PDA

Zobacz pełn± wersję : Olej a oliwa



MILAN
28-05-07, 19:17
Po czym poznać czy to olej czy oliwa i jako substancja płynna i jako już przysmażona pier¶ kurczaka, musze sie na to uczuluć, bo starsza czasem mi posiłek przygotowuje "z dobrego serca" a ¶miem twierdzić, że specjalnie smaży mi na oleju, jak wiemu przy redukcji olej jest nie mile widziany, pliska o pomysły ;p

LUKI
29-05-07, 17:40
Zalezy jaki olej. Jezeli z pierwszego tloczenia to ok. Tylko nie rozumiem zabardzo pytania. Czy olej czy oliwa to przy tak dlugim smazeniu to prawie to samo. Na oliwie mozna smazyc ale bardzo krotko, a taki kotlet to troche musi sie smazyc. Lepiej smazyc na stalych tluszczach takich jak smalec ale kto teraz smazy na smalcu... Jak zjesz jednego kotleta to nic nie bedzie, gorzej jakbys jadl codziennie

Gures1
30-05-07, 23:06
po czym poznac??przede wszystkim po smaku.smak oliwy z oliwek jest charakterystyczny

MILAN
31-05-07, 19:58
Jak zjesz jednego kotleta to nic nie bedzie, gorzej jakbys jadl codziennie
Wła¶nie oto chodzi, że jem codziennie, dlatego pytam, pier¶ kurczaka to srednio 10 minut i gotowe, a przy jajecznicy to 2 min :D
Ale chyba różnica jest taka, że przy smażeniu na oliwie strasznie pryska i sie mięso troche zarumienia.

Gures1
01-06-07, 00:51
roznica jest taka ze podczas zmazenia na oliwie wydzieja sie twory i substancje rakotworcze poniewaz oliwa ma niska tem. spalania.

LUKI
01-06-07, 12:51
transy

gr-x
14-06-07, 14:15
jajecznice możesz spokojnie na oliwie ale ten kotlet z 10min to nie za bardzo. Zaopatrz sie w teflon:)

exenone
17-06-07, 01:01
Tylko Oliwa z Oliwek...Olej idzie w zapomnienie! PZDR!

LUKI
17-06-07, 11:31
Oliwa z oliwek to oczywscie podstawa ale nie zapominajmy o olejach z pierwszego tloczenia, mimo ze sa tansze ale tez zdrowe.