Zobacz pełną wersję : Powinno się jeść szybko czy wolno??
mareklol17
19-04-07, 10:58
podobno szybkie jedzenie sprzyja tyciu , ale chyba w tluszcz, nieznam sie prosze was o opinie
na temat ,,predkosci konsumowania''
Szybkie jedzenie sprzyja zgadze, szybciej to znaczy ze nie jest dokladnie zmielone wiec lepiej wolniej i dokladniej gryzc a co do tycia to niewiem
jesli bedziesz jadl szybciej to wiecej w siebie zmiescisz jesli wolniej to lepiej pogryziesz i lepiej wchloniesz
co do tego tycia to możliwe. jeżli jesz wolno to każdy "kęs" jest mieszany ze śliną więc ulega wstępnemu trawieniu natomiast jedznie szybkie powoduje jak już kolega wyżej wspomniał zgage i niestrawność. z drugiej jednak strony skoro nie doszło do wstępnego trawienia zatem pokarm bedzie się dłużej rozkładał w żołądku ?? nie mam pojecia czy to co napisałem to nie są jakieś bzdury :wink: to tylko moja dumanie
pozdrawiam
Tak, w jamie ustnej nastepuje wstepne trawienie weglowodanow, bylo to na biologii :wink:
CreativePL
19-04-07, 22:32
jesli bedziesz jadl szybciej to wiecej w siebie zmiescisz
co ty za farmazony pierdoli** jak, wieksze kawalki trafiaja do zeładka co powoduje mniejsze miejsce w nim pomysl...
Creative ale nie denerwuj sięnie każdy jest tak wysoko rozwinięty umysłowo żeby to pojąć. Lub nie jest tak bardzo obeznany w temacie żeby to wiedzieć
nie kazde mu polykac w calosci :P podobno jedzenie posilkow ktore sa wstepnie rozdrobione szybko daje efekty ze wiecej ich zmiescisz. bez nerwow Panowie:)
Ja wpierniczam bardzo szybko i wogole tak jest lepiej bo moge wiecej w siebie wpapowac:P i nie musze co godzine potem jesc;]
Pozdro
Zołądek bardziej sie męczy by strawić pokarm
mareklol17
20-04-07, 13:27
niewiem jak wy, ale ja nia bologie nie chodzilem
Widzisz Creative bartek145, tez przyznaje moje zdanie wiec nie wysmiewaj sie od razu z mojego postu! Mozesz podwazyc ale nie zeby sie od razu wysmiac