Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Czekolada

USgorn
30-07-14, 14:30
W tym temacie przedstawie pozytywne aspekty spozycia czekolady. Nie chodzi tu, jednak o czekolade mleczna, ktora zawiera zazwyczaj kolo 30% kakao, a o czekolade z zawartoscia kakao powyzej 70%, czym wyzsza ta zawartosc tym lepsza, ze wzgledu na mniejsza zawartosc cukru.

Czekolada zawiera antyoksydanty, zwiazki ktore neutralizuja wolne rodniki.

Flawoidy pomagaja zmiejszyc szanse zawalu oraz niektorych form raka.

Czekolada moze obnizac cisnienie krwi. Mozliwe, ale jeszcze nie potwierdzone badania, ze czekolada poprawia wrazliwosc na insuline.

Antyoksydanty zawarte w czekoladzie zwiekszaja produkcje tlenku azotu.

Flawoid epicatechine (nie znam polskiej nazwy) stymuluje wzrost miesni. Epicatechine zwieksza produkcje mitrochondrium, dostawcy energi w organizmie, dzieki czemu poprawia mozliwosci wysilkowe. Dodatkowa zaleta czekolady pod katem silowni jest wzrost tlenku azotu.

Czekolada zawiera witaminy A,B1,C,D i E oraz zelazo, wapn, fosfor, i potas. Poza tym zawiera blonnik.

Alkaloidy zawarte w czekoladzie:

Theobramina- dziala podobnie do kofeiny. Uzywany rowniez jako diuretyk. Skladnik ten jest niebezpieczny dla zwierzat.

Kofeina- Czekolada zawiera rowniez kofeine.

Fenylethylamina- skladnik ten uwalnia noradrenaline i dopamine.

Tryptofan- Aminokwas ktory jest budulcem neurotransmitera serotoniny. Odpowiadajacy m.i za dobry nastroj. Poza tym z serotoniny wytwarzany jest inny hormon melatonina, ktory reguluje nasz cykl snu.

Tak wiec jak sami widzicie czekolada z wysoka zawartoscia kakao wcale nie jest taka zla. A Wy w jakich ilosciach ja podjadacie ? ;)

Micek185
31-07-14, 15:10
Czy mogę jesc czekolade kiedy się odchudzam>

Czekolada zrobiona jest z kakao,kakao rośnie na drzewach drzewa to rośłiny a więc czekolada to owoc! odpowiedź brzmi tak! :)

slim shady
31-07-14, 23:38
wbrew pozorom trochę gorzkiej czekolady może pomóc w redukcji, między innymi dzięki theobraminie i ogólnie zawartej w niej polifenolom

.rocky
01-08-14, 13:54
uwielbiam gorzka czekolade

tylko pytaie czy pod względem jakości makroskladnikow gorzka stoji tak samo jak mleczna czy trochę lepiej?

USgorn
01-08-14, 14:16
czym wiecej % kakao tym wiecej tluszczy a mniej wegla. Mleczna ma duzo cukru i mniej tluszczy w porownaniu do gorzkiej. Makro nie podawalem bo to zalezy od % kakao tak jak juz zreszta napisalem na poczatku wpisu.

fallenursus
01-08-14, 14:27
Ja kupuję 70/90% mniam
Do scotch'a mleczna pasuje nieźle :p

USgorn
01-08-14, 14:56
nie wyobrazam sobie takiego polaczenia

ja najpierw kupowalem 86% ale pozniej znalazlem sporo tansza 85% i teraz ta kupuje

fallenursus
01-08-14, 15:07
No ja też nie, bo to ukraiński wynalazek :)
Blondie się zna :)

.rocky
01-08-14, 17:10
to ze im więcej kakao tym więcej tł to wiadomo, tylko jak interptretowac ten tlusczcz? to jest ten dobry czy syfiasty?

fallenursus
01-08-14, 17:17
Dobry chyba że ktoś ma uczulenie na kakaokakao.
Jak mi się kończy np olej kokosowy to zarzucam dwa kawałki czarnej czekolady przed treningiem

Kordian Skibiński
02-08-14, 07:02
łyżka kakao leci codziennie do omleta z rana - czekolady nie jem bo jestem uzależniony i u mnie konczy sie na wciągnięciu conajmniej całej tabliczki odrazu ...

Today
02-09-14, 02:21
ja też nie umiem się oprzeć, a wiem, że powinienem