Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : pytania o wzrost masy

ptaszek
14-06-15, 21:26
Witam. Jestem nowy na forum. Jeśli w złym dziale proszę o przeniesienie
Przejdę do rzeczy, a mianowicie mam 2 pytania i jedna prośbę.

1. Jest powiedziane ze żeby zyskiwać mase mięśniową trzeba przyjąć o około 300 kcal więcej niż wynosi dzienne zapotrzebowanie. Zastanawia mnie czy jeśli po treningu przyjmę mniej, to miesnie nie urosna w ogóle, czy urosna tylko bardzo mało. Chodzi mi głównie o czysta mase mięśniową bez tłuszczu.

2. Czy w dni nie treningowe można rotowac ilością kcal dziennego zapotrzebowania? Przykładowo idę na siłownię w pon sr i pt nam nadwyżkę kcal, a w pozostałe dni (wt czw sob niedz) przyjmę o około 200 kcal mniej niż wynosi moje dzienne zapotrzebowanie. Zależy mi na czystej masie mięśniowej, jak najmniej tluszczu

3. Czy mógłby mi ktoś obliczyć moje dzienne zapotrzebowanie kcal? Jestem po redukcji. W 6 miesięcy schudłem około 19 kg. Tłuszcz na poziomie około 10 procent. Typ endomorfik. Waga 80, wzrost 178, 23 lata. Cel czysta masa mięśniową

sorry za błędy pisze z komorki

USgorn
14-06-15, 23:15
1. Przeczytaj co napisales dokladnie jeszcze raz. W ciagu calego dnia jesz tylko posilek po treningu?

2. Mozna ale trzeba umiec. W dni treningowe miesnie sie regeneruja co tez wymaga energii.

3. Skoro redukowales to sam powinnes wiedziec na jakiej kalorycznosci waga stoi a na jakiej leci...

Olli18
15-06-15, 07:08
Tutaj masz wzór na obliczanie zapotrzebowania kalorycznego dla mężczyzn 66,5 + (13,7 x WAGA) + (5 x WZROST) – (6,8 x WIEK) ten wynik musisz jeszcze pomnożyć przez wskaźnik określający Twój tryb życia i tu masz na przykład:
1,0 – leżący lub siedzący tryb życia, brak aktywności fizycznej
1,2 – praca siedząca, aktywność fizyczna na niskim poziomie
1,4 – praca nie fizyczna, trening 2 razy w tygodniu
1,6 – lekka praca fizyczna, trening 3-4 razy w tygodniu
1,8 – praca fizyczna, trening 5 razy w tygodniu
2,0 – ciężka praca fizyczna, codzienny trening

Generalnie jeżeli chodzi o ten wskaźnik to ja na przykład u siebie mimo, że nie pracuję fizycznie, ale trenuję 6 razy w tygodniu to pomnożyłem przez 1,6. I daje to jakiś obraz mojego dziennego zapotrzebowania kalorycznego.

ptaszek
15-06-15, 08:13
Wyszlo mi około 3100 kcal dziennego zapotrzebowania.
Jeśli chodzi o 1 pytanie, to chodzi mi o to, czy mięśnie rosną nawet przy deficycie kalorycznym?

Olli18
15-06-15, 09:17
Nie liczyłbym na to. Przy redukcji mogą nawet spaść. Ale po to daje się na redukcji odpowiednio większą ilość białka w diecie, ażeby tym spadkom zapobiec. Od budowania muskulatury niewątpliwie jest okres masowy. Jeżeli chcesz redukować to skup się na tej redukcji. Zrób ją odpowiednio do końca, a później wejdziesz na okres masowy i tam zacznie się budowanie mięcha. Inaczej tego nie widze. Ale może ktoś inny się wypowie czy na deficycie kalorycznym da radę budować mięcho. Może są takie przypadki, ale ja w to szczerze wątpię.

Wikidajło
15-06-15, 09:40
Jedź dobrze i zdrowo, ćwicz dużo i ciężko, efekty przyjdą na pewno a obliczenia i cyferki zostaw zawodowcom.

USgorn
15-06-15, 11:47
Wyszlo mi około 3100 kcal dziennego zapotrzebowania.
Jeśli chodzi o 1 pytanie, to chodzi mi o to, czy mięśnie rosną nawet przy deficycie kalorycznym?

Tak jest to mozliwe ale po pytaniach nie sadze zeby Ci sie to udalo.

Ps. Tyle glupich odpowiedzi w jednym temacie chyba jeszcze nie widzialem bo poza odpowiedzia fallenursusa reszty inaczej sie okreslic nie da.

Olli18
15-06-15, 12:23
Można jeść zdrowo a mimo to się zalewać, bo ktoś może opierdalać dziennie miliard zdrowych węgli i do tego popijać litrem zdrowej oliwy, więc jednak w miarę prawidłowe wyliczenie zapotrzebowania kalorycznego by się przydało.

Olli18
15-06-15, 12:37
Tak jest to mozliwe ale po pytaniach nie sadze zeby Ci sie to udalo.

Ps. Tyle glupich odpowiedzi w jednym temacie chyba jeszcze nie widzialem bo poza odpowiedzia fallenursusa reszty inaczej sie okreslic nie da.

A co do Twojej wypowiedzi. Ja zadnym super znawcą nie jestem. Staram się jakoś pomóc chłopakowi na tyle ile wiem. Nigdy nie radze czegos czego bym sam na sobie nie sprawdził. Szkoda, że Ty za bardzo widze nie chcesz pomagać, ale wyśmiewać to lubisz bardzo z tego co czytam Twoje posty.

USgorn
15-06-15, 12:50
W kazdym poscie dalem odpowiedz na pytania wiec raczej pomoglem.
Wyliczenie ktore podales ma sens tylko dla kogos kto dopiero zaczyna i nie wie jak sie za to zabrac bo jest nie dokladne poprostu. Jesli ktos juz cwiczy kilka miesiecy powinien znac swoje zapotrzebowanie

Olli18
15-06-15, 12:53
Ja bym jeszcze chętnie poznał Twoją odpowiedź na temat: jak na deficycie kalorycznym można zbudować masę mięśniową, bo to mnie bardzo ciekawi. Może osoba początkująca na deficycie jest w stanie cos tam zbudować, ale w innych przypadkach wątpię.

USgorn
15-06-15, 12:55
Zwyczajnie... poprzez odpowiednia diete a jak ma byc to rzeczywiscie konkretnie wykonane to przy pomocy SAA. Poczytaj sobie o recomp. Czepiasz sie ze nie daje odpowiedzi ale jesli mialbym na to odpowiedziec to bym musial napisac tu ksiazke. Jesli myslisz ze takie rzeczy robie za darmo to jestes w bledzie ;)

Olli18
15-06-15, 13:00
No właśnie i tak trzeba było od razu napisać widzisz w pierwszym poście. A wracając do głupich odpowiedzi. To po pytaniach można było stwierdzić, że kolega jest początkujący. Nigdzie nie napisałem ze jest to dokładnie wyliczenie zapotrzebowania kalorycznego a jedynie poglądowe. Ok koniec tego off topa.

Wikidajło
15-06-15, 16:34
Fallen co ciebie tak rozśmieszyło?

Wikidajło
15-06-15, 21:07
Możliwe ale nie narzekam, mi chodziło o kolegę wyżej, myślę że ma podobną budowę do mnie a jeżeli jest ednomorfikiem to widząc po sobie gdy będzie jadł w miarę czysto i ćwiczył z serduchem to na pewno suchoklatesem nie zostanie... Z tego co się można zorientować to za bardzo bazy nie łapie więc najlepszym wyjściem dla niego byłoby się zgłosić do ogarniętej osoby która mu za opłatą zrobi rozpiskę, oczywiście gdy chcę w miarę profesjonalnie podchodzić do tematu, bo ja wiadomo amatorka jestem.