PDA

Zobacz pełną wersję : ..::tluszcze::..

tobpak
10-04-07, 08:46
dlaczego trzeba ograniczac tluszcze? poprostu odkladaja sie w organizmie i twoza tkanke tłuszczową czy hamuja wchlanianie bialka???

pw
10-04-07, 09:03
Nasycone tłuszcze od razu odkładają się w tkance tłuszczowej a podczas ich spalania wytwarzają się wolne rodniki które niszczą komórki ciała.
Najważniejszymy dla ciała i nie zbędnym dla prawidłowego funkcjonowania są tłuszcze WNKT i NNKT lecz zbyt duży nadmiar tłuszczy omega prowadzi do tego że się one utleniają i mamy problem a nadmiar odkłada się w tkance tłuszczowej

LUKI
11-04-07, 11:14
Ogolnie to nadmiar kcal odklada sie. Jak kolega wyzej napisal podstawa to jednonienasycone, wieloninasycone i o-3, nasycone tez sa potrzebne ale w mniejszych ilosciach czyli ok 20% zapotrzebowania na tluszcze

A co do bialka to tluszcz nie hamuje tylko spowalnia wchlanianie ale bez przesady. Jedynie po treningu zjesc lepiej posilek ww-b ale jezeli walisz gainera po treningu to spokojnie mozesz pokropic posilek oliwa

rybek89
14-04-07, 12:31
Tluszcze bardzo ciezko po prostu spalic! Naklad ATP potrzebny na ich wykorzystanie energetyczedn jest bardzo wysoki dla tego cenione sa weglowodany:)

LUKI
14-04-07, 14:56
Nie podwazam Twojej wiedzy na ten temat ale poczytaj troche o tluszczach i zobaczysz dlasczego zdrowe tluszcze sa cenione w diecie :wink:

rybek89
15-04-07, 08:53
oczywisce mowimy o ZLYCH tluszczach zwierzecych nie roslinnych:)

LUKI
15-04-07, 10:09
zwierzece tez sa potrzebne, w mniejszych ilosciach ale potrzebne

pw
15-04-07, 21:39
Jaką pełnią szczegółowo LUKI funkcję PUFA?

LUKI
16-04-07, 12:52
Sczegółowo to niestety nie napisze Ci bo nie jestem w tym az tak gleboko, odzywianie, kulturystyka i ogolnie sport to moje hobby, wiec..

Jak wiadomo to organizm z tych kwasow tłuszczowych(dla tych co nie wiedza- nasyc.kwasy tł.) wytwarza cholesterol ktory ten z kolei odpowiedzialny jest za sole kwasów zolciowych a co najwazniejsze za synteze hormonow. No ale gdy jest ich w nadmiarze to wiadomo do czego to prowadzi, m.in miazdzyca :wink: no i juz nie mowie o wrazliwosci insulinowej.

Ogolnie to mozna powiedziec ze nie istnieja zle tluszcze tylko stosujemy zle proporcje.
Energia z tluszczy w diecie powinna stanowic ok 30% w proporcjach jednonien,nasyc,wielonien 1:1:1. Chociaz przyznam sie ze u mnie nie jest to zachowane, przewazaja u mnie jednonien...
Czytalem rozne artykuly, roznych specjalistow i w sumie wiekszosc przystaje na te wlasnie proporcje. Niektorzy proponuja np zeby tluszcze nasycone stanowily tylko 8% zapotrzebowania na tluszcze ale to szrszy temat do dyskusji.
Ale panowie, my amatorzy nie powinnismy wnikac az tak gleboko. Temat rzeka...