Zobacz pełną wersję : Czy od siłowni urosne wzrostem??
mam 17 lat takie pytanie czy urosne wzrostem normalnie od siłowni jak nie bede przeciazał kregosłupa i nie bede brał na nogi prosze o odpowiedz
pozdro
CreativePL
23-05-07, 21:23
wazne zbyes nie obciazal kregoslupa tak jak pisales i bedzie G;]
no wzrost może troche zwolnić, bo to nie zawsze zależy od tego czy ćwiczysz kręgosłup czy nie (lepiej nie obciążać). Ale to zależy od genetyki, mi wzrost się zwolnił - staram się nie obciążać kręgosłupa, a kumpel rośnie jak na drożdżach. To nie zależy tylko od obciążenia kręgosłupa ale także od hormonu wzrostu - to zależy czy pójdziesz wzwyż czy w szerz.
pamietaj tez by sie dobrze wyciagac po kazdym treningu(odciazy to troche kregoslup)
No właśnie ja też tak robie, po każdej serii np. na szrugsy wiszę sobie na drążku i rozciągam. Niby pozornie to nie, ale tak mi jakoś lepiej, nawet po głupich szrugsach. Pewnie na ławce skosem też się w jakimś stopniu obciąża, ale to szczegół. Mam nadzieję, że urosnę jeszzce przynajmniej 6 centów, bo mówi się, że mężczyzna rośnie do 21-22 roku życia :)
no ja juz 2 lata nie rosne i paradoksanie od kiedy zaczalem dzwigac.ale mysle ze i tak bym nie urosl:P
Ja robie tak jak napisales : nie biore ani na nogi ani na kregoslup i jakos rosne :P :D Pozdro
z tym obciazaniem kregoslupa chodzi o to zeby nic Ci sie nie stalo bo na poczatku napewno prawidlowo nie cwiczysz zreszta jak kazdy...
a to ze obciazysz troche kregoslup nie wplynie na to czy urosniesz czy nie
powiem Ci ze trening sam w sobie pobudza organizm do rosniecia:wink:
Nie do końca się zgodzę z twoją wypowiedzią. Zostaję przy swoich racjach.
prosze o wiecej komentarzy :)
Nie ma juz praktycznie co pisac , bo wszystko zostalo powiedziane,, cwicz a na pewno urosniesz jak nie w gore to na szerokosci :lol: :lol:
lukemaster
25-05-07, 15:06
to łądna lipa jak sie na nogi nie bierze..to potem będzie smiesznie wyglądac łapa 40 a nózki jak patyki...zero proporcji
Nóżki to można sobie wyćwiczyć niekoniecznie na siłowni.
Są specjalne ćwiczenia na nogi bez przyrządów, można przez siatkówkę,piłke nożna itp wyćwiczyć nogi. Ja polecam bardzo intensywny trening na rowerze.
to sa mity z tym ze jak obciazasz kregoslup (kazde cwiczenie praktycznie obciaza) lub (kto to wymyslil??) nogi (heh) to nie urosniesz...
z tymi nogami to juz naprawde doj.ebaliscie do pieca strasznie...
lukemaster
25-05-07, 18:11
powtórze to ejszce raz ze dobry trening wspomaga wzrost...a to ze sie nie rosnie to są mity tak jak kolega wyzej napisał
moze tak : nie koniecznie wspomaga wzrost...
u roznych osob jest inaczej, np. ja przez ponad 2 lata cwiczen uroslem moze z 2 cm, a kolega, z ktorym rowno zaczalem cwiczyc wyje.bal w gore prawie 6 cm...
nie ma reguly na to,
lukemaster
25-05-07, 21:24
to zalezy ile ci ejst dane:) jak amsz miec 2m to będziesz miał