Zobacz pełną wersję : Kreatyna HCL, polecacie po mono? Jesli tak, to jaką?
Witam. Własnie koncze cykl mono, jestem zainteresowany inna forma kreatyny, mam na oku HCL, jakie firmy polecacie. jak ja najlepiej stosowac i z czym łaczyc, mysle nad beta alanina, w celu poprawienia sily, oczywiscie dieta jest na 95%.Staż-rok.
ja jem argi + betę 5/3 czasem więcej bety, przed treningiem i jestem zadowolony. mono jest stare ale jare, nowsze formy różnią się tylko ceną a działanie takie same.
Dobrze puchnie? Jak dokladnie stosujesz, dt, dnt...tylko dt? Arginina to nie to samo co akg?
Karol Majek
09-09-15, 20:06
Arginina to nie jest to samo co AAKG. AAKG jest solą kwasu glutarowego i aminokwasu - argininy.
http://www.bcaa.pl/skladniki/alfaketoglutaran-argininy.html
ja tam nie widzę dużej różnicy (albo nie zwróciłem uwagi) w działaniu na sobie pomiędzy aakg a argininą. wracając do tematu to stosuję ciągłą suplemację 5g argininy i 3 g beta alaniny ok 30 min przed treningiem. czasem jak mam słabszy dzień to przywalę 200-400mg czasem 500 mg kofeiny dodatkowo i jest fajnie ;p
Co z tą betą, mozna ja stosowac dlugie tygodnie, chodzi o to, czy z hcl bedzie dobry efekt w robieniu mięcha.
Aakg mam z cytruliną, jak chce dobrze spuchnac, to stosuje , jak bralem regularnie nie mialem efektu takiego, jak bym bral raz na tydzien, interesuje mnie suplementacja leb w leb z hcl. Co dorzycic, nie wiem niektorzy mowia, ze mono sie nada, ale chce od mono odpoczac jakies 6miechow, by dalej stosowac.
Nie testowałem hcl więc Ci nie powiem. mam negatywne nastawienie do innych form niż mono. sam leciałem pół roku ciągle i nawet rosło dodając że dość popijałem alko , a co do bety to myślę że stosując mniejszą ilość i przed treningiem też można ją dłużej stosować :)
Tak własnie wiem, bete chce stosowac dwa miesiace, moze nawet dluzej wraz z hcl, interesuje mnie osoba, ktora brala lub bierze hcl, czy łączy z czyms, czy solo, stawiam na bete. Mono bez przerwy stosowales pol roku?
Rozumiem :), jakie dobierales proporcje?
Aktualnie, tez jade takim cyklem, drugi miesiac, mysle przedluzyc do 12 tygodni, po jakim czasie miales efekty, ineteresuje mnie nawodnienie, po jakim czasie dzialala.
szczerze nie zwracałem na to uwagi :) po tym 'cyklu' nie miałem spadków sily ani obwodów więc chyba było git :)
1. W jaki sposob masz odpoczac przerzucajac sie z mono na hcl jesli dla organizmu to jedno i to samo bo i tak w organizmie bedzie dzialac jako fofokreatyna.
2. Odpoczywa to sie od towaru a nie od czegos co jest nie szkodliwe. Chyba ze chcesz odpoczac od samej meczarni picia/lykania ale nie wiem jak to ma pomoc przechodzac z jednego na drugie.
Nastawienie sie liczy takze, a nie to, co ktos nagada drugiemu. Jestem przekonany, że hcl jest inną forma i dziala inaczej, jesli nawet tego nie chcesz. Po połączeniu innej formy kreatyny np z beta alanina bedzie inne dzialanie, w ten sposob mozna oszukac organizm ,co do kreatyny, kazdy ma swoje odczucia i dzieli sie nimi na forum. Wrocmy do tematu, sednem nie jest mono, tylko hcl, jeszcze raz... Czy ktos bral hcl wraz z beta alanina, jak dlugo trwal cykl, jakie efekty.
Monostearynian gliceryny SE- ktos probowal, łączył z kretą?
500g za niecale 19pln. Jako dodatek do pompy.
UNS - Crea X5 - 300g-polecacie?
ogólnie to tak jakby mały stak więc myślę że nie jest to zła opcja ;) najlepiej wypróbuj i daj znać ;)
Mysle ze najlepszym dla mnie rozwiazaniem bedzie mix kreatyn, a nie same HCL. uns dobra, sprawdzona firma, mam z niej zmb6, lecz stitec lepsze zma robia, myslalem nad creacong mutanta, ale ich pre jest totalnym nieporozumieniem, wiec nie bede probowal, postawie na uns i ta gliceryne.
Teraz dylemat, ktory stack wybrac. Mam trzy na oku:
UNS Grinder 3 300g
UNS Crea Ester 250g
UNS Crea X5 300g
oprucz ester, miedzty tymi dwoma
grinder nadawał by się też przed treningiem z racji bety, cytruliny czy aakg. w porównaniu do x5 wybrał bym grindera :) jednakże opakowanie nie wystarczy Ci na cały cykl.
Gringer posiada stymulanty, nie jestem zainteresowany, zbyt duzo tego zjadlem. Beta jest, gliceryna, i stack x5-zdecydowalem. teraz tylko skoncze mono, odczekam 4tygodnie i jade z tematem. 2 opakaowania oczywiscie, porcja bedzie 7g 2x dziennie.
Ja stosuje teraz ten zestawik ;) http://www.bcaa.pl/activlab/beta-alanine-128kaps.html i jeszce to http://www.bcaa.pl/activlab/universal-bcaa-xtra-creatine-monohydrate-500g-500g.html. I jestem zadowolony . 1 Listopada wrucilem do treningu po prawie 4 letniej przerwie . To zaczolem brac 2 Styczna tego roku i jest ok ! Cos zaczyna sie dzic ;)
Stosowaną monu a później HCL i obie kreatyny miałem z firmy Fitek noted Joh stosowaną monu a później ha CL i obie kreatyny miałem z firmy scitwc Nutrition ,
musze przyznac ze bylem i jestem bardzo zadowolony