i zrobie tak:
Pojade tym planem który napisałeś tylko mi napisz jeszcze:
1. Gdzie dac przedramię i kaptury?
2. Czy w cwiczeniu nr. 2 robic młotkowo czy suplimacje? (mam dlugie rece wiec lepiej będzie chyba młotkowo?? )

Raz na 3 tyg. będę robil tą "szalona osemke" i do tego będę robil na koniec te serie na dobicie

Tak będzie dobrze? Jeżeli tak, to od poniedziałku ruszam z tym planem…thx. Za pomoc pozdro

AdRiAn
02-06-07, 12:35
jak robisz ta szalona osemke, to ta serie na dobicie juz tego dnia odpusc.
uginanie na skosie hantlami zrob z supinacja, skoro wczensiej robiles mlotkami.
Mozesz np. co serie zmieniac ten uchwyt.

przedramie daj po bicepsie, 3 cwiczenia po 3 serie bedzie ok. Jezli bedzie za ciezko zrob w srode po plecach.
kaptury dorzuc do plecow. (nie pisalem bo myslalem ze zajarzysz)

brzuch wedle uznania.

pozdro,