Zobacz pełn± wersję : Olej a oliwa
Po czym poznać czy to olej czy oliwa i jako substancja płynna i jako już przysmażona pier¶ kurczaka, musze sie na to uczuluć, bo starsza czasem mi posiłek przygotowuje "z dobrego serca" a ¶miem twierdzić, że specjalnie smaży mi na oleju, jak wiemu przy redukcji olej jest nie mile widziany, pliska o pomysły ;p
Zalezy jaki olej. Jezeli z pierwszego tloczenia to ok. Tylko nie rozumiem zabardzo pytania. Czy olej czy oliwa to przy tak dlugim smazeniu to prawie to samo. Na oliwie mozna smazyc ale bardzo krotko, a taki kotlet to troche musi sie smazyc. Lepiej smazyc na stalych tluszczach takich jak smalec ale kto teraz smazy na smalcu... Jak zjesz jednego kotleta to nic nie bedzie, gorzej jakbys jadl codziennie
po czym poznac??przede wszystkim po smaku.smak oliwy z oliwek jest charakterystyczny
Jak zjesz jednego kotleta to nic nie bedzie, gorzej jakbys jadl codziennie
Wła¶nie oto chodzi, że jem codziennie, dlatego pytam, pier¶ kurczaka to srednio 10 minut i gotowe, a przy jajecznicy to 2 min :D
Ale chyba różnica jest taka, że przy smażeniu na oliwie strasznie pryska i sie mięso troche zarumienia.
roznica jest taka ze podczas zmazenia na oliwie wydzieja sie twory i substancje rakotworcze poniewaz oliwa ma niska tem. spalania.
jajecznice możesz spokojnie na oliwie ale ten kotlet z 10min to nie za bardzo. Zaopatrz sie w teflon:)
Tylko Oliwa z Oliwek...Olej idzie w zapomnienie! PZDR!
Oliwa z oliwek to oczywscie podstawa ale nie zapominajmy o olejach z pierwszego tloczenia, mimo ze sa tansze ale tez zdrowe.