PDA

Zobacz pełną wersję : Środkowe partie klatki ?!

oSiŁeK_sNd
07-04-07, 01:29
Pytanie jest związane z ćwiczeniami na klatkę piersiową...ale...na środkowe jej partie, inaczej określając te wewnętrzne a nie zewnętrzne, tam gdzie cycki stykają sie ze sobą, lub powinny stykać dla ładnego wyglądu calej klatki :mrgreen: Wiec...wiemy ze gdy rozstaw dloni przy wyciskaniu na ławce poziomej jest szeroki wtedy wiekszy udział maja mięśnie w zewnętrznych częściach klatki, a gdy rozstaw dloni jest węższy wiekszy udział mają mieśnie wewnętrzne klatki, oczywiscie nie za wąsko gdyż wtedy prace przejmują mieśnie trójgłowe ramienia...inaczej tricepsy.<---jak tym komu pomoglem to sogacza haha! Ale pytanie moje konkretnie brzmi: Jak szeroko rozstawic dłonie na gryfie zeby przytyrac wewnętrzną część klatki, mam ten obszar kiepsko rozwiniety i chce wykonywac dobrze to cwiczenie wiec prosze o wypowiedzi.No i jakie inne ćwiczenia na tą partie mięśni można wykonywac prócz wyciskania na ławce poziomej.Z gory dzieki, czekam na wypowiedzi :wink:

SkAwwa
07-04-07, 08:02
no to ogólnie na klatke możesz robić następujące ćwiczenia : wyciskanie sztangi lub hantli ( polecam to drugie ) na ławce poziomej , na skośnej. No i rozpiętki. Tutaj przy rozpiętkach pracują Mięśnie głowny > piersiowe większe i mięśnie współpracujące >> piersiowe mniejsze , zębate przednie , tricepsy , kruczoramienne , naramienne ( zwłaszcza część przednia ) pozdro

Raskus
07-04-07, 09:55
SkAwwa, w rozpiętkach tricepsy?

Co najwyżej może on być napinany, tak samo jak biceps.

SkAwwa
07-04-07, 10:05
w rozpiętkach tric pracuje w małym stopniu ale pracuje , to jest stwierdzone przez wielu fachowców :) gdzieś czytałem o tym chyba w czasopiśmie KIF :P
PS: polecam

jonasz7
07-04-07, 10:13
Polecam wąski chwyt, ale łokcie na boki mają iść!!
pzdr.

SkAwwa
07-04-07, 10:16
ale nie zawąski chyba bo wtedy całkowićie tric idzie :wink:

jonasz7
07-04-07, 10:22
Bardziej tu chodzi o odchodzenie łokci.
Ja stosuje troszkę węższy niż barki do klatki i tricepsa.
pzdr.

oSiŁeK_sNd
07-04-07, 12:21
chyba nie zrozumielismy sie hehe ja wiem jak ciwczyc klatke ale chodzi mi o samo to miejsce po srodku klatki...zeby ją wyrównac bo wygodniej mi jest trzymac ręce szeroko dlatego czesciej wlasnie tak wyciskam i mam bardziej wycwiczone te miejsca zewnetrzne...i ty do mnie nie mow ze jakiś mięsień zębaty czy kruczojakiśtam hahaha bo ja i tak nie wiem o co chodzi...określ to tak ogolnie jakbyś prostemu chłopu chcial wyjaśnić...i pytanie bylo jak szeroko trzymać ręce przy wyciskaniu na ławce poziomej?? czy na wysokości barków np czy węziej ?? no i te inne ćwiczenia ale tylko takie ktore by wymuszały wiekszy udział tych środkowych części klatki....moze jakiś rysunek pomocniczy :mrgreen: / na czerwono zaznaczylem to miejsce ktore chcialbym wycwiczyc...chodzi wlasnie o to zeby to wygladalo tak jak na rysunku hehe zeby sie cycki ze soba stykały (umownie) :mrgreen:

AdRiAn
07-04-07, 16:15
witam, no to tak :

1. w wyciskaniu plasko zwez lekko uchwyt, troszke wezszy niz na szerokosc barkow, byle nie za duzo.
2. wyciskanie wąskim chwytem
3. wyciskanie skos w dul, takze zwez lekko uchwyt, tylko nieco bardziej niz przy plaskim.

pozdrawiam. i zycze rozwiazania problemu

CreativePL
07-04-07, 16:20
najlepiej tam gdze masz trzymac mowia ci tzw pierscienie na sztandze ogolnie porzy wyciskaniu pracuje mala czesc "srodka" najlepsze sa rozpietki,

BTW. nie kazdemu sie stykaja jest to uwarunkowanie gemetyczne :}

jonasz7
07-04-07, 18:59
oSiŁeK_sNd, hehe fajny rys. Może byś teraz ty mniej zamieszał i napisał tak po chłopsku o co ci chodzi?? Bo już sam nie wiem.
pzdr.

bocion
07-04-07, 20:29
Calkiem mozliwe ze nigdy nie uda ci sie tego osiagnac(zeby sie cycki stykaly),poniewaz twoja genetyka ci na to nie pozwoli. Ale mozesz sprubowac takimi cwiczeniami osiagnac swoj cel:
-wyciskanie sztangi wezej niz barki(moze byc nawet tak ze dlonie na sztandze sa oddalone od siebie o jakies 20cm, byleby przy ruchu łokcie szły pod kątem jak najbardziej zblizonym do 90 stopni w stosunku do tułowia)
-butterfly(ale rece w łokciach zgięte-to jest wazne)
-rozpietki(słyszałem ze dziala na srodek klaty najlepiej jak rece z hantlami bede szły dalej niż powinny, czyli nie nad klate tylko jeszcze dalej-to nie jest pewne, mozesz wyprobowac ale nic nie gwarantuje.
-wyciskanie hantli(ale...dlonie obciążone hantlami skierowane sa do wewnatrz; w koncowej fazie ruchu czyli jak rece sa PRAWIE wyprostowane zblizasz lekko hantle do siebie, ale nie zeby o siebie udezyly)

Powodzenia

PreemO
08-04-07, 18:46
Krzyżowanie linek wyciągu w staniu ( in. brama ). - ćwiczenie to pozwala na uwidocznienie tak efektownych zarysów włókien mięśniowych (szczególnie wewnętrznej części klatki piersiowej) - o to ci chodzi? - myślę że tak :lol:

oSiŁeK_sNd
09-04-07, 23:17
dobra jestem, wrocilem po swietach, co do genetyki to ja sie nie znam w kazdym razie widze ze moge to osiagnac po swoim wygladzie klatki dlatego pytam bo jakbym widzial ze nie ma szans to bym dalej robil w szerokim uchwycie.Co do tych linek to moze hehe jakby jeszcze smigal na siłke ale juz mam powiedzmy "siłke" w domu i troche mam malo miejsca zeby cos takiego postawic, wiec jesli chodzi o cwiczenia to musze sie ograniczac do atlasu.A ty jonaszku co nie wiesz o co chodzi jak przeciez zaznaczylem na czerwono hahah :mrgreen: no noooo dzieki za uznanie co do rysunku Nie ma to ja PAINT :D :mrgreen: jakby ktos mial jeszcze jakies uwagi co do tych cwiczen to pisac pzdr