PDA

Zobacz pełną wersję : Ocet jabłkowy - Używał ktoś?

darek130
25-09-17, 18:56
Witajcie,

Zakupiłem ostatnio dietę u profesjonalnego trenera personalnego i w nim mam dodane 1 łyżkę octu jabłkowego z wodą na czczo. Po badaniach wyszło, że mam niezbyt dobrą wchłanialność składników odżywczych z pożywienia. Mam pytanie czy ktoś używał? Kupiłem go ale strasznie jedzie, jak normalny ocet. Nic mi się nie stanie jak będę go spożywał jeszcze na pusty żołądek? Czytam: https://naturaonline.pl/ocet-jablkowy-wlasciwosci-przepis i niby nic nie pisze o skutkach ubocznych ale wolałbym się upewnić bo nie chcę sobie zjarać żołądka :knockout:

BodyThatMakeMe
26-10-17, 20:41
Ja używałem, ale to zależy jak reagujesz. Ja wiem, że dla mnie to nie jest "suplement" bo boli mnie po tym brzuch, źle się czuję i ogólnie mi wcale nie pomógł. Ale z tego co ostatnio czytałem i słyszałem, to najlepiej nie jabłkowy a winny. Winnego nie próbowałem.

JuniorWB3
24-02-18, 10:51
Wielkie dzięki za sprawdzone porady :) Mi się one również bardzo przydadzą :)

xelka
15-03-18, 08:27
Tzn. chcesz pić sam ocet? :) Jeśli będziesz go normalnie spożywał z innym pożywieniem to może być na pusty żołądek. Żaden problem :)

wielki_kulturysta
20-09-18, 09:30
Próbowałem octu jabłkowego z wodą i to jest paskudztwo w smaku! Ale podobno wpływa spoko na trawienie i generalnie taki ocet pity był w starożytnym Rzymie przez wysoko urodzonych. Pity rano ma eliminować toksyny z organizmu, ale to chyba trzeba skonsultować najpierw z lekarzem. Wspomaga metabolizm itp. itd. Ale wiecie, nic nie jest trucizną i wszystko jest trucizną, jak to mówią. Ocet jest kwaśny, więc może podrażniać wrażliwy żołądek. Jak masz wrzody albo jeśli kobieta jest w ciąży, to też nie powinna go pić. No i pity w nadmiarze ocet może też uszkodzić wątrobę.Dlatego sam wolę wodę z cytryną.