Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Kupno parowaru - kilka pytań

Darius_2508
05-07-15, 14:31
Cześć panowie

Zastanawiam się nad kupnem parowaru celem oszczędności czasu i ograniczeniem go do minimum w kuchni.
Rozważam kupno dwóch rodzajów. Jeden to standardowy "garnkoparowar" który użytkuje się na standardowej kuchence, a drugi to parowar bardziej nowoczesny czyli elektryczny. Nie ukrywam, że ze względów ekonomicznych
bardziej odpowiadałby mi "garnkoparowar".
Poniżej przykładowe linki do obu rodzajów.
http://allegro.pl/garnek-garnki-do-gotowania-na-parze-parowar-2551-i4934685211.html
http://allegro.pl/parowar-clatronic-dg3547-inox-lcd-3-poj-niemiecki-i5480850659.html

Mam kilka pytań i liczę na Waszą pomoc:
1) Czy ktoś z Was korzysta z któregokolwiek rodzaju? Jeżeli tak to którego i jak wrażenia/wygoda ?
2) Czy w powyższych parowarach można gotować ryż/kaszę w woreczkach czy tylko "luzem" ?
3) Czy ma jakieś znaczenie kolejność ułożenia potraw na poszczególnych poziomach? np. kurczak/ryż/warzywa? Osobiście wydaje mi się, że produkty na najniższym poziomie będą gotowe najszybciej czyli od dołu można by układać produkty które trzeba najdłużej gotować/dusić...
4) Czy gotowanie za jednym razem kilku produktów nie spowoduje, że jedne przesiąkną zapachem drugich itp?

Pozdrawiam

Darius_2508
05-07-15, 16:08
Ceny parowaru i multicooker'a są nieporównywalne więc zostanę przy parowarze :)

Darius_2508
05-07-15, 21:45
pokaż mi więc tak bardzo dobry multicooker do 350 zł...

Darius_2508
06-07-15, 19:32
tylko nie wiem czy to jest naprawdę to czego ja szukam. Chcę ograniczyć do minimum czas w kuchni, ugotować wszystko za jednym razem, a to tego multicooker'a chyba nie wrzucę za jednym razem 5 worków wyżu, 500 g brokuł/kalafiora i 1 kg piersi z kurczaka, czyż nie?

bololol
06-07-15, 22:08
kurde zaczynam i ja się teraz interesować tym multicookerem. może trochę ułatwić życie... czytałem trochę w necie ale same recenzje albo "pań domu" i ich ciasta marchewkowe, albo opinie sponsorowane... al. skoro i tu chwalicie to chyba warto przemyslec temat. ak rbi mięcho warzywa i jakiś ryż/kasze za jednym rze i i tezba przy tm stać to mi się podoba :) a da rade w tym omleta zrobić

Darius_2508
07-07-15, 17:03
fallenursus (http://www.e-gym.pl/member.php?12885-fallenursus) gdzie ty tyle tego wrzuciłeś na raz? urządzenie wygląda bardzo niepozornie, na małe...

Darius_2508
18-07-15, 18:12
a powiedz mi fallen (bo jednak zaczynam się przekonywać do multicookera :)) - czy można w nim przygotować frytki, ale nie takie ociekające tłuszczem z głębokiego oleju tylko bardziej dietetyczne, takie jak z piekarnika lub też stosunkowo niedawno wprowadzonych na rynek frytkownic beztłuszczowych.

bololol
13-08-15, 12:08
Ma.opcje piekarnika. Już dwie osoby kupiły z polecenia ten multicooker i są b zadowolone :)

To do swojej listy możesz dopisać 3 osobę. Zamówiłem wczoraj multicooera. Niby trochę inny niż polecałeś, ale twój ma pojemność 4l więc chyba trochę mało. Znalazłem 5l philipsa także mam nadzieję że też będę zadowolony.

Darius_2508
14-08-15, 08:35
Jeżeli ktoś byłby tak dobry i spróbował zrobić frytki bez tłuszczu w minicookerze i napisał opinię to byłbym bardzo wdzięczny :)

bololol
14-08-15, 11:21
Frytki bez tłuszczu? To tak jakby zrobić frytki bez ziemniaków. Tłuszcz to nieodłączny element frytasów. Zresztą wtedy to nie są frytki tylko pieczone ziemniaki.

Wikidajło
14-08-15, 19:05
bololol ty coś ćpał czy co??? Od kiedy spróbowałem frytki pieczone w piekarniku nigdy już nie zrobiłem na oleju itp, z piekarnika są najlepsze, chrupiące w ogóle... No ale jak kto woli.