Zobacz pełną wersję : ..::tluszcze::..
dlaczego trzeba ograniczac tluszcze? poprostu odkladaja sie w organizmie i twoza tkanke tłuszczową czy hamuja wchlanianie bialka???
Nasycone tłuszcze od razu odkładają się w tkance tłuszczowej a podczas ich spalania wytwarzają się wolne rodniki które niszczą komórki ciała.
Najważniejszymy dla ciała i nie zbędnym dla prawidłowego funkcjonowania są tłuszcze WNKT i NNKT lecz zbyt duży nadmiar tłuszczy omega prowadzi do tego że się one utleniają i mamy problem a nadmiar odkłada się w tkance tłuszczowej
Ogolnie to nadmiar kcal odklada sie. Jak kolega wyzej napisal podstawa to jednonienasycone, wieloninasycone i o-3, nasycone tez sa potrzebne ale w mniejszych ilosciach czyli ok 20% zapotrzebowania na tluszcze
A co do bialka to tluszcz nie hamuje tylko spowalnia wchlanianie ale bez przesady. Jedynie po treningu zjesc lepiej posilek ww-b ale jezeli walisz gainera po treningu to spokojnie mozesz pokropic posilek oliwa
Tluszcze bardzo ciezko po prostu spalic! Naklad ATP potrzebny na ich wykorzystanie energetyczedn jest bardzo wysoki dla tego cenione sa weglowodany:)
Nie podwazam Twojej wiedzy na ten temat ale poczytaj troche o tluszczach i zobaczysz dlasczego zdrowe tluszcze sa cenione w diecie :wink:
oczywisce mowimy o ZLYCH tluszczach zwierzecych nie roslinnych:)
zwierzece tez sa potrzebne, w mniejszych ilosciach ale potrzebne
Jaką pełnią szczegółowo LUKI funkcję PUFA?
Sczegółowo to niestety nie napisze Ci bo nie jestem w tym az tak gleboko, odzywianie, kulturystyka i ogolnie sport to moje hobby, wiec..
Jak wiadomo to organizm z tych kwasow tłuszczowych(dla tych co nie wiedza- nasyc.kwasy tł.) wytwarza cholesterol ktory ten z kolei odpowiedzialny jest za sole kwasów zolciowych a co najwazniejsze za synteze hormonow. No ale gdy jest ich w nadmiarze to wiadomo do czego to prowadzi, m.in miazdzyca :wink: no i juz nie mowie o wrazliwosci insulinowej.
Ogolnie to mozna powiedziec ze nie istnieja zle tluszcze tylko stosujemy zle proporcje.
Energia z tluszczy w diecie powinna stanowic ok 30% w proporcjach jednonien,nasyc,wielonien 1:1:1. Chociaz przyznam sie ze u mnie nie jest to zachowane, przewazaja u mnie jednonien...
Czytalem rozne artykuly, roznych specjalistow i w sumie wiekszosc przystaje na te wlasnie proporcje. Niektorzy proponuja np zeby tluszcze nasycone stanowily tylko 8% zapotrzebowania na tluszcze ale to szrszy temat do dyskusji.
Ale panowie, my amatorzy nie powinnismy wnikac az tak gleboko. Temat rzeka...