Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Obróbka termiczna



VT50
29-11-15, 21:33
Jaki sposób obróbki termicznej uznajecie za najlepszy? Który preferujecie i polecacie?
Smażenie, gotowanie, grillowanie, pieczenie - troche tego jest, wiadomo, że każda metoda charakteryzuje się czymś innym, zarówno w kwestii smaku jak i wartości odżywczych jakie ma produkt po konkretnej obróbce.
Co najlepsze?!?!

bololol
30-11-15, 07:55
Jeśli chodzi o mięso to duszenie w multicookerze, warzywa kładę nad duszone mięso. Ogólnie nie zwracam uwagi na to, w jaki sposób coś robię. Ma smakować i być szybko zrobione.

Wikidajło
30-11-15, 15:04
Cyca i ogólnie drób piekę w naczyniu żaroodpornym, troszkę przyprawy i bez żadnego tłuszczu, 25 minut i wychodzi gitara, soczyste itd. Ważne że nie trzeba przewracać jak podczas smażenia więc dupy nie trzeba zawracać sobie głpwy, krowę to teraz praktycznie cały czas mielę i w formie burgerów opierdalam, bo jak dusiłem to raz wychodziła fajna a raz gumowata czy twarda :/ No chyba że kupuję sztejka z antrykotu lub roztbefu to smażę po 2-3 minuty z każdej strony i na półkrwisto wcinam, no i wieprzowinka, przeważnie duszę w formie jakiegoś gulaszu ale schaba to marynuję ze 48h i piekę, wychodzi gitara. Planuję tak jak kolega wyżej napisał kupić multicooker, dużo ludzi to chwali!!!

slim shady
30-11-15, 16:22
gotowanie na parze, grillowanie, pieczenie w rękawie, smażenie na oleju kokosowym

Preson
02-12-15, 22:52
Mięsiwo z rękawa jest kozackie...
Ja czesto jem gotowana pierś (smakowo nieciekawie) i używam grilla, a smaże na oleju kokosowym.

Tahoe
03-12-15, 15:07
Często wrzucam mięso/ryby do piekarnika, lubie smak pieczonych potraw, no i + za to, że nie trzeba ich przyrządzać na żadnym tłuszczu.

bololol
03-12-15, 15:23
a jaka jest przewaga pieczenia od smażenia? bo nie załapałem tekstu "no i + za to, że nie trzeba ich przyrządzać na żadnym tłuszczu"

Tahoe
03-12-15, 16:51
No przewaga smakowa i właśnie tego, że np. przygotowując rybe, dajmy na to pstrąga, to wole upieczonego w aluminiowej folii w piekarniku bez tłuszczu, niż takiego usmażonego na patelni.

Wikidajło
03-12-15, 18:46
a jaka jest przewaga pieczenia od smażenia?
Podczas smażenia trzeba pilnować padlinę, obracać itp prawda? Temat tłuszczu omijam bo to nie problem żaden gdy ma się odpowiedni tłuszcz lub sprzęgło...

bololol
03-12-15, 20:15
ale szybciej dochodzi

Wikidajło
04-12-15, 18:22
Ty to we wszystkim szybko dochodzisz to w gotowaniu byś sobie odpuścił :P

bololol
04-12-15, 22:44
Brałem cie? Raczej nie chodzisz w mojej kategorii :p

Tomee
11-12-15, 12:38
Jaki sposób obróbki termicznej uznajecie za najlepszy? Który preferujecie i polecacie?
Smażenie, gotowanie, grillowanie, pieczenie - troche tego jest, wiadomo, że każda metoda charakteryzuje się czymś innym, zarówno w kwestii smaku jak i wartości odżywczych jakie ma produkt po konkretnej obróbce.
Co najlepsze?!?!

Najlepszy pod jakim względem?

Prawdę powiedziawszy zależy od produktów np większość warzyw i owoców podczas obróbki termicznej traci witaminę C więc najlepiej na surowo. Ziemniak z kolei również warzywo, bez obróbki termicznej warto jeść jeśli chcesz się szybko rozchorować przed komisją wojskową czy zmianą w robocie z kierownikiem pedałem.

Mięso/ryby najlepszym sposobem obróbki jest gotowanie na parze, w przeciwieństwie do Gotowania na wodzie z mięsa nie zostają dosłownie wypłukane mikro jak i makro składniki. Przy smażeniu mięso zachowuje swoje wartości odżywcze, lecz wytwarzają się różne szkodliwe składniki przez co jest ciężej strawne- obciąża cały układ pokarmowy od żołądka przez wątrobę, jelita, trzustkę, na hemoroidzie kończąc XD no i tam jakieś rakotwórcze pierdoły i inne huje-muje XD. Należy także nadmienić iż do smażenia dodaje się tłuszcz, który nie zawsze jest pożądany. Wyższa temperatura w smażeniu=większ utrata omega3 itp (i tym podobne pierdoły). Jednak smażone mięso jest dużo lepsze makrosy zachowuje i nie jest wiórem jak gotowane. Przy grilowaniu powstaje jeszcze więcej szkodliwych składników niż przy smażeniu. Jedyny plus iż z tłustego mięsa sporo smalcu wykapie, no i ten smak którego nikt normalny nie może sobie odmówić- taka karkóweczka czy swojska kiełbaska... :)
Pieczenie dużo smakiem nie ustępuje od smażonego, ale jest zdrowsze- nie powstają te szkodliwe i rakotwórcze pierdoły. Na pewno wielkim plusem jest tu powstały sos którym można polać kartofelki czy chlebek w nim pomaczać :) Oczywiście są różne szkoły pieczenia. Piszę o metodzie w naczyniu żaroodpornym/patelni z pokrywką itd. Dodatkowego tłuszczu również nie trzeba.

Więc teoretycznie pieczenie jest najoptymalniejszym wariantem, gotownie n parze najzdrowszym. Jednak nikt zdrowy na ciele i umyśle nie będzie rezygnował ze smażonego czy grilowanego.

Są jeszcze inne rodzaje obróbki mięsa jak suszenie (ostatnio modny na stacjach benzynowych beef jerky) czy wędzenie (pyszny śpek czy rybka). Można także jeść mięso/ryby na surowo.

Podsumowując na każdym rodzaju obróbki termicznej zrobisz mase czy redukcje. Tu rozchodzi się o smak i wpływ na zdrowie. Dopóki nie redukujesz do 5%bf i jesteś zdrowy nie zawracaj sobie dupy pierdołami.

Ghibli
13-12-15, 21:59
No chyba głównie o to głównie chodzi - jaka obróbka termiczna jest najlepsza biorąc pod uwage czy to smak, czy kwestie zdrowotne czy po prostu własne upodobania.

A po przeczytaniu tego co wyżej jestem tym bardziej optymistycznie nastawiony, bo pieczenie jest u mnie na pierwszym miejscu:).