PDA

Zobacz pełną wersję : Tuńczyk



Preson
18-11-15, 19:19
Jecie? Unikacie? Ostatnio jest sporo informacji o tym, żeby nie przesadzać z jedzeniem tuńczyka, chodzi oczywiście o zawartą w nim rtęć, która "magazynuje" się w ludzkim organizmie przez lata i może dać o swoich negatywnych skutkach dopiero po czasie.
Osobiście kiedyś jadłem częściej, teraz już sporadycznie i traktuje tuńczyka bardziej jako opcje ratunkową kiedy nie mam przygotowanych innych posiłków.

Blackfit
18-11-15, 19:46
Też słyszalem o rtęci w tuńczyku. Raczej jakos specjalnie sie tym nie przejmuje, jem może jedna puszke w tygodniu, więc powinno być wszystko OK:). Takie czasy, że praktycznie z każdym produktem jest coś nie tak, najważniejsze to nie przesadzać w pewnych kwestiach.

slim shady
19-11-15, 00:30
tuńczyk z puszki to rzadkość u mnie

S600
22-11-15, 14:09
Ja lubie wrzucić do sałatki, albo spaghetti, ale faktycznie - raczej rzadko korzystam.
Kiedyś chciałbym tylko spróbować staka z tuńczyka, wygląda konkretnie, ciekawe jak smakuje.

Wikidajło
22-11-15, 17:34
Ja lubie wrzucić do sałatki, albo spaghetti, ale faktycznie - raczej rzadko korzystam.
Kiedyś chciałbym tylko spróbować staka z tuńczyka, wygląda konkretnie, ciekawe jak smakuje.
To uzbieraj te zabójcze 30zł i sobie kup :D Gdybyś napisał że chciałbyś spróbować mięsa z aligatora czy kangura to w PL byłoby troszkę ciężko ale stek z tuńczyka jest w każdym większym sklepie.

S600
22-11-15, 18:56
Nie pisałem, że nie moge dostać, tylko, że chce spróbować. Lekko, jakoś ukulam te 3 dychy:).
A z kangura podobno kiepścizna straszna...

Ghibli
24-11-15, 13:27
Ja akurat dzisiaj miałem na jeden z posiłków w formie sałatki, powiem, że wjechał ze smakiem;). Wydaje mi się, że od 2-3 puszek na miesiac świecił nie bede. Nie ma co panikować.

artur38
27-11-15, 18:31
tuńczyk super w sałatce, czasami na auchanie promocja 2 puchy w cenie 1, wtedy wcina.

marcin001
27-11-15, 20:13
najlepsze ryby to takie które żyją dziko i się samemu złowi lub z pewnego źródła załatwi :) te ryby z marketów wątpię czy mają te składniki odżywcze zawarte w tabelach ;p

Ghibli
27-11-15, 20:19
Może i mają, ale poza tym co w tabelkach są też inne "bonusy" :).

marcin001
27-11-15, 20:28
nie rozumiem o co Ci chodzi :)

Ghibli
27-11-15, 20:45
O rtęć, metale ciężkie, antybiotyki - standard.

marcin001
27-11-15, 20:58
antybiotyki to już chyba każde zwierze hodowlane ma w sobie ;p

bololol
27-11-15, 21:06
Nie chce cie martwic ale swiniak albo krowa z markietu tez nie ma takich makro i mikro jak podane w tabelkach. Suma sumara tunczyk z puszki to tak jak mieso z marketu. Zreszta jak wszystko co hodowlane

marcin001
27-11-15, 21:24
wiem wiem, przez to staram się jak najwięcej jeść wiejskiego towaru ;)

bololol
27-11-15, 21:33
Mi np wiejskie mniej smakuje

marcin001
27-11-15, 21:57
ja tam lubię , np jak przywiozę kurę brojlera ze wsi, odetnę cyce i upiekę to mięso całkiem inne niż sklepowe, jest twarde, w smaku wyraźne i nie upieczesz w 10-15 min tylko trzeba ponad pół godz:) to samo ze świnką ;p krowy niestety nie mają więc nie wiem ;d

szycha
28-11-15, 19:28
W większości żywności jest chemia a tzw. BIO jest drogie i nie zawsze co BIO jest zdrowe.

Wesoły_Grabarz
28-11-15, 19:32
wiem wiem, przez to staram się jak najwięcej jeść wiejskiego towaru ;)

ja raz miałem okazje zjesc wiejskie muuuuu i jest ogromna różnica pomiedzy sklepowym a wiejskim stuffem, makro jak makro ale walory smakowe mrrrrrrr

PIXO
28-11-15, 21:06
No dla mnie wiejskie niebo, a ziemia w porownaniu do tych sklepowych. Jajka, kurczak, wszystko zupełnie inaczej pachnie i smakuje. A rosołek z takiego wiejskiego kurolka to w ogóle bajka.

Wesoły_Grabarz
29-11-15, 06:58
uj z rosołem bracie miły , mięsiwo ....mrrrrrr łechta moje podniebienie .................

Blackfit
29-11-15, 11:16
Mięsiwo podstawa. Rosołek dobry na przechlanie ;).