Zobacz pełną wersję : jak zadbac o skore?
elo. Jestem podatny na rozsepy oraz mam tradzik. Jak dbac o skore by to zminimalizowac?
Musisz uelastycznić skórę przy rozstępach. dobre efekty daje kwas glikolowy lub krem ze śluzu ślimaka bo pomaga i na rozstępy i trądzik. co do samego trądzika używałem olejek rokitnikowy i morda jak u laski ;p
najlepiej przejdz sie do dermatologa ;)
przez dermatologa mam rozstepy... dal mi antybiotyki na tradzik ktore tak mi wysuszuly skore ze zaczely sie robic rozstepy...
A witaminy mineraly?
to u konowala byles a nie lekarza ;p
cynk, vit C i E ale to bardziej dupa a nie dzialanie xD
Podpinam się pod temat. Idę do dermatologa 12.02 mam troszkę syfów na klacie i plerach. Od teścia wywaliło najprawdopodobniej bo nigdy z żadnym trądzikiem problemów nie miałem. Biorę zincas forte. Ciekawi mnie młody co za antybiotyk Ci dermatolog przepisał czy nie przypadkiem tetralysal? I jak działanie?
niepamietam. To bylo z 5 lat temu. baba nie pomyslala o skutkach ubocznych. Caly czas mialem popekane usta(mimo ze bylo lato) nabawilem sie rozstepow i kontuzja kolana tez chyba przez to bo stawy mi posuszylo.
wiem ze olejak lniany pomaga na tradzik .
AgaBelzebub♡
15-10-15, 18:00
Chyba nikt nie zna złotego środka na trądzik :-(
zapytaj o jakies kremy albo masci w aptece a jak nie to do dermatologa zmień
mydlo siarkowe jest dobre na przetłuszczona skore np na cyklu wysusza ja ale minus zapach siary
nowackaDor
20-04-16, 10:30
trądzik, człowiek myśli ze po 20 roku życia będzie miał spokój a tu nie! Mi na trądzik świetnie pomaga sauna, chodzę 2-3 razy w tygodniu i od 2 miesięcy trądzik zniknął.
Polecam spróbować, jak ktoś ma juz dość zabawy z różnego rodzaju kremami, tabletkami czy maściami.
Dobrze działają apteczne kosmetyki, ale trzeba czytać składy, bo niektóre produkty pomagają na trądzik, ale przesuszają skórę i powodują podrażnienia. Jeśli to nie pomoże, to może jakieś tabletki - ja nigdy nie stosowałem, ale wiem, że kobietom często przepisuje się hormony na tego typu problemy. Ale jeśli już nic nie działa to najlepiej iść do dermatologa, bo może potrzebne będą nie jakieś gotowe preparaty, ale te robione przez apteki według składu przepisanego przez lekarza.
Nie ma chyba granicy wieku jeśli chodzi o trądzik. Za młodu można go nie mieć, a dopiero później może się odezwać i sprawiać kłopot, bo często zostawia brzydkie ślady i blizny, szczególnie jeśli na własną rękę próbujemy się go pozbyć. Dlatego, chyba lepiej skorzystać z pomocy specjalisty, póki jeszcze nie jest za późno i można coś zrobić, żeby poprawić wygląd skóry (jej nie da się tak łatwo wymienić na nową) :)
Na trądzik to spróbuj maść cynkową oraz tabletki z cynkiem. Na rozstępy polecam maść z wyciągiem z drzewa masłowego.
z trądzikiem to jak przesuszysz to masz nadmiar krostów, jak będzie tłusta skóra to też nie dobrze, lepiej zbadać cere