Zobacz pełną wersję : Górna klata :/
Mam problem z gorna klata..otoz praktycznie wcale nie widac efektow, troche to dziwnie zaczyna wygladac bo cala klata rosnie ladnie a gorna jakby stala w miejscu :evil: i do tego mam dosc widoczne dwie kosci (nie wiem jak one sie nazywaja, ale napewno wiecie OCB) Co byscie poradzili, moze podzielic klate i zrobic priorytet?? prosze o wskazowki..pozdro
A jakie cwiczenia wykonujesz na klate ??
CreativePL
01-06-07, 15:45
Wykonuj rozpitki na skosie +, wyciskanie na skosie +
zrob tak :
ponniedzialek : klatka, triceps
w tym podziale cwiczenia na klate proponuje tak :
1. skos w gora wyciskanie 4 serie stalym ciezarem po 10 powt
2. Wyciskanie plasko 4 serie 12, 10, 10, 8
3. Rozpietki skos w górę 4 serie
Piątek : przed treningiem na dana partie (np. Nogi)
1. Wyciskanie skos w górę 3 serie Tigyego (kazda seria skalada sie z 3 piatek, po kazdej piatce zmiana uchwytu, na poczatku wezszy, pozniej nieco szerszy (na szerokosc barkow) na koncu baaardzo szeroki. ) miedzy piatkami nie ma przerw, czyli seria sklada sie z 15 powtorzen)
2. Rozpietki na skosie 2 serie
Plan jest na 7 tygodni, nie wiecej,
jezeli masz staz wiecej niz 8 miesiecy atakuj, gora klaty pojdzie bankowo. :grin:
Dzięki adrian sog dla ciebie ..od poniedzialku pojade tym planem, tylko ze bede robil wszytsko hantelkami (to chyba nie bedzie przeszkadzalo??) bo mam lewego cyca troche innego i musze wyrownac...hehe :razz: a te kości znikną ??
pS. a moze znasz jakis "magiczny" :razz: sposób na ruszenie bicka ?? bo prawie od roku jade takimi samymy cwiczeniami i przez ostatni czas wogole stoi w miejscu :evil: nie mam modlitewnika i to jest ból..masz moze jakis sprawdzony trening?? pozdro
magicznych nie znam, ale znam skuteczne. Napisz mi swoj plan na biceps jaki ostatnio wykonywales cos pokombinujemy.
mozesz robic hantlami tylko serie Tigyego rob sztanga.
Czyli w poniedzialek robie hantlami a piątek tylko sztanga?? ..tak tez zrobie :razz: :razz:
A co do planu na bicka wyglada on tak:
- uginanie ramion ze sztanga 3 serie 12,10,8
- uginanie ramion ze sztangielkami siedząc (uchwyt młotkowy) 3 serie 12,10,8
- uginanie ramion jednoracz w podporze o kolano 3 serie 12,10,10
Banie zaczalem ostatnio robic w piątek razem z nogami, wczesniej mialem z plecami ale bylo ciezko i zmienilem. Napisz co bys proponowal bo ten bicek to moja zmora jest :evil: Jakbym mial dostep do modlitewnika moze bylo by lepiej no ale, mowi sie trudno...pozdro
hmm superserie oslabily by Cie conieco podczas robienia klaty... chodzi o to ze triceps czulby sie zmeczony i odczulbys to.
proponuje na czas tego treningu gornek klaty robic tak :
pon klata, triceps
sroda plecy
piatek (2 trening klatki) + nogi (zejdz z ciezaru przy nogach, to samo proponuje przy plecach, nie wiecej niz 10 powt.)
sobota barki, biceps
w tym podziale juz nie powinienes czuc zmeczenia bicepsu, przy plecach fakt mocno pracuje, dlatego nie polecam robic po plecach.
co do samego bicepsu rob tak :
1. uginanie ramion sztanga w oparciu o sciane 3 serie progresja ciezaru 12, 10, 8(ruch powoli w szczytowym napieciu miesniA mozesz zatrzymac ruch na sekunde)
2. Uginanie hantlami w lezeniu na lawce skosne w gore 3 serie po 10 powt
3. uginanie uchwytem mlotkowym w oparciu o kolano 3 serie po 10 powt
jezeli to Cie nie ruszy zmien w 1 cwiczeniu na regresje, czyli tak :
8, 10, 12 powt
mozesz tez na koniec robienia bicepsu zrobic serie na dobicie czyli wrzucasz 60-70% maxa w tym cwiczeniu i jedziesz max powt. (tylko jedna seria na koniec !)
3. sposob ruszenia bicepsu w twoim przypadku :
raz na 3 tygodnie na koniec treningu bicepsu zrob "szalona osemke"
polega to na tym, ze robisz uginanie ramion ze sztanga.
zakladasz sredni ciezar i jedziesz 8 powt. Nastepnie z lekka przerwa dokladasz kg (moze byc 3-4 kg) i dalej 8 powt... ciagle dokladasz i w momencie w ktorym nie wyrobisz 8 powt stop. Powinno Ci wyjsc nie wiecej niz 5 serii.
Pamietaj zeby robic raz na 3 tygodnie bo przetrenujesz bicepsy.
Jezli masz staz mniej niz 1,5 roku to wywal ost cwiczenie na biceps tego dnia i zastap je "szalona osemka".
Przeczytalem to co napisales i zrobie tak:
Pojade tym planem który napisałeś tylko mi napisz jeszcze:
1. Gdzie dac przedramię i kaptury?
2. Czy w cwiczeniu nr. 2 robic młotkowo czy suplimacje? (mam dlugie rece wiec lepiej będzie chyba młotkowo?? )
Raz na 3 tyg. będę robil tą "szalona osemke" i do tego będę robil na koniec te serie na dobicie
Tak będzie dobrze? Jeżeli tak, to od poniedziałku ruszam z tym planem…thx. Za pomoc pozdro
jak robisz ta szalona osemke, to ta serie na dobicie juz tego dnia odpusc.
uginanie na skosie hantlami zrob z supinacja, skoro wczensiej robiles mlotkami.
Mozesz np. co serie zmieniac ten uchwyt.
przedramie daj po bicepsie, 3 cwiczenia po 3 serie bedzie ok. Jezli bedzie za ciezko zrob w srode po plecach.
kaptury dorzuc do plecow. (nie pisalem bo myslalem ze zajarzysz)
brzuch wedle uznania.
pozdro,