Zobacz pełną wersję : Środkowe partie klatki ?!
oSiŁeK_sNd
07-04-07, 01:29
Pytanie jest związane z ćwiczeniami na klatkę piersiową...ale...na środkowe jej partie, inaczej określając te wewnętrzne a nie zewnętrzne, tam gdzie cycki stykają sie ze sobą, lub powinny stykać dla ładnego wyglądu calej klatki :mrgreen: Wiec...wiemy ze gdy rozstaw dloni przy wyciskaniu na ławce poziomej jest szeroki wtedy wiekszy udział maja mięśnie w zewnętrznych częściach klatki, a gdy rozstaw dloni jest węższy wiekszy udział mają mieśnie wewnętrzne klatki, oczywiscie nie za wąsko gdyż wtedy prace przejmują mieśnie trójgłowe ramienia...inaczej tricepsy.<---jak tym komu pomoglem to sogacza haha! Ale pytanie moje konkretnie brzmi: Jak szeroko rozstawic dłonie na gryfie zeby przytyrac wewnętrzną część klatki, mam ten obszar kiepsko rozwiniety i chce wykonywac dobrze to cwiczenie wiec prosze o wypowiedzi.No i jakie inne ćwiczenia na tą partie mięśni można wykonywac prócz wyciskania na ławce poziomej.Z gory dzieki, czekam na wypowiedzi :wink:
no to ogólnie na klatke możesz robić następujące ćwiczenia : wyciskanie sztangi lub hantli ( polecam to drugie ) na ławce poziomej , na skośnej. No i rozpiętki. Tutaj przy rozpiętkach pracują Mięśnie głowny > piersiowe większe i mięśnie współpracujące >> piersiowe mniejsze , zębate przednie , tricepsy , kruczoramienne , naramienne ( zwłaszcza część przednia ) pozdro
SkAwwa, w rozpiętkach tricepsy?
Co najwyżej może on być napinany, tak samo jak biceps.
w rozpiętkach tric pracuje w małym stopniu ale pracuje , to jest stwierdzone przez wielu fachowców :) gdzieś czytałem o tym chyba w czasopiśmie KIF :P
PS: polecam
Polecam wąski chwyt, ale łokcie na boki mają iść!!
pzdr.
ale nie zawąski chyba bo wtedy całkowićie tric idzie :wink:
Bardziej tu chodzi o odchodzenie łokci.
Ja stosuje troszkę węższy niż barki do klatki i tricepsa.
pzdr.
oSiŁeK_sNd
07-04-07, 12:21
chyba nie zrozumielismy sie hehe ja wiem jak ciwczyc klatke ale chodzi mi o samo to miejsce po srodku klatki...zeby ją wyrównac bo wygodniej mi jest trzymac ręce szeroko dlatego czesciej wlasnie tak wyciskam i mam bardziej wycwiczone te miejsca zewnetrzne...i ty do mnie nie mow ze jakiś mięsień zębaty czy kruczojakiśtam hahaha bo ja i tak nie wiem o co chodzi...określ to tak ogolnie jakbyś prostemu chłopu chcial wyjaśnić...i pytanie bylo jak szeroko trzymać ręce przy wyciskaniu na ławce poziomej?? czy na wysokości barków np czy węziej ?? no i te inne ćwiczenia ale tylko takie ktore by wymuszały wiekszy udział tych środkowych części klatki....moze jakiś rysunek pomocniczy :mrgreen: / na czerwono zaznaczylem to miejsce ktore chcialbym wycwiczyc...chodzi wlasnie o to zeby to wygladalo tak jak na rysunku hehe zeby sie cycki ze soba stykały (umownie) :mrgreen:
witam, no to tak :
1. w wyciskaniu plasko zwez lekko uchwyt, troszke wezszy niz na szerokosc barkow, byle nie za duzo.
2. wyciskanie wąskim chwytem
3. wyciskanie skos w dul, takze zwez lekko uchwyt, tylko nieco bardziej niz przy plaskim.
pozdrawiam. i zycze rozwiazania problemu
CreativePL
07-04-07, 16:20
najlepiej tam gdze masz trzymac mowia ci tzw pierscienie na sztandze ogolnie porzy wyciskaniu pracuje mala czesc "srodka" najlepsze sa rozpietki,
BTW. nie kazdemu sie stykaja jest to uwarunkowanie gemetyczne :}
oSiŁeK_sNd, hehe fajny rys. Może byś teraz ty mniej zamieszał i napisał tak po chłopsku o co ci chodzi?? Bo już sam nie wiem.
pzdr.
Calkiem mozliwe ze nigdy nie uda ci sie tego osiagnac(zeby sie cycki stykaly),poniewaz twoja genetyka ci na to nie pozwoli. Ale mozesz sprubowac takimi cwiczeniami osiagnac swoj cel:
-wyciskanie sztangi wezej niz barki(moze byc nawet tak ze dlonie na sztandze sa oddalone od siebie o jakies 20cm, byleby przy ruchu łokcie szły pod kątem jak najbardziej zblizonym do 90 stopni w stosunku do tułowia)
-butterfly(ale rece w łokciach zgięte-to jest wazne)
-rozpietki(słyszałem ze dziala na srodek klaty najlepiej jak rece z hantlami bede szły dalej niż powinny, czyli nie nad klate tylko jeszcze dalej-to nie jest pewne, mozesz wyprobowac ale nic nie gwarantuje.
-wyciskanie hantli(ale...dlonie obciążone hantlami skierowane sa do wewnatrz; w koncowej fazie ruchu czyli jak rece sa PRAWIE wyprostowane zblizasz lekko hantle do siebie, ale nie zeby o siebie udezyly)
Powodzenia
Krzyżowanie linek wyciągu w staniu ( in. brama ). - ćwiczenie to pozwala na uwidocznienie tak efektownych zarysów włókien mięśniowych (szczególnie wewnętrznej części klatki piersiowej) - o to ci chodzi? - myślę że tak :lol:
oSiŁeK_sNd
09-04-07, 23:17
dobra jestem, wrocilem po swietach, co do genetyki to ja sie nie znam w kazdym razie widze ze moge to osiagnac po swoim wygladzie klatki dlatego pytam bo jakbym widzial ze nie ma szans to bym dalej robil w szerokim uchwycie.Co do tych linek to moze hehe jakby jeszcze smigal na siłke ale juz mam powiedzmy "siłke" w domu i troche mam malo miejsca zeby cos takiego postawic, wiec jesli chodzi o cwiczenia to musze sie ograniczac do atlasu.A ty jonaszku co nie wiesz o co chodzi jak przeciez zaznaczylem na czerwono hahah :mrgreen: no noooo dzieki za uznanie co do rysunku Nie ma to ja PAINT :D :mrgreen: jakby ktos mial jeszcze jakies uwagi co do tych cwiczen to pisac pzdr